GARMIN ali RAYMARINE?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mledni
Poročnik korvete
Kraj: CE, Bled, Lošinj
Kontakt:

GARMIN ali RAYMARINE?

OdgovorNapisal/-a mledni » Sr Jul 06, 2011 13:11

Odločam se za nakup GPS plotterja za cca do 1000€...pa ne vem kaj naj vzamem.

Največ sem gledal Garmina 620...kaj pravte?
Ga ma kdo? Kako ste zadovoljni z njim?
Ali so bolši tisti s serije 521(s)?

Kako je pa z RAYMARINOM v primerjavi z Garminom?
Priporočate?

Oboje lahko dobim po zelo ugodnih cenah...tako da če je še kdo interesent, lahko še za njega

LP
Otočki, skrite plaže,...off-road =)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 06, 2011 14:00

620-ko kar pozabi, ker če mene vprašaš to ni za na barko!

Tista 521 res ni touch-screen, vendar je odličen ploter, imam možnost priklopa NMEA 2000 in pa obvezno vzemi tisto S, da imaš še globino in temperaturo morja...
Kasneje lahko dokupiš tudi še recimo senzor porabe goriva, pa ti bo vse kalkuliralo in prikazovalo na ploterju...

Če se lahko stegneš, pa bi ti priporočal, da si vzameš 526S, ker ima precej boljšo resolucijo ekrana (manjša pika in lepša grafika, tudi bolje vidno na soncu...)

LP
mledni
Poročnik korvete
Kraj: CE, Bled, Lošinj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mledni » Sr Jul 06, 2011 14:25

Za kaj pa je ta NMEA 2000 priklop?

Kaj ima pa RAYMARINE v tem rangu?

Kako pa je s kartami za garmin in raymarine?
Otočki, skrite plaže,...off-road =)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jul 06, 2011 14:45

Nmea 2000 je mreža (protokol) v kateri delujejo garmini, fishfinderji in podobne naprave. Maš merilec temperature morja, ki ti vrednost pošlje po mreži, garmin oz. neka druga naprava pa to prikaže na zaslonu. Je pa pri vsaki napravi treba prej pogledat, kaj zna prikazat/oddajat.

Nekateri (sodobni) motorji tudi omogočajo priklop na NMEA 2000 mrežo, kamor pošiljajo podatke o temperaturi motorja, obratih, trenutni porabi, itd... Garmin ti potem npr. lahko prikazuje trenutno porabo v miljah na liter oz. kako drugače. In s tem lahko enostavno najdeš najekonomičnejšo hitrost plovila.
Friški
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Friški » Sr Jul 06, 2011 14:49

Kasaudio,
jst bi ti priporočil da kontaktiraš tudi Nikolo Teslo če se ne bo sam javil pri tejle temi, morda kar na zs - vsaj glede raymarine - ki po moje predstavlja popolnoma drug kakovosten razred kot garmin, bo veliko dobrih nasvetov, lahko tudi malo poguglaš za navtično opremo v Trzinu :wink:

če je denar potem se ozri po raymarine, nikola ti bo pa sigurno stvari natančneje razložil
mirno morje in LP Friški
Friški
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Friški » Sr Jul 06, 2011 14:51

na še en wink :wink:

http://www.harpoon.si/?mod=catalog&action=view&group=28

pa ne me tepst nimam nič s tem sem pa naletel na ugodnost, ki bi si jo z veseljem privoščil a kaj ko sem bil prekratek
mirno morje in LP Friški
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jul 06, 2011 15:00

Kasaudio,
jst bi ti priporočil da kontaktiraš tudi Nikolo Teslo če se ne bo sam javil pri tejle temi, morda kar na zs - vsaj glede raymarine - ki po moje predstavlja popolnoma drug kakovosten razred kot garmin, bo veliko dobrih nasvetov, lahko tudi malo poguglaš za navtično opremo v Trzinu

če je denar potem se ozri po raymarine, nikola ti bo pa sigurno stvari natančneje razložil

Pomoje je to sporočilo namenjeno uporabniku mledni.

Js mam garmina 521 in sem z njim zadovoljen, vendar za 5m gumenjaka itak ni potrebno kaj preveč pretiravat z navigacijo.

LP
Friški
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Friški » Sr Jul 06, 2011 15:11

sorry, absolutno namenjeno za '' mledni'', se oprostitutam
mirno morje in LP Friški
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Jul 06, 2011 20:36

ok, za čem je potem bolje gledat za garmin ali raymarine ?
zanima me ker se tudi sam odločam...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Jul 06, 2011 20:49

Tex za nobenem od teh, ti rajš kar za babam gledi, čeprav tud ne bo pocen. :wink:
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 06, 2011 22:02

Moje mnenje je, da je Garmin bil res v drugem svetu do pred nekaj let...

Če pa pogledaš v zadnjem času, pa se ga upam postavit ob bok Raymarinu. Ne vem v čem naj bi bil Raymarine toliko boljši? Crkne eden kot drugi, oba sta pretirano draga, to pa je to...
Ima pa Garmin kar nekaj inovacij oziroma sladkorčkov, ki jih je dodal svojim napravam, pa so potem vsi drugi počasi začeli kopirat...
Včasih je bil argument proti Garminu tudi to, ker ni imel celotne ponudbe elektronike. Sedaj jo ima, ima tako VHF, kot recimo razne podvojevalce, avtopilota, senzor vetra... Ni da ni... Pred kratkim sem videl njihovega avtopilota tudi na IPS pogonu. Montaža pa je bila menda "plug&play"...

Sicer mogoče Raymarine še vedno deluje bolj resno, vendar kakšna serija 40xx in 50xx je lahko kos čemurkoli...
Best buy pa je pomoje 720S. Ni predrag, nudi pa res ogromno...

Kaj je boljše? Pomoje je to vprašanje, kor ali ti je bolj všeč BMW ali Audi. Oboje je dobro, če ne kar najboljše...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Jul 06, 2011 22:16

720ka mi nekako ni všeč ker nima tipk, in imaš potem ves potacan ekran... sem se ravno prejšni vikend igral z njim, je pa res ,da ima vse ;)
zaenkrat imam 178c pa je čisto dovolj... ampak bo treba menjat...

tisti raymarine od NT bi znal bit zanimiv, pa še en dober popust bo dal za morjeplovce ;) pa je :lol:

Hmm praviš da je Garmin in Raymarine kot bmw in audi ?
Je potem bolje pogledati za Furuno, ki je kot Mercedes ? :twisted:

No bomo eno rekli jutri...
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 06, 2011 22:18

421 in 521 so prave počasnele napram 720. Pojdi k prodajalcu in sprobaj.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 07, 2011 00:24

Se strinjam Tex, "touch screen" ni všeč vsakemu, vendar ko se ga navadiš, ga pomoje nebi menjal... Je res, da je ekran popacan od prstov, samo kaj češ, to je pač davek na precej boljšo okretnost...

Primerjava 421 in 521 proti 720 je tako kot pravi Marchi nemogoča...

Če hočeš nekaj, da je resno od Garmina, imaš denar in ne maraš zaslona na dotik, potem je prava stvar recimo 4008 ali pa večji 4012...
Če imaš rad zaslon na dotik, pa se odločiš za 5008 ali 5012, pa še nekaj teh modelov je sedaj. Med drugim tudi 5010 in 5015. Tisti, ki montira slednjega je pa car, gre namreč za 15" ploter s kar ohhhoooohhhooo ceno... :D

Raymarine iz linka pa tudi zna biti dobra izbira, čeprav tako fancy, kot kakšen Garmin zagotovo ni. Je klasika, za tistega, ki ima to rad. Definitivno pa odličen ploter!

Kaj je Furuno bi težko rekel, saj v amaterski uporabi ni kaj posebej prisoten. Je pa res, da na profi barkah se pa uporablja ogromno tega... Čeprav pa tisti, ki ga imajo, pravijo, da je to malce druga logika in da se moraš navadit... Nimam pojma, še nisem poskusil...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Jul 07, 2011 18:28

Jaz ti predlagam, če bi rad imal le GPS brez sonderja.
Lowrance HDS 7M
http://www.lowrance.com/Products/Marine ... rtplotter/
Navionics Platinum + (Celoten Jadran)

Jaz ti lahko zrihtam komplet za 890€.

O Garminu ne bi zgubljal besed, je največji šit, trabant v katerega pride kondenz :)

glede Raymarine pa lahko A50D(z sounderjem) + Navionics Platinum Plus Jadran)800€.
ali
Raymarine A70D (z sounderjem) + Navionics Platinum Plus(Jadran) za 1000€.

Ni pa neke razlike med Lowrance in Raymarine, funkcionalnost praktično enaka.

Friški, nisem vedel da te tudi A50D zanima, kako pa kaj Lowrance deluje?
Nazadnje spremenil Gaso, dne Če Jul 07, 2011 19:48, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta