prikolica - lezaji
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
prikolica - lezaji
zanima me kako skrbite za lezaj na prikolici ce moras zapeljati v vodo cez lezaje.... odstranite pokrovcke fajn sperete.... a pol se z wd40 naspricas al samo mast notr namazes ... kako se lotite tega?
--Bodybanger--
Re: prikolica - lezaji
pero123 napisal/-a:zanima me kako skrbite za lezaj na prikolici ce moras zapeljati v vodo cez lezaje.... odstranite pokrovcke fajn sperete.... a pol se z wd40 naspricas al samo mast notr namazes ... kako se lotite tega?
Sam sem dve sezoni pridno namakal prikolico z zavorami v morje. Vsaj 40 krat je bila v slani vodi. Po vsakem spustu ali dvigu čolna iz vode sem spral prikolico s sladko vodo (sicer nič posebenga, le pošprical sem jo). Še danes deluje vse brezhibno (zavore, valjčki,.. ). Konec sezone sem jo sicer peljal na servis in naročil menjavo ležajev (preventivno) a se je ugotovilo, da jih še ne bi bilo potrebno menjati. Ker to ni predstavljalo velik strošek, sem jih vseeno menjal.
Skratka, vsaj enkrat letno preglej prikolico in po potrebi menjaj ležaje (recimo po koncu sezone). Med sezono ne kompliciraj, saj ležaji zdržijo sigurno celo leto, cena novih pa je cca 50€ (obe strani)!
Fantje ležaji zdržijo 10-20 let če jih ne namakaš v slani vodi in če so dobro namazani z mastjo, da voda ne pride notri. Torej če je možno (če dopušča spust oz. čoln) ne namakat ležajev, če ni, takoj sprat z sladko vodo in pa redno letno kontroliranje. Res pa je, da meni dopušča čoln in prikolica, da zapeljem v vodo samo do roba gume.
Žal je kar nekaj ramp takih, da moraš prikolico potopiti, saj imajo preblagi naklon, za nameček pa še ni zraven cevi z sladko vodo in je idealna kombinacija za zjebat ležaje. Tudi moji so letos šli, ker sem jo enkrat namočil, ali dvakrat
, je pa res, da sem z prikolico naredil nekaj tisoč kilometrov letos.
Guma je guma, zaenkrat.
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
Smo imeli spomladi že kar precej debate o tem.......
Jaz se še vedno držim dvigala... V Bunarini, ki je moje izhodišče plačam 150.-EUR (dvig in spust za 7,5 metra plovilo), pa sem potem siguren v prikolico na cesti...Še ni "videla" slane vode... Je pa res, da se tudi zaradi teže (2,5 t) ne upam spuščati po navozih....
Za manjša plovila pa mislim da so zgoraj dani recepti dobri. Pomeni sprati takoj, če je le možno, po sezoni pa razstaviti očistiti in podmazati...
Jaz se še vedno držim dvigala... V Bunarini, ki je moje izhodišče plačam 150.-EUR (dvig in spust za 7,5 metra plovilo), pa sem potem siguren v prikolico na cesti...Še ni "videla" slane vode... Je pa res, da se tudi zaradi teže (2,5 t) ne upam spuščati po navozih....
Za manjša plovila pa mislim da so zgoraj dani recepti dobri. Pomeni sprati takoj, če je le možno, po sezoni pa razstaviti očistiti in podmazati...
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Jaz sem letos menjal ležaje na prikolici, katera nima naletne zavore.
Vsako leto gre prikolica večkrat v morje skoraj do ležajev. Skoraj vedno sem zadevo splaknil z vodo (pošprical s kanto). No pri pregledu po petih letih sem ugotovili, da so bili ležaji v slabem stanju zato sem jih zamenjal (strošek kot je dejal blazdo 50Eur), normalno zamenjal sem tudi semering, namesto O-ringa na pokrovčku sem pa zadevo zatesnil s silikonom.
Vsako leto gre prikolica večkrat v morje skoraj do ležajev. Skoraj vedno sem zadevo splaknil z vodo (pošprical s kanto). No pri pregledu po petih letih sem ugotovili, da so bili ležaji v slabem stanju zato sem jih zamenjal (strošek kot je dejal blazdo 50Eur), normalno zamenjal sem tudi semering, namesto O-ringa na pokrovčku sem pa zadevo zatesnil s silikonom.
Skupaj znamo in zmoremo!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost