montaža globinomera

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

klemenc
Praporščak

montaža globinomera

OdgovorNapisal/-a klemenc » Sr Avg 18, 2010 16:29

Na jadrnico sem montiral Garminov GPS, s fishfinderjem in globinomerom. Senzor za globino sem privijačil na kobilico nad propelerjem. Izgleda, da sem ga nekje "usral", ker mi sedaj barka malo pušča! Kako pravilno montirati senzor in na katero mesto na barki?
:shock: :?:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 18, 2010 19:36

Tako, da najprej prebereš navodila in nato, če ti kaj ne bo jasno vprašaj in rade volje ti bom pomagal.
Lenobe pa ne bom podpiral. :wink:
LP NT
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Avg 18, 2010 19:39

:D :D :D :D , se morem strinjat z NT.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Avg 19, 2010 20:09

Če pa je bil kupljen rabljen, brez navodil, pa se prvo vpraša in potem vrta v barko. Sicer pa pod IŠČI, boš našel kar nekaj pogovorov o montaže raznih globinomerov, fishfinderjev in podobnega.
Sicer pa dobrodošel na Morjeplovcu
:wink:
LP
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 22, 2010 12:00

Klemenc je napisal:
Navodila sem prebral, trgovci niso kaj prida svetovalci, lenobe tudi jaz ne podpiram, pa še vedno ne vem ali bi bilo morda bolje napraviti inox nosilec, ki bi bil pritrjen pod platformo in bi se tako izognil vrtanju in tesnenju. Ko sem spraševal o montaži sem imel v mislih položaj senzorja glede na krmilo in propeler, da mi ne bi delala sence oziroma motila delovanja. Hvala za nasvete in dobrodošlico! Embarassed

Pozdravljen in dobrodošel na forumu. Zaradi preglednosti foruma bi ti rad le svetoval, da je za reševanje istega problema dovolj ena tema, zato ni potrebno odpirati nove.

Montaže sonde za globinomer ali sonar pa katerikoli že, se lastniki plovil včasi zelo dobro posvetujejo predno zavrtajo prvo luknjo v plovilo, zato nisem mogel verjeti, da si se tega lotil tako na "lahko".

Torej najprej pojasni kakšno plovilo imaš in kakšen motor.
Nekako domnevam da imaš motorni čoln z ravno krmno steno. Sondo pa si pritrdil na sredino krmne stene tik pred propeler izvenkrmnega motorja.
Če sem uganil tvoj primer montaže ti lahko povem, da si naredil že tukaj cel kup napak.
1. Sonda ne sme biti montirana tik pred propelerjem
2. Sonda ne sme biti montirana v čisti sredini na kobilici, še posebej, če imaš sondo za na krmno, kajti sondo obliva voda, ki je turbulentna.
3. Vpadni kot sonde glede na dotekajočo vodo izpod plovila mora biti pozitiven in vsaj 2°.
4. Spodnja stran sonde mora biti približno centimeter pod trupom gledano na vzdolžno smer plovila v točki kjer je sonda montirana.
5. Sonda se montira na levo ali desno stran plovila tja kjer je pričakovati, da bo najmanj mehurčkov ob plovbi. Kanali ki zagotavljajo boljše lastnosti glisiranja na sprednji strani zajemajo zrak zato v teh kanalih ne montiramo sond.
...

Ti potrebuješ enostavno rešitev in nasvet kako sedaj to najbolje rešiti in da ne komplicramo slikaj podvodni del trupa z strani in s krme, ter prilepi še sliko sonde in nato ti bom točno povedal kam in kako bi jo postavil jaz.
LP NT
klemenc
Praporščak

OdgovorNapisal/-a klemenc » So Avg 28, 2010 08:38

Če sliko malo povečaš upam, da se bo videlo senzor. Bele pike, ki se vidijo od krme pa v desno mimo propelerja (propeler je preklopen) so pritrditev za kabel. Aparatura je Garmin 421s, sezor je bil v kompletu. Glede na navodila naj bi bil pritrjen na krmo(gliserji) ,za jadrnice pa navodila niso najbolj natančna.
Tesla, hvala za pomoč!

Slika
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Avg 28, 2010 10:04

Ti rabiš za tako plovilo sondo skozi trup, vse ostalo s krmenimi sondami je improvizacija. Krmena sonda je OK za manjše plovilo, gliser, pasara,....
Nihče ne daje krmenih sond na jadrnico, če imaš neko fiksno instalacijo, zato pa so tudi navodila bolj skopa. Glede na to da Garmin 421s ni bogve kakšen kvaliteten sonder in niti ne prikazuje kvalitetno kaj drugega kod globino ter kakšen tip dna je spodaj, na ribe pozabi s tem sonderjem, ne bo nič narobe, krmeno sondo montiraš znotraj trupa v eno posodo, sondo postaviš v horinzontalo in jo zaliješ s parafinskim ali glicerinskim oljem. Tako boš zgubil okrog 20% signala, ampak za odčitati globino bo še vedno OK.
Recimo poceni rešitev z uporabo krmene sonde, ki jo ima moj prijatelj, bo pa čisto OK za globino.
Slika

Če pa hočeš narediti kvalitetno, pa vgradi thru-hull sondo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 29, 2010 11:13

Verjetno se niti še ne zavedaš kako veliko škodo si napravil barki. Laminat se je napil vode. Kot si že sam povedal pa je tudi že prišla v notranjost plovila. Ustvaril si pogoje za osmozo. Popravilo, ki ga boš moral sedaj opraviti bo zahtevalo isti postopek kot pri sanaciji osmoze, kar pomeni tudi za stroške, ki nikakor ne bodo majhni. Če boš sedaj pravilno saniral trup te bo to stalo od 4.000€ dalje, verjetno pa, ko boš seštel še ostale stroške lahko tudi dvakrat toliko. Oprosti ampak naredil si eno največjih neumnosti, kar sem jih videl v svoji navtični praksi. Trenutno je tvoj najmanjši problem sonda za globino, zato ti tukaj niti ne morem dati pravega nasveta saj si sondo za na krmo motornega čolna zmontiral popolnoma napačno na jadrnico. To sondo katero imaš sedaj (v kolikor je sploh še dobra) lahko zmontiraš na jadrnico SAMO na način, kot ti je to opisal Gaso. S tem, ko si sondo za na krmo zmontiral tako globoko, se je povečal pritisk na tesnilo sonde in kabla in voda je verjetno že vstopila v sondo. Če se je to zgodilo v kar sem 90% prepričan, potem bo sonda itak crknila v zelo kratkem času oziroma najkasneje v letu dni.

Če želiš pravi nasvet je ta lahko le takšen:

1. TAKOJ daj barko na suho !!!!!!!!!!!!

2. Odvij vse vijake in odpri-povrtaj na konus luknje skozi katere pronica voda, da se bo laminat posušil.

3. Kontaktiraj strokovnjaka za sanacijo osmoze, da najprej oceni nastalo škodo in ti da nasvet sanacije. Strokovnjak za osmozo ni vsak sosed v marini ampak sta v sloveniji katerima bi jaz zaupal delo samo dva, zato ne delaj napake in se obrni le na poklicnega strokovnjaka. Če je vlaga daleč v laminatu potem bo potrebno z vakumom odstraniti vlago iz laminata za kar imajo pripravo le redki.

4. Barka mora biti na suhem VSAJ 3 - 4 mesece !!!

5. Saniraj nastalo škodo in nato zmontiraj sondo od znotraj, če pa boš kupil novo pa mora biti le ta za montažo skozi trup in le z tako bo sonar tudi deloval tako kot mora.

Lep pozdrav
Nikola Tesla
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Avg 29, 2010 11:26

Uff....

Lepo si mu napisal Nikola Tesla, čeprav mislim, da tegale RES ni hotel slišati (brati)...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
GregorPrimorc
Desetnik

Re: montaža globinomera

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » Sr Mar 02, 2022 09:56

Zdravo,

jaz imam pa eno vprasanje glede globinomera in antifoulinga in da ne odpiram nove teme, kar tu vprasam...montirali smo through-hull globinomer, pa me sedaj zanima, ali ga priporocate namazati z antifoulingom? Pojavilo se mi je vprasanje o vlipvu na delovanje senzorja, ce je ta namazan z antifoulingom. Gre pa za sondo globinomera s te povezave https://www.svb24.com/en/nasa-marine-replacement-transducer.html
Ko pomislim, bi ga namazal, ampak bi rajsi slisal se kaksno mnenje s terena/izkusenj.

Hvala.
GregorPrimorc
Desetnik

OdgovorNapisal/-a GregorPrimorc » Sr Mar 02, 2022 15:18

Da si odgovorim na vprasanje, ker sem se vmes informiral o tej temi: da, smiselno naj bi bilo namazati senzor z AF, da ga ne obrascajo alge, saj barva ne vpliva na delovanje. Poskrbeti je pa potrebno, da AF ne reagira s sondo v smislu, da jo poskoduje.

Ce ima se kdo kaj za dodat k mojemu odgovoru, dobrodosli :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Mar 03, 2022 08:38

Sondo lahko pobarvaš z antivegetativno barvo če ne vsebuje toliko topil, da bi se plastika pričela topiti. V Sloveniji še nisem naletel na tako agresivne antivegetativne barve. Do tu je vse OK.

Ne razumem, zakaj si kupil in zmontiral tako zastarelo sondo? Ta sonda ni primerna in je škoda zanjo vsakega centa! Glede na obliko in princip delovanja je zastarela in tudi, če imaš že tako luknjo se sedaj uporabi novejša sonda, ki je na trup namontirana plosko in samo povečaš luknjo na sedaj standardno mero 51mm. NA tvoj globinomer namreč paše tudi od Raymarina. Kot sem videl je globinomer samo 150kHz (čudno) kajti večina globinomerov uporablja, dve frekvenci za merjenje globine in sicer 50/150kHz, zato je tudi večina sond izdelanih za oba frekvenčna področja.

Njihova rešitev s tistim krožnikom je neprimerna saj naj bi dodatno zvrtal še dve luknji za vijake...!??. :shock:
Raumem. če ti pač Nasa deluje in si jo že imel na plovilu nikakor pa ne razumem, da bi se kdo danes odločil za nakup tega, kajti izdelano je katastrofalno obenem pa tudi ni brezplačen.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Pe Mar 04, 2022 00:16

Točno tako sondo globinomera imam jaz na svoji barki že 19 let in deluje v redu, vendar imam nameščeno znotraj barke. S kitom je v sprednji kabini na notranji strani nalepljena na trup pod tlemi, zato za globinomer skozi trup nisem izvrtal nobene luknje.
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Mar 05, 2022 09:42

Tu MORAŠ samo paziti ,da strogo ni zračnega mehurja v kupu sike,na katerega boš prpopal sondo in pa glej ,da bo čim bolj navpična.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti