Do Lastova in nazaj

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Pe Feb 26, 2010 08:12

Fisherman napisal/-a:Izjemna reportaža, predvsem pa čestitke za pogum, ki si ga zbral za tako pot s takim plovilom in pa za govorniške sposobnosti, da si tidi NJO prepričal v to.

Vidim, da sta se občasno prehranjevala v gostilnah, ostalo pa so bile verjetno kontzerve? Prdvidevam, da sta hrano in pijačo kupovala v glavnem sproti? Pot si načrtoval sproti glede na trenutne razmere, ali si jo v glavnem splaniral že doma? Kakšno si imel maksimalno zalogo goriva? Sam ne bi šel s takim plovilom nikoli na tako pot pa vendar me zanimajo te podrobnosti.

Ne razumem, kaj je tukaj problem? Ko praviš "s takim plovilom", taka guma pluje dost bolje od marsikatere plastike po slabem morju!

Ok, skos si na prepihu, pa za spanje se je treba "znajdt", drugače je pa guma zakon!
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Feb 26, 2010 08:42

Odlično napisano, slike so mi všeč in bi šel kar danes na morje. Koliko stroškov pa si približno imel s tako ruto?
Uporabniški avatar
mcar
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana - S Istra

OdgovorNapisal/-a mcar » Pe Feb 26, 2010 09:56

Lepo, lepo. Ko prebiram tekst med slikami, se kar uživim v dogajanje. Nekatera mesta znana nekatera nova. Res moraš to enostavno doživet.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Pe Feb 26, 2010 10:43

Daj prosim še malo bolj razloži vse skupaj. Mi je že Janadino lepo razložu kako gre na gumi na nekajdnevnem popotovanju. Ti pa si prekosil vse. Se pravi jaca in zdrava žena, kot sem razbral iz foruma, da je slednje potrebno za uspešno morjeplovstvo.

12. julija sta štartala, 17:00 in ob 20:30 si že slikal zahajanje sonca na Kvarnerju!? in potem sta vozila v temi do Unij in tam prespala? Imaš za gumon kako tendo v obliki šotora? Sta vedno spala privezana freofcharge? Kaj pa varnost čolna medtem, ko sta na obhodu otokov, na večerji, na svetilnikih, promenadi, med štanti,... kako ga zakleneš? Kolko večerij sta si privoščla v 14-ih dneh, pokurla bencina, kolko je to € od štarta do cilja?

Ma zanimajo me te časovne postavke, ker mi marsikaj ni jasno, nimam praktičnih izkušenj z gokardom.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Feb 26, 2010 11:10

Domi,
očitno si podžgal morjeplovce, zato res najbolje, da vse prebereš in odgovarjaš po vrsti. Smo pač radovedni!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kraj: Koper
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » Pe Feb 26, 2010 12:20

Hja, kaj naj rečem, malo sem presenečen nad takim odzivom, zato se vsem iskreno zahvaljujem za prijetne komentarje.

Da ne odgovarjam posameznikom, bom poskusil kar vse zadovoljit naenkrat ;)

Pa začnimo….najprej sta bila Adam in Eva….čaki čaki preskočimo to…
Lastnik gomona sem od jeseni 2006. Ker sem bil totalni začetnik sem za prvi dopust 2007 najel apartma na M.Lošinju in dnevno smo obiskovali okoliške otoke.
Poletje 2008, julija zelo slabo vreme, drugi dan na srakanah se mi na morju odlomi trim motorja(kako, še danes ne vem). Situacijo sem rešil z macolo , spustil motor v nulto točko in brez trima prevozil lep kos, do slapov krke. Vedno v kompaniji z tremi jadrnicami ,ne eni smo tudi spali.
Poleti 2009, je padla ideja,da gremo na jug, vse pa bo odvisno od vremena, lahko končamo tudi v Umagu,če bo slabo. No na našo veeeliko srečo je vreme bilo super in preplula sva en lep kos hrvaškega morja.
Poletje 2010 , plan se dela. Upajmo na vreme in tokrat planirava iti za tri tedne.

gomon:

To je Sacs jamaica 535 (ita) ,dolžine 5,5m, poganja jo sto konjski motor yamaha F100 4 taktna + dva vesla za vsak slučaj ;)

Dolžina poti in poraba:

Sodeč, da je šlo goriva 450 litrov in da po mojih izračunih sem ga spravil na 0,7 L/Nm, ne me spraševat koliko pije na uro, ker tisto mi ni realno, pridemo do cca 700 Nm.

Zaloga:

En tank goriva sem dal ven (sredinski), tam je zdaj šel tank vode 33 L ter zaloga hrane in pijače(prostor d120*š35*v25). V zadnjem gavonu je tank goriva 80 L + 2x10 L rezerve, ki služi samo v krizi (na dopustu jih nisem tikal)

Jedla sva vse kar jedo veliki, tukaj so prišle prav izkušnje iz kampiranja. Jutranja kavica in topel obrok je bil skoraj vsak dan na mizi. Tudi čevapi na žaru niso manjkali. (greš na obalo, žar na kamen in rešeno). Sveže ribje juhice, spageti z morskimi… Glede na to, da z privezi se da lepo prišparati, sva si lahko privoščila kakšno večerjo več.

Varnost:

Hja, kaj napisat...vse je bilo lepo pospravljeno po gavonih, ki so pod ključem, tako, da za kaj vzeti bi moral fizično vdret. Igrala sva na poštenost ljudi, ki se je obrestovala. Večkrat sva zvečer za kako urco privezala na kakšno domačo izletniško barko, dve lepi besedi in ničhe ne reče ne

Stroški potovanja:

če odštejem bencin in vinjeto, sva porabila cca 500 evrov.

Pa še ruta v sliki, s plavo sem označil povratek

Slika

ttomi73,
kvarner je tam širok 16 Nm, kar pri tem morju pomeni zame dobre pol urce vožnje, slika je nastala nekje na sredi, tako da sva prispela do unij še po svetlem. Računaj ,da mi je potovalna cca 25 vozlov, drugače pa uporabljam garmina, ki mi pove vse, kam, koliko in kdaj do cilja.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Feb 26, 2010 12:46

Vsa čast!

Lepa tura, za tako plovilo!
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » Pe Feb 26, 2010 15:24

ups, šele zdaj sem opazil,da mi je prilepilo dva krat svetilnik Skrivene luke. Zdaj se vidi otok Mana
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Feb 26, 2010 15:50

Domi napisal/-a: Računaj ,da mi je potovalna cca 25 vozlov, drugače pa uporabljam garmina, ki mi pove vse, kam, koliko in kdaj do cilja.

Koliko obratov rabiš za to potovalno hitrost ?
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » So Feb 27, 2010 23:18

Piki,
3900-4100, odvisno od morja in obtežitve samega čolna.
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » Po Mar 29, 2010 20:20

glede na to da sem že marsikaj doživel na morju na velikih jadrnicah (elan 434) in mojem gliserju z kabino dobrih 7 metrov priznam da si zelo pogumen in odločen
ni kaj
dober si
še naprej ti želim mirno morje in dosti užitkov :D
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Mar 30, 2010 00:43

Lepa reportaža, fajn slike, glede poti s takim plovilom pa lahko rečem samo neodgovorno.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Mar 30, 2010 07:50

Vse lahko gre narobe vsakomur. Z 5 metrnim čolnom po jadranu neodgovorno, z 7 metrno jadrnico okoli sveta carsko. :?
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » To Mar 30, 2010 07:52

Lepo, zanimivo in pogumno. Glede na moje izkušnje bi besedo "neodgovorno" izpustil, ker mislim da ni na mestu. Vsak zase ve koliko prenese in verjetno je poslušal tudi vremensko napoved. Pravzaprav če bi imel malo smole z vremenom na poti nazaj bi pač zamudil kakšen dan ,ker bi ostal skrit v kaki uvali, verjetno mu nebi bilo težko počakat da bes narave preneha.
Lep izlet, lepa reportaža

pozdrav Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » Sr Mar 31, 2010 11:30

Gaso,
glede neodgovornosti lahko tudi malo podebatiramo vendar mislim, da nima smisla.
Mogoče, če bi napisal vsako ruto posebej kot enodnevni izlet bi izgledalo lepše.
Naj povem,da priprave na tako pot ne nastanejo čez noč, ampak trajajo par mesecev. Na čolnu poleg gsm,vhf,gps,kart je bil še zvezek z več deset tel. št. apartmajev po raznih otokih, glih v primeru slabega vremena.
Koliko krat si naletel na chart jadrnico 12m in več, polno turistov, ki niso vedli m od morja, kaj šele, da bi znali pristati ali privezati se na bojo. Nič kolikokrat sem reševal (moja dobra volja) razne probleme le-teh.
Brez zamer, vsak ima svoje mnenje in ga lahko na glas pove. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti