Tam maš 4 popularne zalive: za prenočevanje priporočam zaliv A Vognišća, zastonjski brez boj; B (Potkujni, plačljive boje), C (Maračol plačljive boje-četverovezi). Jaz se potem zjutraj premaknem v bližino A, kamor kaže puščica, tam sidram, s pomožnim čolničkom se zapeljemo na drugo stran zaliva do pomolčka in gremo potem peš na drugo stran v vas Unije, kakih 20 minut hoda. Zaliv D (uvala Unije) je zelo nevaren, če prihrumi nevihta, pa še skalnato dno je, pa katamaran pristaja v neposredni bližini. Unije so polne sprehajalnih poti, priporočam recimo od vasi Unije do svetilnika na rtu Vnetak (zahod). Ali pa od vasi ob obali proti severu.
Nižje proti Iloviku priporočam zaliv med otokoma Koludarc in Murtar, nekoč je blo zastonj, zdej zna bit plačljivo. V Čikatu se ne sme sidrat. Prebral sem, da naj bi bila (cenovno) ugodna tudi marina v malem Lošinju. Naprej sem spal že v Sunfarni, če je gneča pol vez rikverc na obalo. V Krivici so plačljive boje, zna bit gneča, pa barke so tesno ena zraven druge. V Balvanidi so na koncu zaliva boje, na sredini se pa da sidrat. Blizu je restavracija Balvanida, majo kr dobro hrano. Vsi zalivčki so povezani s peš potjo. Iz Sunfarnija smo enkrat s pomožnim čolničkom zapluli kakih 25 min daleč do Sunčane uvale (hotel Aurora), pa peš obiskali Mali Lošinj. Pol smo pa že na Iloviku, ki je vedno lep, je pa kakih 60 boj, precej blizu skupaj, vendar zelo zavarovano za vse vetrove. Cenejše so praviloma tiste bližje vasi Ilovik, ker jih upravlja kapetanija, na nasprotni strani pa drug koncesionar, pa ene pet je restavracij. Na južni strani je uvala Paržine z mivko, precej popularen zaliv brez boj, primeren seveda za lepo vreme.
Če še nisi probal, je lepa izkušnja tudi plutje skozi Osorski preliv (preveriti čas odpiranja mosta), pa nato naprej, recimo do Punta Križe oziroma zaliva Jadriščica (plačljiv), alli pa Baldarin (zastonj), pa potem peš do kampa, ali pa do vasi.