prikolica, nabava

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

jezuit
Višji štabni praporščak

prikolica, nabava

OdgovorNapisal/-a jezuit » So Jan 05, 2008 11:29

Zanima me kje kupiti (doma ali v tujini) novo oz. dobro rabljeno prikolico za prevoz čolna Merry fisher 625 dolžine 6,40m, teža z motorjem cca 1350 kg in vsa krama. Enoosno ali dvoosno za normalno ceno. Ali ima kdo kakšen dober nasvet in izkušnje, v čem je prednost dvoosne prikolice če sploh je. Jezuit
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Jan 05, 2008 11:49

Pri tej masi bo potrebno iti na dvoosno, saj enoosne ne obstajajo več. Mogoče si ravno nekje na meji, tam do 1400 kg se še kaj dobi, naprej pa je zagotovo dvoosna. Prednosti dvoosne so na cesti tolikšne, da nima smisla izgubljati besed kaj kupiti. Ima pa dvoosna tudi eno slabo lastnost, ta pa je, da je na roko praktično ne moreš premaknit. Če hočeš zaviti ti bo to uspelo po precej pretečenega "švica", popitih 2 pivih, treh krepkih decih... Pri enoosni, pa to narediš enostavno z eno roko! To pa je tudi edina slabost!

Proizvajalcev prikolic je veliko, nekatere so boljše, druge slabše, kar pa se tiče podvozja (kolesa, os, zavore, sklopka...), pa čisto vsi koristijo ista dva proizvajalca. To sta Knott ali pa Al-Ko. Tako je praktično vseeno ali kupiš slovensko, nemško, češko ali pa hrvaško prikolico, tehnika je vedno ista!

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jan 05, 2008 12:34

Tako je!

Admin ima popolnoma prav. Kvaliteta je potem kako jo vzdržuješ. Prikolica zdrži dolgo časa, ker za ta namen napravi malo kilimetrov. Podmazovanje sklopov pa, kar je najbolj važno, da je ne potopiš v morsko vodo, kar pri tem tipu barke tako ali tako ne počneš, ker greš na lift.

Pozornost samo na vožnjo, ker največja dovoljena hitrost je 80km/h.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
pu
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a pu » So Jan 05, 2008 18:25

Zdravo!

Pri prikolicah imam kar dosti izkušenj saj jih tudi izdelujem.

Prikolica je lahko tudi enoosna s skupno nosilnostjo 1800 kg,a pride taka prikolica cenovno enako kot dvoosovinka, zato se ne izplača.

Svetujem da se odločiš za dvoosovinko, saj se vedno nabere obilo krame, ki gre ponavadi v čoln (češ da avto nebo preobremenjen, prikolica pa...?). Premikanje pa je resda malo večji problem, vendar malo naprej in malo nazaj jo tudi na majhnem prostoru lahko obrneš, ni pa tako enostavno kot pri enoosovinki.

Lahko ti ponudim dvoosovinko, je rabljena - letnik 2006 april, bila je samo enkrat na morju, potem sem pa čoln prodal brez prikolice in mi je ta ostala zdej se mi pa samo povaljuje. Je nekoliko večje nosilnosti kot bi ti potreboval, a menim da to ni problem. Cena je ugodna, tako če te zanima, se oglasi.

Opozoril bi te tudi, da dobro pogledaš kaj kupuješ. Če se odločiš da spuščaš čoln na rampi, naj ima prikolica veliko valjčkov da ga lepo vodijo - predvsem kako so narejeni čisto zadnji valjčki, saj je tam obremenitev največja. Če pa je plovilo preveliko - uporaba dvigala, pa so najboljše sani na katerih plovilo bolje sedi - teža je razporejena na večjo površino.
Ponavadi je na prikolicah malo valjčkov, ker so ti dragi in vsak na ta račun niža ceno, dodatni pa so kr...

Če te zanima, ti lahko svetujem in tudi pripravim ponudbo.

Lep pozdrav!
Andrej
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » So Jan 05, 2008 22:59

Pozdravljen Andrej !
Zelo me zanima nakup prikolice ali imaš kakšno fotko. Kako se lahko slišiva. Imam še vprašanje ali lahko takšno prikolico vozim z dovoljenjem B kategorije. LP Jezuit
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » So Jan 05, 2008 23:02

Opla, pozabil sem napisati, da me spuščanje po rampi ne zanima, izključno dvigovanje in spuščanje z dvigalom. LP Jezuit
jim
Višji vodnik

prikolice

OdgovorNapisal/-a jim » Ne Jan 06, 2008 02:06

tukaj lahko kupiš prikolice http://www.formula-sp.si
LP
pu
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a pu » Ne Jan 06, 2008 13:15

Pozdravljen!

Na spletu si lahko pogledaš zakon o CPP, zakon dovoljuje B kategorijo do skupne mase kompozicije 3,5t ( to pomeni vlečno vozilo, vsa prtljaga, priklopnik,...) To je ena omejitev za izpit.
Druga se nanaša na največjo dovoljeno maso, ki jo lahko vlečeš z vozilom - koliko ima vozilo homologiran priklopnik z zavoro.
Tretje pa je še vlečna kljuka, ki mora imeti prav tako ustrezno homologacijo - največjo dovoljeno maso priklopnika,...

Pri nas se prodaja dosti kljuk, ki so homologirane do največje vlečne mase priklopnika 1350 kg, to zadostuje večini osebnih avtomobilov. Takoj ko govorimo o terenskih vozilih je zgodba drugačna. Ti imajo ponavadi večjo vlečno maso, recimo 2t, a ljudje namontirajo gor kljuko za 1350 kg. Po pravilu najšibkejšega člena je stvar jasna kaj lahko sedaj pelješ.

Kot primer jaz vozim nissana nevaro, ki ima tovarniško homologacijo 4t vlečne z originalno kljuko. Trgovec pa mi je prodaju eno, ki je imela homologacijo za ta tip vozila samo 1,5t. Jasno da sem se odločil za originalno.
Gospod, ki je od mene kupil čoln, je tisto leto tudi menjal avto, saj stari ni imel dovolj velike vlečne mase, prikolico tandemko sem mu pa tudi naredil čimlažjo, samo da je prišel v okvire kot jih dovoljuje vozilo.

Predlagam, da se zavzameš in narediš izpit B+E, ter boš imel najmanj težav z možmi v modrem. Pri nas se priklopnikov na osebnih vozilih še ne tehta, vsaj jaz nisem še nobenega vidu, v tujini pa je to zelo pogosto - Nvstrija, Nemčija. Marsikdo prestavlja kak zaboj piva iz čolna v avto, ko je pretežak. Na Hrvaškem, pa tudi zaenkrat še nisem nikogar slišu da bi ga tehtali.

Preveri kaj voziš in se lahko kaj dogovoriva. Slike ti lahko pošljem - moj mail je: andrej.pungercic@gmail.com -(tel: 031 658 352)
Kot sem že zgoraj omenil, je cena prikolice res nizka, ker je nerabim in mi dela samo napoto. Za novo pa tudi ni problem, lahko posredujem slike tiste, ki je šla z mojim plovilom.

lp Andrej
pu
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a pu » Ne Jan 06, 2008 13:19

Še nekaj.

Zastopnikov za prikolice je dosti, vendar nekatere niso vredne počenega groša. Poglej kaj kupuješ!

Osovine so praktično od istega proizvajalca, samo razlika je ali ti dajo gor navtično osovino ali navadno, tu je mala razlika.

Velika razlika pa je v sami izdelavi.

LP
andrej
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » Ne Jan 06, 2008 13:36

Hvala Andrej, se slišiva. Danes je nedelja in ne bom te moril, kličem osebno jutri popoldan po 17.00 uri. Glede ava imam MB 270 CDI avtomatik z Bosalovo kljuko.
LP Jezuit
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 06, 2008 13:57

Tale Mercedes je težak nekje okrog 1700 kg, torej z B kategorijo lahko vlečeš samo prikolico skupne mase do 1700 kg. Skupaj to še ni 3.500kg vendar pa za vsak kg, ko je prikolica težja, rabiš še E k B. Verjetno pa je homologacija tvojega avta za priklopnik do nekje največ 1800 kg, kar pa lahko vidiš v homologaciji od vozila. Torej skupaj si tam nekje, ko načelno ne boš rabil E k B, saj boš v nasprotnem prekršil drugo omejitev, ki jo je postavil proizvajalec vozila. Tile osebni avti so problematični, saj čoln s prikolico hitro preseže njihove zmožnosti. Bolj pa so uporabni kakšni terenci ali pa cestni terenci kot je npr. Q7, X5, Sorento..., kjer je homologacija nekje na 3 do 3,5 tone...

LP
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » Ne Jan 06, 2008 14:13

Hvala Admin, očitno bo potrebno avto zamenjati !!!!. V mislih nisem imel daljša vlečenja. Razmišljal sem tako: Od aprila do oktobra plovilo v vodi, potem na prikolico in kakšno privatno suho marino. Sicer pa aprila do Krka po morju iz Kopra za vajo.
LP Jezuit
PS
Resno razmišljaj o kakšnem prepoznavnem znaku na morju (plovilu), ki druži člane tega foruma.
pu
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a pu » Ne Jan 06, 2008 18:31

Vidim, da ste kr aktivni na netu...

OK, jutri se slišiva, preveri kake imaš omejitve (avto, kljuka, plovilo,...) pa ti rade volje svetujem kaj storiti.

Imel sem že tak primer, tako da poznam rešitev.

Kot si omenil, da nameravaš imeti plovilo blizu obale in ne nameravaš daljših premikov po kopnem, ne vidim razloga da bi se zgolj oklepal zakonskih omejitev. Včasih je pametno pogledat tudi kaj je na trgu, kaj je cenovno spremenljivo, ponavadi se planira tudi zamenjava vozila v letu dveh,... pa se takih zagat takrat rešiš.
Na hrvaškem je ogromno suhih marin, ki imajo notri prikolice, ki so brez homologacij, kaj šele da bi bile registrirane, pa jih vsako leto vozijo po cestah. Kar se pa tiče vleke za avto pri normalni vožnji to ni problem, saj samo vleče nekoliko večjo maso, pri zaviranju pa prikolica sama zavira. Vedeti pa je treba, da morajo biti pri tem hitrosti kompozicije majhne, nevarnost je pri zaviranju v sili - naletu. Vozilo ima v tem primeru premajhno maso in tudi zavore niso delane za take obremenitve. Lahko bi se zgodilo, da te prikolica če je pretežka "porine",...

Mislim da je dovolj nakladanja.

Lep pozdrav!

Andrej
jezuit
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jezuit » Ne Jan 06, 2008 19:45

OK jutri pripravim podatke in se slišiva.
LP Jezuit
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 06, 2008 21:35

Kot pravi "pu", sploh ni problema peljati malce težje prikolice, kot je predpisana zakonsko. Če pač riskiraš s policaji, potem gre, avta pa ne boš posebej uničil s tem. Pazi pa, ker najbolj je obremenjena sklopka! Ta ti lahko hitro odpove poslušnost, če moraš npr. 3 krat zaporedoma speljati na manjšem klancu (npr. do 5%) že z deklarirano in dovoljeno maso... Pazi z vrtljaji motorja, ki naj jih bo le toliko, da motor povleče in ne "umre". Pri dizlu, mislim, da to ne bo problem, obratomer naj pri speljevanju nikoli ne preseže 1000 vrt/min. Če je menjalnik avtomatski, potem ni škode na sklopki, vendar to velja samo za starejše zadeve kot jih imajo Japonska vozila ali pa npr. Tiptronik. Kakšen sodoben Audijev in VW DSG ima navadno sklopko, ki enako trpi...
Moj predlog je, da čoln prezimiš na Hrvaškem v eni od suhih marin, od morja do tam pa naj ti naloženo prikolico potegne kar lastnik zimovališča... Ti imajo ponavadi terence z reduktorji in ni problema, cena pa je večinoma tako mala ali pa celo brezplačno, če imaš prikolico pri njemu celo leto... Ne ga srat s svojim avtom, ker ga je škoda že za maso 1500kg, kaj šele kaj več. Ni pa problema po avtocesti npr. iz Maribora do Kopra prepeljati s tvojim avtom 2500kg. S tem ne boš prav nič uničil avta, le policajev se obvaruj... :D

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti