elbarto napisal/-a:predvsem me cudi polozaj sprednjega balona :]
lp
Sprednji balon skoraj gotovo uravnava nagib prvega podvodnega krila, s tem pa globino, na kateri tečeta obe podvodni krili. Na sliki je povešen, ko je krilo v vodi in se plovilo giblje, pregloboko, ga balon nagne navzgor, kar nagne krilo in ga dvigne bližje gladini, tam balon ne tišči več navzgor, prvo krilo se poravna in potem ostane približno pri tisti razdalji od gladine.
Mogoče reč zato tudi malo meče po valovih, nekoliko podobno kot avto, ki ga dosti vzmetenja in močnim spojlerjem sledi vsaki spremembi terena... Če deluje tako, ko domnevam, ko prvi balon pride na 'luknjo', se prvo krilo obrne navzdol in potegne navzodl - in tudi sedež pod tabo hipoma potone za pol metra ali več... in bi lahko bil prav zanimiv in adrenalinski rodeo. In nedvomno bi rabil vrvico za izklop v primeru, da padeš dol.
No, mogoče je kje še kaka finta za blaženje tega - ne vidi se dovolj podrobnosti.
Zadeva je videti podobna kot pri letalu, ki ima krmila spredaj (kup sodobnih vojaških letal in fly by wire), in skoraj enako rešitev ima aqua jump, ki sem ga omenil (in poskušal peljati

)
Druga vloga tistih balonov pa je, da držijo celo reč na površju, preden krilo steče in seveda, ko se ustavi.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...