Polirne paste

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

zobar
Viceadmiral

Polirne paste

OdgovorNapisal/-a zobar » To Avg 21, 2007 08:08

Ima kdo kakšne izkušnje z polirnimi pastami za plovila.
Najbolj me zanimajo polirne paste na bazi teflona
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Avg 21, 2007 09:47

Tist s teflonom je bolj kot ne komercialna fora, vsaj pri meni se ni obnesla. Sem pa zelo zadovoljen starrbrite mislim da je WAX and CLEAN oziroma nekaj v tem smislu.
LP, Uroš.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » To Avg 21, 2007 20:56

Jest za poliranje iz total mat,ali pa če je obrušeno na vodo,uporabljam kolut na srednji flexarci z obrati 1900 maximum.Pasto pa MENZERNA št.18.Je trda zadeva.
Če te še kaj zanima pa uprašej,lahko ti jo tudi za vzorec priskrbim.

Lp
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Avg 22, 2007 11:05

kje imajo to pasto za nabavit
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Avg 23, 2007 08:32

Ni total mat.Nima pa več tapravega leska in bi bilo treba preko zime to malo zglancati.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Pe Avg 24, 2007 15:47

če je samo malo zbledel,pol ti svetuje da vzames kako profi avtomobilsko polirko(si jo sposodiš) in srednjo-fino pasto.Zelo dobre paste so 3M,Meguards.Dobiš jih pa v Trzinu v industrijski coni v Glaso trgovini.
lp
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Avg 24, 2007 16:17

Acrobat ka pa barvanje z avtolakom? Tudi gre? Sam mal avte barvam pa bi mi nekak bolj pasal prebarvat barko z avtolakom kot z Hemplom.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Avg 25, 2007 19:32

Ni šanse z avtolaki! Uporabi en epoksi premaz in bo. Delo z njimi je enako, tako da če imaš izkušnje z barvanjem avtomobilov, potem ne bo težav.

Je pa treba reči, da čolni običajno niso barvani. Ta "barva", ki jo vidite je gelcoat, ki se ga najprej nanese v kalup, na njega pa potem različni sloji tkanine, mate, smole... Ko vzameš iz kalupa je že lepo gladko in super... Seveda le toliko super, kot je super kalup :D .

LP
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Pe Feb 13, 2009 15:04

Da si kr sposodim temo. Prosil bi vas za predloge past za strojno poliranje gelcoat-a. Rabil bi pa srednje grobega in finega ter zaščitni vosek ( vse za strojno obdelavo). Pa prosil bi še če lahko navedete, kje v Mariboru ali okolici bi se to dalo dobiti ( lahko tudi internetna prodaja, ampak naj bo zanesljiva trgovina). Rabil bi tudi tampone za polirko.
Problem je le na rjavi barvi, ki je pobledela, bela je pa kot nova :shock:

Lani sem uporabil Caranuba ( ali nekaj podobnega) vosek, ki lepo vrnil barvo ampak je dokaj ne obstojen. Po približno 14 dneh so že nastali pobledeli predeli.

Hvala!
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Feb 13, 2009 20:31

Jaz uporabljam polirno pasto 3M-nautic, ki naj bi imela tudi nekaj teflona. To je kot je predhodnik zapisal, bolj komercialna fora, ampak pasta je super in dobro čisti gelcoat. Velike površine z mašinco, okoli ograjic ročno. Z malo pomoči gre hiro. Uvaža in prodaja firma iz Žalca, mislim da je "Specter" ali nekaj podobnega. Občasno me obišče njihov potnik.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Feb 14, 2009 10:37

Evo link do polir paste. http://www.menzerna.de/fileadmin/be_use ... tpaste.pdf
Jest uporabljam tako zadevo.
Čisto spodaj desno na strani je slika,kako zgleda pasta.Je trda pasta,velikost cca 3cm×5cm×20cm.Odlično se polira gelcoat iz mat do visokega sijaja.Po poliranju je potrebno še spolirati z kako poliš pasto z voskom,...
To pasto uporabljajo skoraj povsot v proizvodnjah z plastiko,kjer je treba na vodo obrusiti gelcoat in ga nato spolirati.V letalstvu in v navtiki.Seveda obstajajo tudi druge paste in drugi načini poliranja.
Odlično se da tudi spolirat z navadno profi avtomobilsko polirko in tekočo pasto,3M,SILKO,...
Če koga še kaj zanima pa kr na dan z besedo.
ADMIN..Res da čolni niso barvani in da so iz kalupa,...Recimo če je pa gelcoat zdrgnen in v slabem stanju,se ga pa da popraviti.
Mojemu prijatelju,je lansko leto neurje malo poškodovalo dno gumenjaka,zato sva se odločila da zadevo spraviva v red.Odbrusila sva star gelcoat iz dna,poflikala z plastiko,pokitala in na novo pobarvala z gelcoatom.Nato pa sva z vodobrusnimi papirji zbrusila do 1200 papirja in spolirala.Res da se skoraj to ne splača,ker je kar veliko dela,ampak,zgleda pa bolj kot če bi bilo novo.
Vem da ti to vse poznaš,sem pa napisal za druge.
Lp
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » So Feb 14, 2009 11:38

Hvala za pomoč. Če pa ima še kdo kakšno idejo pa kr na plano z njo.

Sicer me pa še zanima a je polir pasta za ročno poliranje enaka oz. se lahko uporabi tudi na stroju ( strejnem poliranju)?
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » So Feb 14, 2009 14:22

Kr en jaz ko sem poliral z to 3M navtično pasto z teflonom so se mi čez nekaj časa pojavile črne črte, kjer sem pa poliral z navadno 3M pasto za avtomobile pa jih je bilo veliko manj.Res so pa šle zlo lahko dol z rumeno zekočino iz Merkatorja :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Porumenela plastika

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Mar 24, 2009 20:12

Tema polirne paste ...

Sem pregledal zgornjo temo a nikjer nisem zasledil s kako polirno pasto pa bi lahko spet osvežil plastiko saj je na nekaterih delih porumenela. Vse kar sem zgoraj prebral se nanaša na lesk nič pa na odstranitev porumenelosti. Če sem kaj spregledal se že v naprej opravičujem bom pa vseeno vesel kakega namiga ...

Na tej fotografiji se lepo vidi porumenela plastika (zadaj nad naslonjalom). Možnost imam dobiti polirno mašino le kako polirno pasto naj uporabim ne vem. :oops: :?:

Slika
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Mar 25, 2009 07:48

Na Myspace sem nalozil nekaj fotografij mojega poliranja barke v Marini Varazze pred par dnevi. Postopek je preprost, najprej barko temeljito operem, povrsine spoliram z grobo 3M pasto (Marine imperial finishing compound and restorer) nato se z fino 3M pasto in spolirano povrsino zascitim z NANO Gloss pasto (www.macbrite.de). Na slikah je opazen rezultat, spodaj ( Comments) sem pa opisal postopek. Seveda je rezultat odvisen od kakovosti gel-coata in se cudezev ne da delati, vendar te materijale uporabljam ze vrsto let in zdrzijo celo sezono.Barka je stara 6let.

http://cid-1bad924391ba0c79.skydrive.li ... d%20sezono

Admin, ne lepim slik na forum, ker so prevelike!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov