Dalmacija 2012

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Jan 21, 2013 23:24

sorry napisal/-a:
DR.E napisal/-a:Moti me edino rahla lahkomiselnost ob taki poti, ki se mi poraja tukaj zraven....

DR.E se strinjam s teboj. Nekaj lahkomiselnosti je bilo. V bistvu nisem imel cilja do kam naj bi šla. Tudi z kolegoma s katerima sva šla vse do Hvara sem se slišal dan prej.
Najina plovba je bila podrejena vremenski napovedi.
Na pot sva šla z sigurnim gumenjakom. Večji del poti sva plula v dopoldanskem času, ko je bilo mirno morje.

Nikakor ni moj namen, da bi te kregal.... le opomnim te, da je to zelo nevarno....

Naslednje si zapomni, pa boš vsako leto bližje obali...

...niko još more nijo pobijedio
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Klemen M
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Klemen M » To Jan 22, 2013 00:07

Bravo tudi meni je najlepši del dopusta brezciljno tavanje z gumenjakom edino vodilo pa sta vreme in kolegi pri katerih spiješ pivo in jim spečeš kakšno ribo.
Žal na ta način preživim samo kakšen teden na leto.

Da ne bo kdo narobe razumel spodnjih citatov. Se strinjam, da je treba morje spoštovati ampak če se ga pa bojiš pa tudi ni OK.

DR.E napisal/-a:... le opomnim te, da je to zelo nevarno....

Nevarno v tej zgodbi je bilo kaj???

DR.E napisal/-a:

In boš sigurno končal pokopan na kopnem, zamudil pa veliko sinje modrine.

Pa lep sinjemodri pozdrav žal iz kopna. :( :( :
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Jan 22, 2013 00:17

Klemen, ti si sigurno videl že ogromno morja...

Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Jan 22, 2013 10:51

odlično.... :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 22, 2013 17:23

@Sorry - Slika
    Po mojem je s temle - potovanjem in prikazom - popolnoma vse, kar lahko vidim, prav, zlasti pa s 'SW' v vaših glavah.

Dovolj dobro veš, kaj zmore in česa ne zmore tvoje plovilo in spoštuješ morje, zato počneš reči z njim v času in okoliščinah, ki jih in ko jih zmore. Ne izploveš, ko ni čas za to in tedaj uživaš, kjer pač si, tudi če te burja pribije na en kraj za skoraj ves teden.

Ne verjamem, da bi se z dražjim HW dalo uživati bolj. Drugače da, bolj pa po mojem ne. Pa še slike so dobre in kako so dane skupaj tudi.
@Dr.E
    DR.E napisal/-a:Moti me edino rahla lahkomiselnost ob taki poti, ki se mi poraja tukaj zraven....

Nikakor ni moj namen, da bi te kregal.... le opomnim te, da je to zelo nevarno....

Prav imaš, res je lahkomiselno. Ampak nasprotje od tega je težkomiselno.

Rajši imam lahko misel, ki obseže svet, kot težko, ki je okorna in ne vidi preko tistega, kar vidiš in doživljaš vsak dan. Tako pri sebi kot pri tistih, ki me obkrožajo.

To ne pomeni, da se ni potrebno zavedati nevarnosti in tveganj. Po potopisu sodeč se jih sorry :wink: je zavedal - in te počitnice preživel s čisto dovolj previdnosti (in malo sreče, brez česar pa v življenju itak ne gre).

Morjeplovstvo je vedno nevarno. Kaj se lahko naučimo iz česa, kar ni šlo prav kaže na nekaj primerov, kako nevarno je lahko, in jasno je, da velikost plovila ne odpravi nevarnosti.

Življenje je vedno smrtno nevarno - in je edina reč, ki je v resnici smrtno nevarna..

Ampak zato se mu ne mislim odpovedati, niti ne nameravam preživeti vsega življenja v smrtnem strahu pred to nevarnostjo. In tak preplašen pogled na življenje tudi ni nekaj, kar bi prenesel dalje tistim, ki jih imam rad.

Spoznati nevarnosti in razviti sposobnosti, s katerimi si jim kos, je veliko bolje. Enako velja za navtiko - in ravno navtika je eno od dragocenih področij, ki tega sploh lahko naučijo otroke za vsakodnevno življenje. Tudi poslovno, ko dorastejo tudi do tam.

Ni cilj premagati - niti morja, niti smrtne nevarnosti življenja - cilj je v obojem uživati, in to pri obojem po možnosti na dolgi rok :lol: :lol: :lol: :lol:.

O tveganjih pri dolgih poteh z malimi plovili smo že razpravljali, recimo v temi
    Do Lastova in nazaj. Sorry je to prebral, Dr.E pa mogoče še ne.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jan 22, 2013 17:39

Fantje, DR:E ni le frajer, ki si je lahko privošču veliko barko in sedaj pametuje podolgem in počes.Je človek ,ki želi z svojimi prispevki oplemenitet vrednost foruma tudi v smislu VARNE PLOVBE,zato vzemite njegove nasvete ali pripombe resno in si jih zapomnite,morda bodo kakemu sinu rešle očeta in kaki ženi moža..
Sem z mojo barko 11,5 m,6400kg,60 konj..pri Hvaru videl hudiča z mirnega morja vzletet...
LP Iztok
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » To Jan 22, 2013 20:10

MarjanTomki, lepo napisano.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » To Jan 22, 2013 21:08

Bravo,to so moje neizpoljnene želje :cry:
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » To Jan 22, 2013 21:16

Se strinjam, kot je napisal Marjan Tomki.

Življenje se začne šele ko preidemo iz cone udobja!

Sicer pa kot relativno mlad, neizkušen pomorščak, ko gledam za nazaj vidim določene momente in situacije na morju v katerih bi danes ravnal povsem drugače, kaj šele čez nekaj let. Isto je npr. z avtomobili. Velikokrat smo preveč "pametni" in šele ko dobimo neke izkušnje in znanja (učitelj varne vožnje pri bmw), ugotovimo, da smo včasih ravnali napačno in imeli res srečo, da se je vse dobro izšlo...

Isto in še bolj pomembno je v navtiki. Zato z velikim veseljem berem nasvete Vas, izkušenih morjeplovcev kako ravnati v kritičnih situacijah.

Veš kot veš, bolj se bojiš. :)
Plovilo: ALA MOANA II
velikimedo
Viceadmiral
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a velikimedo » To Jan 22, 2013 21:37

Svaka čast za takšno pustolovščino, res dober članek, se je pa tudi meni enkrat ''morje dvignil" med Silbo in Rabom (bili smo z večjim čolnom) in sem si sam pr sebi rekel "jezna marija" če bo pa tole šlo, pol pa tud... Pa je šlo, pa smo še vedno v navtiki, je pa res, da je potrebno morje spoštovat, mislim pa , da imamo prav zaradi takšnih in drugačnih dogodivščin vsi veliko spominov in lepih slik za prelistvat ob zimskem času. Želim vam veliko lepih in varno preplutih milj in še kakšno reportažo.
NAVTIKO MORŠ MET RAD
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Sr Jan 23, 2013 09:25

Vidim, da sta :lol: se imela lepo, pa tudi srečo sta imela. Dovolj, za lep dopust, naj bo še letos tako!
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Jan 23, 2013 12:20

Spoštovani morjeplovci,

V bodoče se ne bom več udeleževal debat, kjer so moji sogovorniki tisti, ki mislijo, da je življenje samo po sebi nevarno, da je nasprotje lahkomiselnosti težko-miselnost in da se iz napak naučiš vsega, vsega se iz napak naučijo tisti, ki te poduke lahko še uporabljajo, za to pa je cilj preživeti in si ponovno upati biti zraven.
Če vzameš na barko družino prijatelje, znance in se ti zgodi kaj preveč nepredvidljivega so lahko posledice prav tako nepredvidljive, bog ne daj, da se komu kaj res hudega zgodi, da koga izgubimo v morju, lahko se zgodi, da ti sopotniki v bodoče ne bodo zaupali, da ne bodo hoteli več s tabo na morje, da bodo izgubili veselje do morja in vseh lepot, ki jih morje ponuja.
Zaradi mene se lahko Marjan Tomki izpostavlja nevarnostim oceanske plovbe, tajfunom in orkanom in pride iz tega živ in zdrav in še bolj podvržen takim dogodkom. Upam, da mu bo vedno uspelo in da bo imel s sabo ljudi, ki so podobni njemu.
Morda je morjeplovec Sorry ravno tak, morda pa ne in moj namen je bil nakazati na dejstvo, da 3,5m dolg gumenjak lepo drsi po vodi, dokler je mirna in brez vetra. Vsi vemo, kako hitro se premika nevihtni oblak, poznamo njegovo smer, vemo kaj se dogaja ob prihodu nevihte in prepričan sem, da se v tem primeru hitrost tega gumenjaka bistveno zniža, zmožnost hitrega umika pa s tem bistveno zmanjša. naprej mi verjetno ni potrebno pisati...

Aja, pa če se življenje začne, ko pridemo iz cone udobja potem, res ne vem ali ste tu sami kamikaze ali pa z mano nekaj ni v redu.

Kot je napisal Marjan Tomki... treba je uživat na dolgi rok.

pa LP s totega konca!

sorry
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a sorry » Sr Jan 23, 2013 13:14

Pozdravljeni morjeplovci.

Hvala vsem za komentarje. Sem jih zelo vesel, nisem si mislil da bo tak odziv na film.

Dejstvo je da sva se na pot odpravila z gumenjakom, ki je namenjen za krajše dnevne izlete in vodne športe.
Za varnost na morju si odgovoren sam in tega sem se zavedal. Na dolžino plovila. ki ga imam sem sprejel določene kompromise glede varnosti. Ampak glavo moraš imeti na vratu in ne v rokah.

Mogoče bom čez nekaj let gledal na pa potep drugače kot gledam sedaj, zato si bom takrat kupil večje plovilo. :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jan 23, 2013 17:42

DR.E napisal/-a:Če vzameš na barko družino prijatelje, znance in se ti zgodi kaj preveč nepredvidljivega so lahko posledice prav tako nepredvidljive, bog ne daj, da se komu kaj res hudega zgodi, da koga izgubimo v morju, lahko se zgodi, da ti sopotniki v bodoče ne bodo zaupali, da ne bodo hoteli več s tabo na morje, da bodo izgubili veselje do morja in vseh lepot, ki jih morje ponuja.

Podpis ... in sreča imamo nekaj ljudi z zdravo pametjo na tem forumu.
Klemen M
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Klemen M » Sr Jan 23, 2013 17:55

DR.E napisal/-a:Klemen, ti si sigurno videl že ogromno morja...

:?: :?: Po čem pa ti lahko sodiš koliko morja sem že videl?

Še enkrat spoštovanje ne strah :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov