novi motor, ki bo nadomestil volvo penta 3,0

Novosti, ki se pojavljajo na področju motornih plovil in jadrnic

Moderatorji: moderator2, moderator

morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

novi motor, ki bo nadomestil volvo penta 3,0

OdgovorNapisal/-a morski volk » Po Jul 28, 2008 21:43

Slišati je, da je Volvo že zelo blizu predstavitve nadomestka za 3,0 bencinski motor. Po informacijah naj bi šlo za nov motor z elektroniko za vbrizg goriva, ki bo razvil 150 km.
Okoljski predpisi so za vplinjač kruto dejstvo.
Ve kdo kaj več o tem?
het
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a het » To Jul 29, 2008 07:55

janez-ray
Višji štabni vodnik

novi volvo 3,0

OdgovorNapisal/-a janez-ray » Če Avg 21, 2008 14:22

Evo konkretni podatki o novi žverci so na spodnjem linku:
http://www.volvo.com/volvopenta/na/en-u ... .0GXiC.htm

Vse skupaj me pa rahlo spominja na veliki pomp, ko je zastava predstavila tehnološko čudo YUGO 65 EFI.
Timeline EFI: german and other engines, ....20 years, yugo efi, lada efi, ....15 years, Volvo penta 3, GXIC

Ali ima še kdo takšne občutke.
Z blazino čez atlantik!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 21, 2008 18:35

O ja Janez! Popolnoma enake občutke imam... Vbrizgavanje goriva nam na plovilih prodajajo kot strašansko tehnično čudo, kot najsodobnejši motor... Je pa blok in na sploh cel motor za vse te Volvo in Merc motorje star že okrog 40 let! Saj deluje, vendar kljub vsemu ga je povozil čas... Poglejte koliko je okvar na plovilih... Kolikokrat vas avto pusti na cesti? Potem pa upoštevajte še to, koliko je avtomobilov in koliko čolnov na vodi... Neprimerljivo bolj pokvarljivo...

No glede tega 3.0L motorja pa je verjetno dobro vsaj to, da ne bo več problemov z nastavitvijo prostega teka. Verjetno motor ne bo več podvržen neprestanemu ugašanju, ko ga "vržeš" v prestavo ali pa krepko previsokem prostem teku, kot je bilo to sedaj... Upam...

LP
het
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a het » Če Avg 21, 2008 18:38

Ja, elektronski vbrizg je čisto nekaj novega :)

Ampak tisti C v oznaki pa pomeni da ima že katalizator, opa :)
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Če Avg 21, 2008 20:53

Ze vem kamor tehnika motora gre. Prijatelj dela v servisu ki so oblasceni za vec poznatih priizvajalcev, pa govori da za nove motoje moras imeti dijagnosticni software ce hoces kaj popraviti.
Za mene je prevec elektronike na morju, raje imam stare tehnologije katere rabijo samo gorivo in zrak za pogon. :?
Enkrat sem skoro glavo izgubil pred Krkom v zazetku nevihte z burjo v skoro novem gliserju z dva MTU (oba so stala 500.000 Eur) od 500 KS vsaki in z vso elektroniko kot so je v tovarni mogli prodati. Motor se je vgasnil brez alarma. Potem so v servisu najdli da drugi motor ima enaki kvar kot prvi samo se ni aktiviral.
Kriva je bila elektronika, tocnejse zascita motorja. :roll:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 22, 2008 00:34

Ja elektronika je sranje, samo brez nje danes pač ne gre več. Je pa res, da vbrizg goriva ni neka strašna elektronika in ta danes ne odpove več. No vsaj v avtomobilih ne več, na čolnih pa mogoče še kdaj.
So pa največje sranje kar se je človek kdaj izmislil Volvo motorji D4 in D6. Sicer krasni stroji, majhna poraba, kultiviran tek, majhen hrup, vendar pa res preveč elektronike, ki tudi crkava. Senzorjev je cel kup, podobno kot opisuje Opus... No potem so v zadnjem času poleg vsega sranja tu še elektronske komande, ki spet rade odpovedo... Ampak tako je, ljudje hočejo udobje.
No moje osebno mnenje je, da bencinca ne bi hotel imeti z vplinjačem. Injection pač deluje precej OK tako na Merc, kot Volvo. Glede diesel motorjev pa zagotovo ne bi hotel D3, D4 ali D6 v svoji barki. Servis je ekstremno drag, okvar pa je ravno tako veliko. Odpade... Privlači me stara varianta Yanmar in Yamaha, ki koristijo še Toyota diesel motorje. Klasika, turbina, nobene elektronike, komande so mehanske... Neuničljivo!

LP
janez-ray
Višji štabni vodnik

katalizator

OdgovorNapisal/-a janez-ray » Pe Avg 22, 2008 08:29

Elektronika naj bi ti življenje olajšala in ne zagrenila. Mislim, da je ravno prav elektronike obešene na npr. Mag 350. Motor zaradi elektronike lepo deluje, ima solidno moč in solidno porabo. Vse kar je več je lahko tudi preveč.
Glede katalizatorja pa tole. Ob bodenskem jezeru, ki je poleg naravnih lepot znano tudi po strogih in dodelanih normah za motorje plovil, se nahaja več "garažnih" delavnic v katerih že nekaj časa mojstri uspešno prilagajajo stare BMW inboarde, merce in voltote na zahtevne predpise. Mojstri so tako doterali svoje početje da imajo že nekaj let v svoji ponudbi katalizatorje za inboarde in to skoraj brez dodatne elektronike na motorju.
Z blazino čez atlantik!
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Pe Avg 22, 2008 09:51

Za avto motoje je cisto OK vec elektronike, no na morju ne mores parkirati ko crkne motor.
Precej kvarova je iz dela elektronike. Mehanicki kvarovi so retki.
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Pe Avg 29, 2008 10:35

Za prvi servis dveh d6 sem dal 7500 kun menjali pa so mi 47 litrov olja in 4 filtre.Pete mi bojo rihtali spomladi, ker pride spet 5 litrov olja in pet cinkov cirka 5000 kun.Lepo ne.
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Sr Okt 29, 2008 16:34

Gobbi kar maš privezano na zadnjem pomolu na zadnjem privezu v Jezerih si lahko tak srečen, da je samo tolko. Malo še jamraj pa ti bojo še več vzeli. Če se mene vpraša bi ti nekako že bol pasal v zadno vrsto v
Monte Carlu. :D :D

Drgač maš pa čudovito barčico !

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » To Nov 04, 2008 22:12

Hvala
Pet let sem jo gledal in študiral kak bi jo kupo , končno mi je uspelo , sem prezadovoljen z njo. Daj mi telefonsko na zs da te kaj pokličem ko bom v jezerih da pridem do tebe v murter da gremo na kakšno pijačo. So pa mi prestavli barko na drugi pomol na c mislim polek sašota če ga poznaš letos je bil na big game 8 z svojo barko shirac 3
SEA WOLF
Desetnik
Kraj: cerknica

OdgovorNapisal/-a SEA WOLF » Sr Avg 12, 2009 16:00

admin jaz mam pento 72 letnik, sem probal že veliko čolnov pa ti povem da moja starina pokosi precej novejših 3.0 mercov in pent tako da ni vse staro slabo, da pa o kakšnem 4.3 sranju sploh ne govorimo, če ga le malo preteraš pa že vse teče od njega. tudi če se že mi kaj polomi na morju imam v večini sabo vodno pumpo z impelerjem, bobino, platine, svečke, kondenzator, razdelilno,... skoraj vse je popravljivo na mestu, razen če motor totalno ustreli!!!
ko sem bil majhen sem se igral z majhnimi čolni, sedaj ko sem velik se ni nič spremenilo le igrače so postale večje in precej dražje!!!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov