Težave z naletno zavoro

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

Težave z naletno zavoro

OdgovorNapisal/-a klaus » Ne Nov 22, 2009 09:31

Živjo,

Na 10 let stari prikolici imam naletno zavoro, ki pri vožnji sicer deluje, vendar pa ne amortizira stiskanja. Po domače: ko zavrem, se prikolica nabije na avto s precej močnim udarcem. Sumim na amortizer. Se da to popraviti ali se to menja? Kolikšen strošek je to?

Drugo vprašanje: nekdaj so imele naletne zavore blokado, da si lahko porival prikolico v rikverc (še posebej po klancu navzgor). Blokade na tej prikolici ni, bi mi pa prav prišla, ker gre v rikverc po ravnem v redu, če pa porinem v klanec nazaj, zablokira bremze na prikolici. Ima kdo rešitev za to?

Hvala,
Klaus
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Nov 22, 2009 14:36

Po moje nimaš nastavljenih jeklenic. Če kljuka nima mehanske blokade, ima najverjetneje plinski cilinder. Ko pelješ rikverc, se cilinder stisne do konca in deblokira zavoro. Pri vožnji naprej, ob zaviranju bi se moral cilinder stisnit, aktivirat zavoro, prikolico zavret in nakar se zaradi zaviranja cilinder spet raztegne in sprosti zavoro. Ta ciklus se ponavlja cel čas zaviranja (seveda v manjših tolerancah, napisal sem nekako poenostavljeno.
Če jeklenice, ki vodijo od cilindra do koles (zavor) niso pravilno nastavljene (preohlapne), se bo cilinder stisnil do konca, efekt bo enak, kot pri vožnji rikverc, se pravi, zavora se bo deaktivirala in prikolica ne bo zavirala. Navadno čutiš na avtu kot rahel udarec in pok.

Preveri še enkrat, če se je zavora res blokirana pri vožnji rikverc. Tile tvoji občutki se mi ne ujemajo. Zategni ročno zavoro do konca, če bodo jeklenice ohlapne, je sigurno ta težava. Če pa bodo "trde in napete", potem pa bo nekaj narobe z cilindrom.
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klaus » Ne Nov 22, 2009 16:54

Hvala, bom preveril. Še podvprašanje - a to pomeni, da lahko samo skrajšam jeklenice tako, da bodo zategnjene pri polzategnjeni ročni? Oziroma koliko jih moram napeti, da bo pravilno delovalo?

Klaus
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Nov 22, 2009 23:39

Dvigneš prikolico z dvigalko, da je kolo prosto. Potem nastaviš zavorne obloge, tik pred tem, da začnejo zavirat. V ta namen je na zadnji strani bobna en vijak, ki primika in odmika zavorne obloge na nasprotni strani bobna kot je vpeta zajla. Nato nastaviš zajlo, da je tik pred tem, da začne zavirati. Ponoviš še na drugi strani in to je to.
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 23, 2009 21:25

So že povedali pred mano, da nastavi pletenice.

Blokada za vzratno vožnjo na novejših prikolicah ni potrebna, saj se vse naredi avtomatsko (mehansko).
Ponavadi so čeljusti (pakne) na vzmeteh in delujejo normalno pri vožnji naprej. Ko prikolico potisneš vzratno, čeljusti najprej blokirajo, potem pa moment s koles premaga vzmeti in čeljusti popustijo! Sicer še vedno drgnejo po zavornem bobnu, vendar s tako majhno silo, da ni vredna omembe.
Sistem je dober, deluje odlično vendar POZOR!!!
Taka prikolica NIMA ROČNE ZAVORE!
Zakaj sem napisal da je nima? No načelno jo ima, vendar deluje samo naprej! Če prikolico postaviš z rudo navzdol, potem ročna drži kot pribito, če pa postaviš rudo navzgor, ti bo ušla v dolino! Precej nevarno, če tega ne veš!!!

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 23, 2009 22:41

Ali pa po drči navzdol. Zato naj nekdo vedno podloži vsaj večje kamne, če že ni pri roki kaj boljšega, pod kolesa avtomobila, preden šofer spusti zavoro. Avto sicer bremza enako naprej in nazaj, ampak ročna drži samo na dveh kolesih.

lp

motorni
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a klaus » To Nov 24, 2009 06:44

admin napisal/-a:Taka prikolica NIMA ROČNE ZAVORE!
Zakaj sem napisal da je nima? No načelno jo ima, vendar deluje samo naprej! Če prikolico postaviš z rudo navzdol, potem ročna drži kot pribito, če pa postaviš rudo navzgor, ti bo ušla v dolino! Precej nevarno, če tega ne veš!!!

Bloody! Tole pa je past... Kako potem obračaš prikolico na kakšnem terenu, ki ni popolnoma raven? Na klasičnih prikolicah pred leti smo podstavljali kamne pod eno kolo, da se je obračala okrog drugega, hkrati pa smo si pomagali z ročno, da je bilo vse pod kontrolo. Ja, lahko se obrne prikolico z avtom, če je dovolj prostora, če pa jo moraš obrniti na mestu in/ali je prostora premalo za avto in prikolico, je to očitno skoraj nemogoče, če teren visi - mislim predvsem na kakšna ozka križišča ali dovoze v starih vasicah, kjer ni velikanskega parkirišča za obračanje, običajno pa teren visi proti morju tudi precej strmo....

Nisem sicer še preveril jeklenic, bom pa to naredil ob prvi priliki, ko bom šel dol. Trenutno imam polena pod kolesi, tako da bo ostala na mestu.

Klaus
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 24, 2009 17:52

Jah, pač se postaviš tako, da masa pritiska vedno naprej... Pri vožnji naprej ročna deluje normalno, vzratno pač ne. Zato še enkrat PAZITE!!! Vsi, ne samo ti Klaus!

LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Nov 25, 2009 07:25

Jaz sem si enostavno naredil mehansko blokado ki jo vstavim ko vozim prikolico rikverc.
Guma je guma, zaenkrat.
ALI
Kapitan
Kraj: Notranjska

OdgovorNapisal/-a ALI » Ne Apr 18, 2010 18:57

Zdravo,

obnovil sem prikolico Ellebi NDM 1000 kg, zamenjal ležaje, zajle, Sinter mi je obnovil zavorne ploščice, uredil sem luči in zadovoljen s svojim delom včeraj zaprežem prikolico s čolnom za avto in se v dobri volji odpravim na testno vožnjo po domači vasi.
Vožnjo končam že na domačem dvorišču. Pri zaviranju se prikolica " zaleti " v avto z močnim pokom, po moje enkim, kot ga je opisoval klaus na začetku te teme. Šok. Bemti kaj je narobe? Odpnem zadevo jo na roke porinem v garažo in ves živčen, kje smo ga usrali odprem pivo. Pivce me pomiri, trezno razmislim kaj sedaj in ugotovim, da sigurno kaj piše na tem forumu.
Doma za računalnikom najdem tole temo in upoštevam nasvet, ki ga je napisal zlatko 83, nastavim preohlapne zajle in ponovno zaprežem.
Vožnja naprej je potekala OK, a pri vzvratni vožnji občasni problemi. V primeru, da sem rikvercal po ravnem sem po zaviranju počasi speljal naprej, da se je cilinder stegnil in načeloma sem lahko vozil vzvratno,le občasno je zavora blokirala, ponovim zgodbo malo naprej potem pa spet nazaj in gre, ko pa sem poskušal z vzvratno vožnjo navkreber je zavora blokirala.
Ali je po vašem mnenju cilinder naletne zavore preutrujen, ali bo potrebno narediti mehansko blokado kot jo omenja janadino? Janadino prosim za kakšno slikco mehanske blokade.
Ali se cilinder v zavori s časom stroši in je problem v tem, da se pri vzvratni vožnji preveč stisne in blokira zavore.

lp, ALI
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Apr 19, 2010 07:53

Žal sem prikolico že prodal, sem pa tudi jaz ugotovil, da je bil amortizer zanič in več ni delovalo vse tako, kot bi moralo. Prikolico je malo začelo nabijati in tudi vzvratno so zavore blokirale.
Glede mehanske zapore pa sem naredil tako: na vlečno kljuko, ki je bila montirana na os z vijaki horizontakno sem privijačil L profil. V tem profilu sem zvrtal luknjo za jekleno palico fi 12mm, dolgo nekje 25 cm in v njo izvrtal luknjo za R varovalko. To palico sem potem pred vožnjo nazaj potisnil skozi luknjo v L profilu do fiksnega dela in zataknil R varovalko, da ni pustilo stisniti cilindra. Upam da razumeš, slika bi več povedala. :lol:
Nekatere prikolice imajo to blokado že original vgrajeno.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Po Apr 19, 2010 10:51

No jaz sem mojo novo prevzel v soboto namesto prej v sredo (čakanje homologacijskih dokumentov - LPP).

Ob predaji me je proizvajalec podučil o večih stvareh, med ostalimi tudi o nastavitvi pletenic........ Ob pravilni nastavitvi je hod "bodna" če ga poskušaš izvleči in notranje strani od 3 - 7 mm - idealno 5 mm....

Bodenpletenice nastavljašp podobno kot pri kolesu...

Za nastavitev starejših modelov pa imaš zgoraj napisano... (motorni)

(Seveda pa je potrebno preveriti če je bila prikolico v morju - koliko je morska voda "pomagala pri nastavitvi").

Srečno vožnjo ti želim :)
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Jun 07, 2010 10:50

Jaz imam prikolico SACAR in lani mi je zavora na prikolici delala odlično: prikolico sem pustil kjerkli in ročna je oddelala svoje: zavirala je nazaj in naprej.
Pa sem peljal prikolico k serviserju da mi pregleda bobne in ležaje. Mi je zadevo ščistil, začinjeno zaračunal, sedaj mi pa ročna ne prime v vzvratni smeri.
BlueSky
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jun 07, 2010 11:16

nekatere prikolice z naletno zavoro nimajo blokade za vožnjo nazaj. Ko pričneš voziti vzvratno najprej malo zavira potem pa spusti. Na tvoji sploh nič ne prime nazaj?
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Jun 07, 2010 11:51

Gre nekoliko težje, ampak gre. Če bi prikolico odhakljal od avta na klančini brez uporabe klina bi mi skupaj s čolnom pristala v morju... :cry:
Moti me to, da mi je pred "popravilom" zadeva delovala ! Res pa je, da je bilo nekaj narobe ker so mi zavore je pri vožnji pregrevale in so stalno cvilile (ročna je bila spuščena). :shock:
Ne vem: ali naj reklamiram pri mehaniku ali šele sedaj dela normalno !?? :?: :?:
Govorim pa o uporabi ročne zavore !
Nazadnje spremenil bluesky, dne Po Jun 07, 2010 12:04, skupaj popravljeno 1 krat.
BlueSky

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti