Dodatni vodni tank v premcu

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

gregstr
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

Dodatni vodni tank v premcu

OdgovorNapisal/-a gregstr » Po Jan 03, 2011 22:00

Se je kdo kdaj spoprijel s to instalacijo in na kaj moram paziti.
Lp
Greg
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 04, 2011 13:52

Pazi da ne bo pretežko.
Jadranje je odklop
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » To Jan 04, 2011 13:55

Že zdaj mi premec precej gleda iz vode, tako, da to mislim, da ne bi smel biti problem.
Bi dal pa fixno plastično posodo. Ne vem pa kako potem ta povezava dobro funkcionira. Drugi tank je čisto zadaj in bi jih potem moral povezati in urediti odzračevanje. Toliko o teoriji.
Ima kdo kaj prakse? :)
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 04, 2011 14:15

Jaz imam tudi dva tanka, vendar ob straneh, tako da sta bliže eden drugemu, kot bi bila tvoja dva. Oba sta na isti višini. Povezana sta na dnu s plastično cevjo. Vsak tank ima odzračevanje, to je cevka, katere konec je dvignjen na višji nivo, zaključena z odzračevalnim ventilom. Priključek za natočit vodo imam na obeh straneh. V tvojem primeru bi bila verjetno tanka nameščena v različnih višinah. Paziti bi moral edino to, da tankaš prvo nižjega potem višjega, pa črpalka naj bo v nižjem.
Jadranje je odklop
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » To Jan 04, 2011 14:19

Ja v premcu bo na višjem nivoju. Črpalka je pa zraven originalnega tanka.

A bi lahko mogoče to črpalko preselil v kopalnico, ker mi brni točno pod glavo v spalnici? Tole je tko malo za vmes.

Zdaj pa še nakupi, materiali in delo. Ste to vse sami izdelali? Kakšne tanke in material priporočate?

Hvala za prispevke.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jan 04, 2011 16:14

Jaz imam tudi dva tanka (2x150l rostfrei) v premcu enako vezana kot pri MarjanT s to razliko, da ju polnim preko istega dovoda. Sedaj bom dodal še enega za 100 l (plastika - kupljen preko oglasov na Morjeplovcu :wink: ), ki bo na drugi lokaciji. Polnil ga bom preko Y ventila, ki ga bom dodal na obstoječi dovod tako, da bom usmerjal tok v obstoječa dva ali v novega. Dovodni cevi do filtra pred črpalko bom spet združil z Y ventilom. Tako bom praznil/polnil obstoječa ali novega ločeno. Mogoče se sliši malo komplicirano ampak nisem hotel dodatnih lukenj na palubi in ko pogledaš na licu mesta ugotoviš, da je tako najenostavneje.
Material in delo bosta v lastni režiji - kaj pa drugega :wink:
Spet bomo šraufali. Se že veselim :wink:
Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » To Jan 04, 2011 16:45

Če polniš sistem samo preko enega tanka, moraš imeti malo debelejše cevi, kakor so moje. Mislim na cevi ki povezujejo tanke med seboj. Na moji jadrnici (Elan 31s) je originalna napeljava, cev cca 16mm. Hitreje gre, da natankaš oba tanka enega za drugim, potem pa dopolniš tistega ki si prvega tankal. Edino na Žutu, kjer ni nobenega pritiska vode, tankam samo v en tank, iz katerega se sproti počasi pretaka v drugega.
Črpalko imam pa zmontirano pod umivalnikom v salonu.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 04, 2011 16:56

Jaz imam 2x150l, plastika. Enega v krmi, drugega v premcu. Vsak ima svojo polnilno luknjo na palubi, povezana pa sta z ventilom Y. Ko se en sprazni, preklopim na drugega. Črpalka deluje na pritisk, se pravi ko odpreš pipo, pritisk pade in črpalka začne črpati ampak to itak že veš.
Mogoče se pozanimaj še za "gumijsate", ki so bolj prilagodljivi glede prostora in lažji za čiščenje, saj ga na koncu sezone lahko odneseš domov in očistiš, posušiš itd.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 04, 2011 17:24

Odlične tanke za vodo izdeluje Roto doo. Pokliči jih, ker delajo nekaj tankov tudi za proizvajalce plovil in kamperjev. Verjetno boš našel celo takega za v premec ali bok plovila. Imajo zelo veliko paleto. Jih ne reklamirajo razen oglatih, ker so orodja od posameznega proizvajalca plovil vendar dobiti kakšen kos naj nebi bil problem, če ne drugače od kake poskusne serije itd.

Roto rezervoarji
Slika

Slika

Slika

LP NT
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » To Jan 04, 2011 23:14

Hvala fantja za komentarje 8) .

Mislite, da ima moj obstoječi tank tudi priključek za dodatni tank?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti