PRAKTIČNA OPREMA ZA 3-4 DNEVNO BIVANJE NA PLOVILU

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

PRAKTIČNA OPREMA ZA 3-4 DNEVNO BIVANJE NA PLOVILU

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Feb 20, 2010 17:40

Morjeplovci prav lepo pozdravljeni,

Kaj priporočate ,da se vse kupi za bolj prijetno bivanje na plovilu.
oz je res dobro imeti na plovilu ,če se odločiš za vsaj 3 -4 dnevno bivanje.
recimo 2 odrasla ter dva otroka.

Recimo so določene stvari ,ko sam to pogruntaš ,ko vsaj 2x probaš iti na tako pot in nato ugotoviš :twisted: ,da rabiš to in ono...

Recimo kaj sam mislim -
Baterija ali drugo nadomestno svetilo malo boljša ,če nisi v marinah
Dodatne vrvi za privez v marinah ,
dodatna posoda rezervne vode za tuširanje.
Vsaj 20 l pitne vode potem sproti dokupuješ,
par konzerv paštet ,
3x spalne vreče.
zdravila nekaj za odrasle nekaj za otroke.
ok 2x plato pira :wink:
Eurocard kartico
itd..

Me res zanima vaše mnenje kaj po vašem mnenju najbolj potrebuješ. :?:
haha ,če pa noben ne ve bom jaz ob koncu sezone 2010 poročal :lol:
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Feb 20, 2010 20:20

Hja, to je odvisno od vsakega posameznika...

Recimo, pri tebi Fojki, bom malo sarkastičen, v prejšnjih sezonah si zelo rabil komplet orodja in po tvoje "gidore". Če misliš, da si sedaj zamenjal znamko plovila in s tem kupil "oh in sploh" raketo, ki ne bo rabila izvijača se motiš. :wink: Torej na barko vedno komplet orodja, komplet colskih natičnih ključev (Gedore)
Pri meni je vedno z mano še kakšno vedro, ki pride prav kot "multi purpose". Manjkati ne sme dobra Vileda krpa, poleg tistega na barki je dobro imeti še kakšen prenosni kuhalnik na kartušo, ne pozabi na nek manjši ročni gasilni aparat (če že ni na barki), meni nikoli ne manjka niti grill za enkratno uporabo (Alufix), na katerem lahko romantično v nekem samotnem zalivu popečeš kakšne čevape, pa hrenovke, klobase ali ribe.

Ko si omenil zdravila, absolutno osnovna zdravila, pa kakšen povoj, alkohol za razkužilo, obliže.
Ne pozabi tudi na zadostno količino kreme za sončenje, sploh če imaš otroke in pa tudi kakšen Autan, saj so lahko ponekod komarji hudimano nadležni.

Glede vezanja in sidranja...
Pri meni so vedno pri roki za uporabo v dveh sekundah 4 privezne vrvi, 2 sta dolgi po 6m, dve pa po 10, seveda vse štiri imajo na koncu pletene zanke. Daljših ne maram, ker so z njimi samo problemi!!! Seveda pa je potem pospravljenih na barki še cel kup vrvi. Za privez imam pripravljeni še 2 vrvi z zankami po 15m. Nato sledi še vrv dolžine 40m in ena 50m. Z njima vežem na obalo za kakšno skalo, če pa ni druge pa tudi za kakšen večji borovec, čeprav to ni najbolj po bontonu! Zraven rabiš obvezno vsaj še eno rezervno sidro, najbolje pa kar dva. Samo sidro brez gambetov in kakšnega karabina pa je tudi neuporabno... Imej še dva kosa verige po recimo 5 do 8 metrov, da lahko kombiniraš s sidri...

Če nimaš vgrajene VHF DSC, potem obvezno na pot vzameš ročni VHF, polnilec za postajo, pa tudi 12V polnilec za mobitel!!!

Okrog hrane je stvar posameznika, vseeno pa naj bo na barki VEDNO kakšna pašteta, pa kakšna konzerva rib in doručka. Tudi če se odločite, da boste jedli samo po gostilnah, se lahko hitro zgodi, da zaradi poslabšanja vremena pod nujno ostaneš v nekem zalivu, kjer ni oštarije... Takrat bo "doručak" zlata vreden!
Vse te konzerve so popolnoma trajne in jih z lahkoto daš na barko maja, ješ jih pa septembra... Še nobena se ni pokvarila, pa jih nimam nikoli v hladilniku... Tudi v trgovini so vse te konzerve na navadnih policah in ne zahtevajo skladiščenja na hladnem.
Od hrane je dobro imeti tudi še kakšen chips in smoki, ter čisto navadne krhke piškote...

No ja, še veliko je, ampak to je tisto osnovno, kar se sedaj spomnim...
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Feb 20, 2010 20:38

Admin tole si super napisal.

Bom kar veliko upošteval tvoje nasvete .
ps ..Verjel ali ne sem že nabavil nove ((po novem Gedore)) :lol: že čakajo ,da jih malo testiram. :wink:

Fantje na dan z informacijami Več nas je več vemo.
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Feb 20, 2010 21:04

Malo sarkastično:
Na barki je nujno imet s seboj bombole z acetilenom in kisikom za varjenje.

Pred sedmimi ali osmimi leti bi to rešilo 2 dni dopusta.
Ko smo pluli pod mostom med Ugljanom in Pašmanom mi je razneslo visokotlačno cevko na drugem cilindru. V trenutku je barka zasmrdela po nafti in zunaj čista bonaca. Cevko sem ovil s krpo, da ne šprica po celi strojnici in odplu v Kukljico ,kjer je bila marina v gradnji. Tam sem srečal prijaznega Slovenca, ki me je z gliserjem odpeljal v Zadar. Tam smo na enem avtoservisu našli ustrezno rabljeno visokotlačno cev.

Če bi takrat imel s seboj varilni aparat(bombole z acetilenom in kisikom) in košček cevi si bi lahko pomagal sam.
Sama barka je bila polna orodja in rezervnih delov in na kraj pameti ti ne pride, da lahko poči visokotlačna cev.

L.p.
Dinksi
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » So Feb 20, 2010 21:15

Ne pozabi zadostne količine pitne vode.
mirno morje
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Feb 20, 2010 21:16

Dobro je na plovbi, če imaš nekaj orodja, poln hladilnik, vse naštete malenkosti, ....

Idealna plovba pa je, kadar doma pozabiš babo :lol:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Feb 20, 2010 22:02

Ni kaj dodajat, morda samo še te malenkosti

Slika
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Feb 20, 2010 22:06

Tole je iz mojega spiska:
PRIKOLICA:
MONTIR-AJZEN
REZERVNA ZRAČNICA
DVIGALKA + LES
KLJUČ ZA GUMO
VERIGA+KLJUČAVNICA

POMOŽNI MOTOR:
1 X KANTA 5 L
1L OLJA ZA TOMOS
TOMOS MOTOR
ORODJE TOMOS
BYBOAT
PUMPA ZA BYBOAT
2xVESLA

OPREMA ČOLNA:
4 x KANTA ZA BENCIN 10 L
2 X KANTA ZA BENCIN 15 L
1 X KANTA ZA BENCIN 22 L
BOJA ZA PRIVEZ, ŠTRIK, KETNA VPONKA
STRELOVOD
1X GLAVNO SIDRO + VERIGA
1X REZERVNO SIDRO + VRV 20M
SPUŽVA+KORC
3X VRVI 10M FI 8MM
4X BOKOBRANI
ORODJE + POLIESTER KIT Z VLAKNI
REŠEVALNI JOPIĆI
SET PRVE POMOČI (Aspirin, povoji, razkužilo, sterilna gaza, steristrip, obliži, škarje, micropore, fenistil, claritine)
REZERVNA CERADA BAUHAUS

NAVIGACIJA:
REZERVNE ŽARNICE
GPS + BATERIJE + POLNILEC
ZEMLJEVIDI
DOKUMENTI ZA ČOLN
DALJNOGLED
NOČNI DALJNOGLED
FISHFINDER
REFLEKTOR ZA NOČNO VOŽ.
RADIO

SPANJE:
OBLAZINJENJE ČOLNA
STREHA,-ŠOTOR
5XSPALNA VREČA
POUŠTRI 5X
ČELNA SVETILKA
2X ARMAFLEX
SVEČA
2 X KARTUŠE 190 G
1X GORILNIK
ŠTEDILNIK, JEKLENKA 5kg
VETRNA ZAŠČITA
VŽIGALNIK
MARELA 1X
SKRET KEM.
TOALETNI PAPIR
METLICA+SMETIŠNA
HLADILNIK

POSODA:
JEDILNI PRIBOR
NOŽ
DESKA
KROŽNIKI
5X KUHINJSKA KRPA
KOZICA
PLADENJ ZA SOLIT RIBE
LONEC ZA BRODET
EKONOM LONEC
KOZARCI
SKODELICE
ZAČIMBE ( SOL,POPER, OLIVC…)
2X5 l KANTA Z VODO

OBLEKA-OSEBNA OPREMA:
5X VETROVKA
TRENIRKE
TERMOFLIS
KOPALNE BRISAČE
KAPA
OČALA SONČNA
OČALA NAVADNA
SOČNE KREME
ŠKARJICE
KNJIGE
OSEBNA NEGA
ADAPTER 12v/220v
FOTOAPARAT
MOBITEL
MOBI-POLNILEC 220
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Feb 21, 2010 07:20

Fantje pozdravljeni,

Motorni

Ti si pa navtiko čisto resno vzel kar je tudi pravilno:lol:
S tem bi lahko šel že na samotni otok pa preživel en mesec.Seveda ,bi tam zdržal samo z kako frišno brodolomko drugače tudi tale oprema ne pomaga.

dober si tole sestavil čestitam.

Joško..tole pa čestitam kosmodisk :lol: viski kava ha ha še danes zjutraj se smejim mislim ,da je Joško najboljši član na morjeplovcu :lol: :lol: :lol: in kar je on dodal rabimo vsi.

kr en zdravo
tista ,da pa po nesreči doma pozabiš babo ha ha .Učke je dober spočit včasih tud drugje .Maš potem čudežno več energije :wink: sicer tole bolj na skrivaj pišem ha ha da naša ne vidi ,ko se mimo mene prikaže in vpraša kaj pišeš :? .Jaz pa kot fantek nič nič .Sem vedno za hece tak sem.

dinksi ojla
Tole glede varilnega aparata jp ne rečem ,da ne bi prav prišlo ampak ,da bi vse to sabo vozil ha jao jao :? rabim že tanker saj vem da je pisano sarkastično. :wink: :lol:

Super ,če ima še kdo kako idejo oz predlog na plan z njo.
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Ne Feb 21, 2010 08:29

Pa na ribičijo na pozabit, z njo dostikrat zamotiš otroke pa tudi sebe, ko se usedeš na rob in si priboriš malo mira, ker opravljaš najbolj pomembno stvar na svetu. :P
- viško panulo ali kakšno podobno izpeljanko
- skeinfish za živo vabo pa še otroci imajo zabavo
- nekaj raznobarvnih "rapal" ker eno je teorija drugo pa praksa
- osnoven kpl. trnkov različnih velikosti in drugih drobnarij, ki ti jih uspešno prodajo v vsaki ribiški trgovini
- ene tri različne debeline laksa 0,20, 0,35, 0,50

Tole je bolj družinska varianta, pa še vse skupa se da v manšo škatlo pospravit.
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Ne Feb 21, 2010 09:15

Mislim, da so predhodniki napisali skoraj vse in še več. :D

Ker je motorni že napisal dokumente za čoln, naj jaz dodam še osebne dokumente in ne pozabi prijavno odjavne stvari urediti. (V enem postu sem bral, da v primeru več kot 24 ur ne velja pavšalna prijava :x )
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Feb 21, 2010 09:21

Motorni, najbrž imaš vedno že pripravljen spisek nujno potrebne opreme. S tem si se rešil stalnega razmišljanja, kaj potrebuješ in kaj si še pozabil.
Popolnoma pravilen pristop, spisek mora biti vedno pri roki. V osnovi je oprema enaka, razlikuje se med uporabniki glede na vrsto plovila, število posadke in čas trajanja.
Osebno si pripravljam spisek opreme, orodja (nekatera oprema je že stalno na barki), zdravil in hrane za daljše potovanje. Zato pridno prebiram potopise Luftarja in Primule.
Še to se mi zdi pomembno: med plovbo in po dopustu si je vredno ZAPISATI, kaj na plovilu pogrešaš, kaj bi še spremenil in kaj dodal.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Ne Feb 21, 2010 09:39

Pa na LADIJSKI DNEVNIK (Joško, a si mislil te zapiske?) ne pozabi! Mislim, da sicer ni obvezen dokument na rekreativnih plovilih, je pa zelo koristen. Uredi si več poglavij (za opremo...), ki jih sproti dopolnjuj, potem pa lahko možgane pošlješ na dopust :wink:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Feb 21, 2010 21:20

In kam naj jaz dam vso to opremo na 4,7m gumenjaka za dva tedna križarjenja po Dalmaciji :shock:
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 21, 2010 21:32

Ja, Joško, spisek si vsakič sprintam in sproti obkljukam, kar pospravim za s seboj. Nastajal pa je skozi nekaj let, v sodelovanju s kolegom, navadno preživimo en teden na skupnem potepanju po jadranu.

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta