Živjo
Zadnjič mi je en kolega omenjal "Air step".
Zveni kot nova pogruntavščina, ali je res?
Menda je pa za gliserje uporabna zadeva. Gre za zračni kanal ki na premcu zajame zrak in ga nese pod krmo. Zaradi tega čoln prej zglisira!
Manj porabe goriva,.....
Kazal mi je pa sliko enga gliserja ki je mel ta sistem, sam čoln pa krasen, lep, ...itd. Bom poskusil dobiti sliko in jo bom objavil.
LP
Oblika plovila
Moderatorji: moderator2, moderator
Zamisel ni nova in jo že kar lep čas uporabljajo najboljši superšportni in tekmovalni čolni. Spodaj je npr. primer dveh trupov, kjer je stopnica dobro vidna. Zgornji je športni Donzi (slika je iz njihove strani), ki ima dve stopnici. Podoben trup ima tudi npr. superšportni NorTech.
Lastnost stopnice naj bi bilo res zajemanje zraka in s tem večja končna hitrost, vendar pa je v praksi zadeva precej neuporabna. Povprečna plovila ne dosegajo takih hitrosti, da bi jim "air step" koristil, kot drugo pa plovilo pri tem postane zelo nestabilno. Nekateri proizvajalci se sicer odločajo za take trupe, vendar je to modifikacija, ki je kompromis obojega...
LP
Lastnost stopnice naj bi bilo res zajemanje zraka in s tem večja končna hitrost, vendar pa je v praksi zadeva precej neuporabna. Povprečna plovila ne dosegajo takih hitrosti, da bi jim "air step" koristil, kot drugo pa plovilo pri tem postane zelo nestabilno. Nekateri proizvajalci se sicer odločajo za take trupe, vendar je to modifikacija, ki je kompromis obojega...
LP
Ja je zadeva očitno kar "in". Pred nekaj časa sem podobno stopnico videl celo na Baylinerju. Me pa zanima, če ni to samo modna muha. Ko eden naredi, morjo potem v nekaj letih imeti vsi isto. Sicer pa kot pravi administrator ni nekih strahovitih prednosti in bodo naši čolnički še naprej požrešbi za gorivo...
lp
lp
Ja drži. Tudi Regal ima stopnico, pa praktično vsi Larsoni, nekaj Baylinerjev...
Kar pa se tiče porabe pa velja točno to kar je rekel že Simon. Ne pričakovat, da bo takšna in drugačna stopnica pa ne vem kakšen"air step", "super stable V", "modified V" in podobne reči zmanjšale porabo. Naši čolnički bodo še naprej požrešni in pika. Nekaj manj bodo porabili le dieselski motorji, je pa tukaj drug problem z nakupno ceno, ki je dostikrat vprašljiva. Je smiselno kupiti diesel motor v čolnu, ki je občutno dražji? Verjetno za nekoga da, za drugega pa spet ne... To je pač trg...
LP
Kar pa se tiče porabe pa velja točno to kar je rekel že Simon. Ne pričakovat, da bo takšna in drugačna stopnica pa ne vem kakšen"air step", "super stable V", "modified V" in podobne reči zmanjšale porabo. Naši čolnički bodo še naprej požrešni in pika. Nekaj manj bodo porabili le dieselski motorji, je pa tukaj drug problem z nakupno ceno, ki je dostikrat vprašljiva. Je smiselno kupiti diesel motor v čolnu, ki je občutno dražji? Verjetno za nekoga da, za drugega pa spet ne... To je pač trg...
LP
Ja ko sem še enkrat prebral, je to mogoče res, da je mislil na to. Sem videl to v Genovi, mislim pa da vseeno ni neka revolucija... Tudi avtomobil težak 1500kg, bo le težko porabil manj kot 5 litrov na 100 km... Seveda pa se počasi izboljšuje. Moramo pa vzeti v račun še to, da avtomobile delajo vrhunski strokovnjaki, inženirji in podobno, čolne pa večinoma laiki. Tisti, ki se hvalijo kaj vse znajo so še svetlobna leta daleč od znanja v nekem avtomobilističnem razvojnem centru... Tam je namreč na voljo bistveno več denarja.
Sliši pa se zanimivo, da pod trup porineš še dodaten zrak...
Sliši pa se zanimivo, da pod trup porineš še dodaten zrak...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost