elektronske komande
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
elektronske komande
En lep pozdrav vsem skupaj,
ker je o elektronskih komandah zelo malo oziroma nič napisanega, me zanima kar nekaj stvari npr. je možno vgraditi el. komande na vsak tip motorja-čolna, prednosti-slabosti pred zajlo, ter cena oz. kdo to vgrajuje
ker je o elektronskih komandah zelo malo oziroma nič napisanega, me zanima kar nekaj stvari npr. je možno vgraditi el. komande na vsak tip motorja-čolna, prednosti-slabosti pred zajlo, ter cena oz. kdo to vgrajuje
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
1. Električne komande je možno vgraditi na vsak tip motorja in menjalnika. Elektro mehanski (servo) pogon ima za izhod zajlo!
2. Prednosti elektronskih komand
- mehko pretikanje
- možnost avtomatske sinhronizacije vrtljajev motorja v kolikor imamo na plovilu dva
- možnost vgradnje večih komand na plovilu. Ponavadi imajo večje jahte tudi po tri in redkeje po štiri komplete. Na mostiču, pri glavnem krmilu in na krmi.
- razdalja od komand do servo mehanizma za gas in menjalnik ni omejena.
3. Elektronske komande so upravičene le v naslednjih primerih:
- kadar imamo NAJMANJ dva krmarska mesta
- kadar nimamo možnosti napeljati zajle (ali hidravlike)
- kadar je od komand do motorja razdalja več kot 10m
za vse ostale primere nakup niti vgradnja ni upravičena zaradi zelo visoke cene.
4. Cena servo mehanizma in komand za en motor se giblje od 1500€ dalje.
5. Proizvajalci:
- Volvo Penta EVC, (EDC - ni več v proizvodnji)
Na forumu je bilo že nekaj napisanega o EVC več o tem...
- ZF Mathers
- Kobelt Marine
- Rexroth Marine
Slika centrala in servo motorja Rexroth
Elektronske komande kakršne je uporabljal Pershing sem pred leti predelal, ker so bile napačno sprojektirane in so občasno zaradi tega lahko odpovedale. Pripomba je bila upoštevana v naslednjih izvedbah tako, da lahko rečem, da imam nekaj izkušenj, vendar je treba vedeti, da se komande nenehno izpopolnujejo ter, da je na trgu precej različic le teh.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
2. Prednosti elektronskih komand
- mehko pretikanje
- možnost avtomatske sinhronizacije vrtljajev motorja v kolikor imamo na plovilu dva
- možnost vgradnje večih komand na plovilu. Ponavadi imajo večje jahte tudi po tri in redkeje po štiri komplete. Na mostiču, pri glavnem krmilu in na krmi.
- razdalja od komand do servo mehanizma za gas in menjalnik ni omejena.
3. Elektronske komande so upravičene le v naslednjih primerih:
- kadar imamo NAJMANJ dva krmarska mesta
- kadar nimamo možnosti napeljati zajle (ali hidravlike)
- kadar je od komand do motorja razdalja več kot 10m
za vse ostale primere nakup niti vgradnja ni upravičena zaradi zelo visoke cene.
4. Cena servo mehanizma in komand za en motor se giblje od 1500€ dalje.
5. Proizvajalci:
- Volvo Penta EVC, (EDC - ni več v proizvodnji)
Na forumu je bilo že nekaj napisanega o EVC več o tem...
- ZF Mathers
- Kobelt Marine
- Rexroth Marine
Slika centrala in servo motorja Rexroth
Elektronske komande kakršne je uporabljal Pershing sem pred leti predelal, ker so bile napačno sprojektirane in so občasno zaradi tega lahko odpovedale. Pripomba je bila upoštevana v naslednjih izvedbah tako, da lahko rečem, da imam nekaj izkušenj, vendar je treba vedeti, da se komande nenehno izpopolnujejo ter, da je na trgu precej različic le teh.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
Po mojem imaš težavo, katero ti je Nikola Tesla razložil. Zarjavele oz. oksidirane ali natrgane pletenice so običajno razlog za težko pretikanje. Menim, da ob zamenjavi le-teh z novimi ne boš imel več težav.
Elektronske komande so O.K., paziti pa moraš (posebej na začetku preden se navadiš), ker zelo kasnijo. Primer. Ob pristajanju vtakneš v rikverc, ampak nič! Še en trenutek počakaš, pa še vedno nič. Ko te zagrabi že panika, pa on "tak" in začne zavirat. Jaz sem imel kar nekaj problemov. Ne pa mislit, da je ta čas minuto. Do 2 sec. pa se lahko zgodi.
Elektronske komande so O.K., paziti pa moraš (posebej na začetku preden se navadiš), ker zelo kasnijo. Primer. Ob pristajanju vtakneš v rikverc, ampak nič! Še en trenutek počakaš, pa še vedno nič. Ko te zagrabi že panika, pa on "tak" in začne zavirat. Jaz sem imel kar nekaj problemov. Ne pa mislit, da je ta čas minuto. Do 2 sec. pa se lahko zgodi.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
13 let !! Verjetno jih tudi še nikoli nisi niti podmazal z oljem.
Sedaj je prepozno. Zamenjaj zajle in jih dobro namaži z oljem katerega z vrha vlivaš in bodo komande delovale mehko. Čutil boš le toliko upora kot ga ima feder od gasa in ročica od menjalnika.
POZOR
: nastavitev zajle menjalnika je kritična saj, ko je v prvi ne sme zajla tiščat do konca ampak samo toliko kolikor zahteva to ročica menjalnika, če nanj ni priključena zajla. Če tiščiš ročico do konca, vilica pritiska na konus in ga obrablja. Z časom cca (800-1000h) se prazni hod povečuje in prej ali slej menjalnik ne bo več hotel "naprej". Za rikverc ni problema, ker je menjalnik tam le kratek čas. Enak problem se pojavlja tudi na menjalnikih pri jadrnicah in vseh ostalih plovilih
Lep pozdrav
NT
Sedaj je prepozno. Zamenjaj zajle in jih dobro namaži z oljem katerega z vrha vlivaš in bodo komande delovale mehko. Čutil boš le toliko upora kot ga ima feder od gasa in ročica od menjalnika.
POZOR
Lep pozdrav
NT
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov