OdgovorNapisal/-a bouton » To Okt 28, 2008 14:49
Naj napišem še moje mnenje o elektronski navigaciji.
Najprej cestna navigacija.
Strinjam se z Adminom, da so vgrajene naprave boljše od dodanih. Vgrajene naprave lahko dobijo dodatne podatke iz senzorja elektronskega magnetnega kompasa in pa iz elektronike, ki poganja vozilo. Ni mi najbolj jasno, zakaj npr. Garmin v svoje cestne navigatorje ne vgrajuje elektronskega magnetnega kompasa, saj bi s tem zelo izboljšal navigacijo v trenutkih, ko ni zadostnega sprejema GPS signala. Karte so dovolj natančne, da bi v večini primerov lahko tudi s pomočjo kompasa dobil natančno pozicijo vozila. Seveda bi lahko tudi vgrajevali vmenik, ki bi črpal podatke iz standardiziranega vmesnika, ki ga ima vsak novejši avto, ki posreduje popdatke o trenutnem stanju motorja in vozila.
Druga stvar so karte. Po mojih izkušnjah je zahodna evropa dobro pokrita z večino komercialnih kart. V SLO in CRO pa je za iskanje hišne številke še vedno najbolj uporabna Adriaroute. Podobno je tudi za topografijo, kjer je AdriaTopo v prednosti, če odštejemo dlančnike s skeniranimi in kalibriranimi specialkami 1:25000.
Sam uporabljam Nuvija 250 v vozilu in Etrex Vista HCx za počasnejše aktivnosti (peš, kolo). Oba se odlično obneseta z Adria kartami v SLO in City navigator in Metroguide za občasne izlete po Evropi.
Na plovilu oba prebavita Bluechart karte. Tako standardne kot G2 Vision. S tem, da na G2 Vision pač ne prikazujeta 3D pogleda, routabilnosti, ... kar je razumljivo - a še vedno dovolj uporabno.
Še vedno sem mnenja, da je na plovilu elektronska navigacija dobrodošla pomoč. Kompas in papirnati pripomočki (karte in 808 priročniki) pa so še vedno nepogrešljivi in zelo praktični.
Vsekakor je dobro, tako na cesti kot na morju, da veš kje si in kam si namenjen in lahko kritično presojaš informacije iz elektronske navigacije.
Na koncu si kot voznik ali kapitan sam odgovoren, da varno in hitro prideš iz tokče A v točko B.