Jaz sem se najprej razpovprašal (recimo išči na tem forumu za 'kakšen računalnik kupiti' 1700 zadetkov, samo 'računalnik' pa nekaj čez 200 zadetkov, in nisem še imel časa podrobneje pogledati tega, da bi za gotovo vedel, ali taka tema že je).
Priporočam se za naslednje
- če kdo od vas ve kje za razumno ceno zanesljiv HW za take namene (tudi dražje rešitve, če je denar tega vreden)
- katere lastnosti bi človek še imel (kaj rabiš za internet na atlantiku, za sprejem navteksa na računalnik)
- katere sw bi človek vse imel
Vse to bom pobrskal tudi sam, ampak več glav (definitivno morjeplovskih) več ve.
Moje ugotovitve, kot sem mu odgovorli napisal/-a:- nove robustne mašine so drage, pa še komaj do takrat, ko zamenjajo model, prideš do tega, kaj je bilo s katerim narobe in zakaj tistega ne kupiti.
- http://molekservis.com/cms1/ obnavlja (z garancijo) starejše mašine.
Na tej strani sta dva prenosnika po 200-300 € - jaz že 5+ let mučim svoj (službeni) T42, ga občasno dvignem za zaslon, se malo prevrne, je na prahu, pokapljan s kako kapljo znoja z nosa - doslej v glavnem zdržal vse to.
Poklical sem tja - pri tej ceni je vključena licenčna programska oprema Windows xp (kar pomeni, da te ne zajebava Microsoft, če misli, da si ukradel - če te pa hoče, pa uradno pop...diš in dobiš info, kaj naredit.
Jaz bi vzel enega od tistih in dodal naslednje:
- naj dodajo pomnilnik, kolikor gre noter (2 ali 3 GB bi moralo iti, in toliko bi moralo zadoščati za vse živo - jaz na temle delam s pol GB).
- naj zamenjajo disk z večjim - jaz sem to nekje drugje naredil tako, da sem kupil zunanji disk 650 GB, potem pa zamenjal tistega iz računalnika v zunanjo škatlico in tistega iz zunanje škatlice v računalnik, tako da tudi tistega iz računalnika ni bilo treba vreči proč. Ta zunanji disk pa ponucaš za backup (recimo vsak teden z enim klikom ali pritiskom na gumb na škatlici zunanjega diska postopek na tega doda ali posodobi reči, ki so se na prenosniku v uporabniških podatkih spremenile.
Tako da če disk ali mašina crkne, podatke razen zadnjega tedna še imaš.
- namestijo dodaten software - skype, navtične programe, če jih imaš, in podobno. Ko je to nameščeno in dela, je od tega treba narediti backup tako, da če disk crkne, vstaviš novega in z medija za backup dobiš nazaj začetno stanje, z zunanjega diska s sprotnimi backupi pa zadnje stanje svojih podatkov.
Zaslon je 15 palčen, ločljivost 1024 x 768 točk, kar ni veliko, ampak prav zato je reč razmeroma majhna, ko ga rabiš na malo prostora.
Ima možnost priklopa zunanjega zaslona, ki je lahko večji (do ločljivosti 2048 x 1536 točk, kar je dvakrat večja diagonala (in štirikrat večja površina)) in ga recimo priviješ nekam na steno kabine, da ga ne more premetavati), in ko je priklopljen, rabiš oba hkrati (večje namizje). Če bo privit kam na steno, kjer ne bo možnosti škropljenja, vlage itn., tu tudi ne rabiš nič posebnega (in tudi ne posebno dragega).
Kolikor sem se pogovarjal po tel., bi se moralo to dati zmeniti, lahko grem pa tudi s tabo tja (itak me zanima, kako se bo izteklo). .
Dodatni stroški, za katere vem, poleg 200-250€ za mašino:
- Zunanji trdi disk za tekoče backupe čez prst 100€ - lahko s tisto zamenjavo, ki sem jo omenil zgoraj.
- Nekaj za restore diska, če se čisto sesuje (zaradi crk diska, virusov, česarkoli.). Lahko bi imel enostavno že rezervni pripravljeni disk. V tem primeru slabih 100€.
- protivirusni program, Avira je uradno free
- Nekaj za pomnilnik, kolikor se ga da dati noter in
- nekaj za nameščanje programov, prenos ali postavitev sistema na večji disk kot je v ponudbi in mogoče še kaj, ampak ne bi smela biti kaka tragedija.
Ne vem, koliko bi to računali, ampak nisem imel vtisa, da so zelo dragi.
- jaz bi dodal še program za samodejno defragmentiranje Diskeeper, dovolj novo različico, da ne defragmentira, ko je na baterijah) - reč stane kakih 60 € (Dinamik, Bovec) - to skrbi, da je mašina moje sestrične že pet let ves čas približno enako hitra; brez česa podobnega se lahko začne razdrobljenost podatkov po prostoru kar hitro poznati in po letu - dveh je šel stroj 20x počasneje kot potem defragmentiran. Zastonjska varianta na XP dela, ampak ga moraš občasno sam ročno poganjati, in večina uporabnikov to pozabi.
- še nekaj, uporabniško ime za redno rabo naj nima administratorskih pravic, zlasti ne tisto za pristop do interneta (e-pošta, web...). Če naletiš (in naletiš) na virus, ki ga tvoj protivirusnik še ne pozna, ima ta take pravice kot ti, in če si administrator, sesuje stroj (praviloma tudi, kadar tega ne naredi namenoma). Če nisi administrator je često zadosti, če nekam shraniš zadnje podatke, ki bi jih rad shranil, se prijaviš kot administrator, pobrišeš profil svojega običajnega uporabnika (in s tem vse, kamor bi se tam razen v podatke zatlačil vsiljivec), se ponovno prijaviš kot običajni uporabnik - takrat se profil naredi na novo brez virusa, posodobiš protivirusni program, z njim preveriš, če je v zadnjih shranjenih programov še kaj od virusa in mu rečeš naj počisti in si nazaj pri delu.
Če si bil administrator, kopiraš z drugega diska začetno stanje in vračaš iz tedenske varnostne kopije uporabniške podatke.
- kakšno reč, ki bi po možnosti zagotavljala napajanje ustrezne napetosti z akumulatorja, ne da bi moral poganjati na usmernik in razsmernik - sicer mogoče rezevno baterijo za prenosnik (mogoče tudi vseeno). Nova drži 2.5 do mogoče 3.5 ure dela (odvisno, kako je nastavljeno in kaj delaš, mogoče celo več). Meni 4 leta stara (in eno leto ni laufala) še vedno dela kako uro.
Drugače sem spraševal:
- jadralce oziroma pomoršake.
--- eden je omenjal, da je odnehal pri pc-jih in ima zdaj apple
--- vsak je povedal, kaj ga (je) pri njegovem zajevava(lo), nobeden ni želel reči: kupi to, pa bo OK.
- tipa, ki zagotavlja novinarjem mašine (kar je tudi terensko delo, kjer mora mašina malo zdržat)
--- ona zgodba, da ko ravno veš, kaj bi bilo zanesljivo, tisto nehajo delat in moraš znova odkrivat toplo vodo na novih modelih
--- od tistih, ki so včasih delali zanesljive modele za razumno ceno, so zanesljive Toshibe ratale drage čez mero, ostali pa ko pride nov model nimaš pojma, ali je kaj vreden ali ne, tako da od tega kar lahko trenutno kupiš ne more nič pametnega reči, razen da ima največ servisnih posegov na HP prenosnikih.
--- po njegovem so se še najmanj pokvarili Thinkpadi (nekoč IBM, zdaj kitajski Lenovo).
E, in potem sem jaz našel mesto, kjer imajo poceni rabljene thinkpade. Mimogrede ima - če delaš v temi - vgrajeno ledico, ki ti osvetljuje tipkovnico, če ne znaš tipkat slepo (in jaz sem to pogosto nucal v kakem šotoru).
Tu se popravljam, tisto mesto je našel Mic-Tic, ampak jaz sem vedel, da je bilo treba njega vprašat :wink: