pomožni motor

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

lusi
Desetnik
Kraj: Kamnik

pomožni motor

OdgovorNapisal/-a lusi » Če Nov 26, 2009 06:17

Pozdravljeni morjeplovci
Že nekaj časa vas spremljam sedaj pa sem se vam pridružil.
sicer še ne poznam vseh"cak"zato ne zamerite če bo kaj narobe.
Sedaj pa k stvari.Imam čoln Saver650 open z 150Evinrude e-tec
prosim vas za nasvet kakšen pomožni motor naj uporabim in kateri nosilec da nebi bil skozi gor.(nosilec)

hvala
lp
LEPO JE UŽIVATI V VODI
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 26, 2009 18:28

Pomožni motor vsaj 5 KM, najbolje pa bo kakšnih 8, da se boš premikal tudi še v rahlem vetriču.

Glede nosilca pa ne vem, standardno ti pomoje ne bo nič všeč. Malce razmisli kaj bi rad in ti bo to izdelal eden od INOX mojstrov. Na koncu zna biti tako unikatno delo celo cenejše od kakšne serijske zadeve.

LP
lusi
Desetnik
Kraj: Kamnik

pomožni motor

OdgovorNapisal/-a lusi » Pe Nov 27, 2009 05:07

Admin hvala za odgovor
sem že malo spraševal mojstre ,pa vsi pravijo kakšen nosilec želiš.
če bi bil jaz prepričan bi ga že naročil.
imate kakšno idejo
lp
LEPO JE UŽIVATI V VODI
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Pe Nov 27, 2009 16:39

Mogoče kaj takšnega kot uporabljajo jadrnice? Stalno so zmontirane samo 2"šine" v te pa potem vtakneš nosilec in spustiš navzdol :D
LP Marjan
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » So Dec 05, 2009 20:19

Lusi upam, da dovoliš, da uporabim tvoj post za nadaljne razmišljanje o pomožnem motorju.
Na gumenjaku imam yamaho z 5O konjskimi močmi. Na nepraktičnem nosilcu pa sem imel še Tomosa 3.5 KM.
Tega Tomosa sem prvo leto nekajkrat uporabil bolj za probo kod zares, saj se mi je zdelo smiselno, da ga uporabljam za počasno vožnjo po zalivčkih ob dvignjenem glavnem motorju. Uporabljal sem ga dokler nisem odtrgal vrvice za ročni zagon motorja. Potem je bil do konca dopusta na čolnu bolj kod balast kod za uporabo. pač boljši občutek, če bi šlo kaj narobe z večjim motorjem.
Naslednjo sezono sem popravil to vrvico, a glej ga zlomka tokrat je nagajal hladen vžig in motor je bil zopet za balast na čolnu.
Sedaj je motor že nekaj sezon konzerviran v kleti, nepraktičen nosilec pa na stelaži v kleti. Nosilec je bil namreč fiksen in Tomos je tudi v dvignjeni poziciji bredel z eliso po vodi, kar me je močno motilo.
Sedaj brez tega motorja se tudi čoln lepše obnaša, saj je zrcalo višje od vode in ob zmanjšanju brzine povratni val toliko ne " buta" nazaj v čoln,posledično manj uporabe kalužne črpalke.
res pa je, da je občutek brez tega motorja malo moreč, saj je ves čas prisotna misel, da bom imel veslaško regato, če odpove glavni motor. Pa tudi za vožnjo po zalivčkih ob obali je Tomos super, saj ob udarcu ob čer ali kamen le zamenjaš varovalko (šplento) ne pa drage skrivljene elise motorja.
S tem v zvezi, me zanima, koliko drugi morjeplovci uporabljajo rezerven motor. Koliko morjeplovcev ga ima le za sigurnost in ga sploh ne spustijo v morje, koliko njih pa ga uporablja in v kakšnih primerih?

Mirno morje PACEK
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Po Maj 03, 2010 09:03

Mene pa zanima, ali je že kdo imel kot pomožno rezervo enega izmed teh sodobnih elektromotorjev. Pred sedanjim GT402 sem imel majhen gumenjak 2,8m z elektromotorjem na 12V (Rhino vx 54). Moram reči da se je zadeva premikala po mirnem morju nekje 5-7 km/h merjeno po gpsu z 2 osebama. Z enim polnjenjem baterije (TAB Motion 105Ah) pa sem prevozil cca 8km ob obali.
Mogoče ni tako slaba ideja ker zavzame malo prostora, je pa le boljše kot pa veslanje do najbližje obale če kaj crkne.
Motor je imel potisno moč do 1750kg bremena. Sedaj razmišljam če bi si spet enega takega nabavil, vprašanje je edino kako bi potiskal sedanjega elana.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 03, 2010 09:19

Ob lepem vremenu bi še nekako šlo ampak saj veš glavni ponavadi ne crkne ob lepem ampak takrat ko je najmanj treba. Ob valovih, toku, vetru itd pa vprašanje, če bi se sploh kaj premikal, bi bil verjetno prej pri obali z org. vesli. Jaz sem že razmišljal, če bi si nabavil manjš kajt - kite padalo. A je že kdo poskusil z njim vozit čoln?
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Po Maj 03, 2010 09:45

To s kiteom, je pa res zanimiva ideja :D
Bi blo za sprobat, če bi imel kdo možnost.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 04, 2010 06:48

Sem že slišal, da večji tankerji na ta način šparajo gorivo. :shock:
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » To Maj 04, 2010 08:47

Ja bo nekaj na tem kocka, pa še link kjer nekaj piše o tem. Bi bil prava atrakcija s tem na morju, hehe :D

http://futurismic.com/2008/01/15/skysai ... -to-ships/

http://onepostdaily.wordpress.com/2009/ ... argo-ship/
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Maj 04, 2010 11:11

Če ti odpove motor v slabem vremenu in bi potem moral to "padalo" pripravit na uporabo bi bil verjetno že kje na suhem.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 04, 2010 13:43

Jaz sem mislil kaj manjšega do 4-5m2 toliko da te počasi šlepa,pripravljen je praktično takoj, sam opleta pa kot pri norcih, malo cvikam da bi koga počil po glavi s temle kajtom al pa da se zapletem v kakega firbca.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 05, 2010 07:28

Kocka, mislim da te je začelo k rjuharjem vlečt, ni to dobro. :lol:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Maj 05, 2010 08:14

Ko smo že pri pomožnem motorju me zanima kako gledajo na to na tehničnem pregledu? Na mojem čolnu nimam nadomestnega motorja, ampak so za to vesla. Problem pa nastane, če bi bil sam na čolnu, ker nimam bočnih nosilcev za vesla, sam nebi mogel veslati. Ali znajo zaradi tega komplicirati na tehničnem pregledu?
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Maj 05, 2010 08:27

Zdaj bodo, ko so to prebrali. :D :D

Po pravem bi jih moral imeti.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov