Izvenkrmi motorji večjih moči

Novosti, ki se pojavljajo na področju motornih plovil in jadrnic

Moderatorji: moderator2, moderator

orlando
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a orlando » Če Avg 30, 2007 06:43

Diesel outboard se že vrti. Zanimivo je tudi to, da ga za enega svetovnega proizvajalca razvijajo v Sloveniji. Več pa se ne sme vedeti.
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

diesel outboard

OdgovorNapisal/-a morski volk » Če Avg 30, 2007 15:07

Fantje ne se hecat. Yanmar je že pred leti prenehal z proizvodnjo outboarda. Res da ni bil neka raketa ampak za ribice lovit pa čisto O.K.
Link
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 30, 2007 19:32

Ne boš verjel Orlando, da vem za ta projekt. Potem le ni taka skrivnost :D :D :D .
Vem zato, ker je možakar, ki to ljubiteljsko razvija moj prijatelj in tudi poslovno nekaj sodelujeva. "Mamooth" je luštna stvar, vrhunsko narejen prototip. Namenjen pa ravno lovljenju ribic...
Ampak to je motor majhne moči. Pravzaprav zelo majhne, Yanmar je sicer imel malenkost večji strojček, vendar še vedno motor od "kosilnice".

Jaz sem imel v mislih večji motor. Tam je diesel tudi smiselen! In to je po mojem vsaj nad 100 HP. Meni osebno bi bilo krasno en VW 3.0 TDi v vertikalni izvedni in z 250 konji. Velikost motorja je primerljiva s 4T podobne moči, izvedba je V6, blok in glava sta Al zlitina, vbrizg skupni vod s piezo injektorji... Kaj mislite kam bi padla poraba od 4T Yamahe, Honde, Suzukija in tudi Evinrudea? Verjetno na polovico :D .

LP
Rafter
Kapitan fregate
Kraj: Southern district of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Če Avg 30, 2007 22:40

admin napisal/-a:Jaz sem imel v mislih večji motor. Tam je diesel tudi smiselen! In to je po mojem vsaj nad 100 HP. Meni osebno bi bilo krasno en VW 3.0 TDi v vertikalni izvedni in z 250 konji. Velikost motorja je primerljiva s 4T podobne moči, izvedba je V6, blok in glava sta Al zlitina, vbrizg skupni vod s piezo injektorji... Kaj mislite kam bi padla poraba od 4T Yamahe, Honde, Suzukija in tudi Evinrudea? Verjetno na polovico :D .

LP

Če je Triumph naredil maloserijsko diesel motorno kolo, potem je diesel outboard mačji kašelj. :twisted:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Avg 31, 2007 18:13

Maš popolnoma prav Rafter! Ampak očitno so lobiji toliko močni ali pa enostavno ni nobenega, ki bi se stvari upal lotit. Spodnji del nove Yamahe s 350 konji bi verjetno z lahkoto prenesel tudi 250 konjskega dizla... Vsi ostali proizvajalci pa trenutno še nimajo nog in pet, ki so sposobne takih vrtilnih momentov.

LP
superpuntar
Kapitan

Čolniček

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Po Jan 07, 2008 13:35

no, ko je glih govor o "močnejših motorjih"..

Tale slikica se mi valja po računalniku.. :lol:

Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jan 07, 2008 16:01

V enem starem katalogu, tam iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, sem videl outboard selvo 25 diesel
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 07, 2008 17:19

Ne se jeb***! Pa a je kdo od teh frajerjev kdaj pomislil na porabo goriva??? Pa ni tukaj samo cena goriva ampak tudi shranjevanje. Bencin in nafta naj bi bila izjemno energijsko nabita na svoj volumen in maso, vendar pri takšnih porabah, je tudi tukaj problem. :D
8 krat 250 dvotaktnih konjičev popupa kar pol morja na uro...

Da je pa Selva imela diesel motor pa nisem vedel. Zanimivo...

LP
orlando
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a orlando » Če Feb 21, 2008 06:30

Tudi Mercury je z Veradom osvojil 350 KM. Je pa to vrstni 6 cilindraš z kopresorskim polnjenjem in 2,6 l prostornine.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Feb 21, 2008 18:15

Ja res je, Mercury noče zaostajati. Sem pa mnenja, da so sedaj s svojim motorjem pri koncu! 2.6L delovne prostornine ob podpori kompresorja lahko iztisne orjaško moč, vendar pa bo trpela vzdržljivost... Na drugi strani pa ima Yamaha s svojim V8 motorjem in preko 5 L prostornine še veliko rezerve. Yamahin motor ima dvojno prostornino Mercury-ja...

LP
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

Re: Čolniček

OdgovorNapisal/-a rabuni » Če Feb 21, 2008 18:39

[ ko je glih govor o "močnejših motorjih"..

Tale slikica se mi valja po računalniku.. :lol:

Poslušajte, saj tole je prava norišnica. Jaz bi tako obnašanje kot je na sliki zgoraj prepovedal; razen če je provokacija v marini in da so slikali motorje za reklamo. Živimo v času ko je treba biti še kako ekološko osveščen in ko je treba varčevati z energijo, tile pa se frajerišejo...No pa saj niso edini, tega je kar veliko. Prav je da naš morjeplovec tudi osvešča vse nas!!!
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 22, 2008 00:03

Hmm, kje je pa slikca?

LP
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Pe Feb 22, 2008 09:46

admin":Hmm, kje je pa slikca?"

Hoj, za slikco sem mislil zgoraj prilepljeno slikco, a sem jo pozabil dati po narekovaj. Sicer pa je ena takšna slikca kar dovolj. LP
"Dalmatino povišču pritrujena"

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost