gori propeler

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Gekko

gori propeler

OdgovorNapisal/-a Gekko » Če Jan 07, 2010 13:18

Sem nov na tem forumu, tako da najprej en lep pozdrav vsem skupaj.

Imam vprašanje. Imamo jadrnico, dolžine 40 in razmišljamo o nakupu gori propelerja. V teoriji in prospektih je vse lepo in prav; stvar odlično izpade.

Zanima pa me, če ima kdo izkušnje iz prve ali vsaj druge roke, kako stvar funkcionira v praksi.

Vnaprej hvala za vse odgovore.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 07, 2010 13:29

No tole pa tudi mene strašansko zanima. Nočem biti poskusni zajček, zato se lani (še) nisem odločil, sem pa potencialni kandidat. Zelo rad bi slišal mnenja iz prve roke.
LP
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Jan 07, 2010 13:37

Sem še eden v vrsti. Jadrnica Y40, Yanmar 40KM, Saildrive. Ima kdo Gori propeler, če ima - kakšne so izkušnje, dimenzija... :?:

Hvala vnaprej in lep pozdrav vsem!

Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
obojan
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a obojan » Če Jan 07, 2010 14:41

A je GORI enako kot AUTOPROP ?
Včasih je bil en zastopnik v SLO za Autoprop.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jan 07, 2010 22:46

Mislim, da je imel Gori propeler na svoji bivši barki naš CAR. Mogoče se motim, samo se mi zdi, da mi nekje v malih možganih še odmeva, da sem z njim govoril o tem...

LP
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Jan 07, 2010 22:54

Se opravičujem ampak ali lahko nekdo na hitro pove za kakšen propeler gre, da bomo tudi motornjakarji vedeli kakšno čudo je to.
hvala
lpg

Aha sem že našel gre za zložljivo eliso iz Danske, stric google pa res vse ve. :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jan 07, 2010 23:05

Haha, ta prop je res čudo, vsa fora pa je v dveh različnih korakih propelerja.
Propeler ima ob normalni motorni plovbi prvi korak in omogoča doseganje neke hitrosti. Seveda je med jadranjem in ugasnjenem motorju povsem sklopljiv in nudi mali upor. Kadar pa jadraš in zraven še motoriraš, je prvi korak premajhen, saj del energije zagotavlja tudi veter. Tako se propelerjeve lopatice obrnejo za 180 stopinj, kar jim da drugi kot oziroma korak, s tem pa pri isti hitrosti motorju padejo vrtljaji...
Obrača se tako, da prestaviš v prosti tek in potem v naprej ali za kratek čas v vzratno in takoj naprej, da lopatice ostanejo v istem položaju...

LP
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 08, 2010 00:56

Bravo Admin, princip delovanja za Gori si povsem zadel.
Obojan, Gori ni Autoprop, to sta dva popolnoma različna sistema.
Izkušnje z Gori propelerji so, kolikor sem dobil povratnih informacij, zelo dobre. Prijatelj ima na Elan 40 (Punat Krk) montiran tak propeler in je zelo zadovoljen.
Autoprop pa ima tako imenovano bazo, ki je nataknjena na os, na tej bazi pa so uležajene tri lopatice, katera se vsaka zase vrti. Seveda jih centrifugalna sila ob vrtenju spravi v enak položaj. Krasno se obnaša pri majhnem vetru, ko imaš še jadra zunaj, obenem pa motoriraš. Propeler se odpre ravno prav glede na hitrost vrtenja motorja in na hitrost barke, pridobljene na veter.
V kolikor želite, vam posredujem številke zastopnika za Gori in Autoprop.
Ostalo je na internetu. Lahko pa se dogovorim tudi za prezentacijo na srečanju Morjeplovcev.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Jan 08, 2010 21:46

Admin dober spomin imaš, res je na barki ki sem jo prodal sem imel propeler Gori. Jaz sem bil z njim zadovoljen, deloval mi je lepo, med jadranjem se zloži v zvezdo tako, da nimaš upora, potrebno je samo motor sprostiti v prosti tek. V kolikor to ne storiš te propeler sam opozori, ker se sliši vrtenje. Pri sami hitrost, ko je bil propeler sklopljen se mi je poznalo cca 0,5Nm. Spomladi, ko sem imel barko zunaj sva ga s Selevenom tudi popolnoma razstavila in podmazala. Sestavo je že opisal Joško. Prednost Gorija je predvsem, da se sam poklopi ter da mu lahko nastavljaš različne kote lopatk. Mogoče bo kaj več napisal še Seleven ki je bil pri razstavljanju zraven in se mnogo bolje spozna na te zadeve kot jaz. Prilagam vam se link od uvoznika Autoprop, nimam pa izkušenj s tem propelerjem.

http://ab-marine.com/book/export/html/1
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Jan 30, 2010 18:45

Prijatelj ima gori propeler, vendar ni povsem zadovoljen, kajti nikakor ne more nastaviti pravilnega kota. Ali je prevelik ali premajhen. Tako mi je pripovedoval. Tudi mene zanima. Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti