Palagruža 2015
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
-
al
Po mojih izkušnjah z daljšimi plovbami je tako, da običajno najkrajša pot ni najhitrejša razen če ni vetra in motoriraš. Nikoli (pravilo št. 1
) ne piha iz idealne smeri - vsaj ne daljši čas - recimo 1/2 dneva.
Treba je pogledat kako se bo veter obračal in se temu prilagajat.
Letošnja regata Rimini - Krf - Rimini za dvojce nonstop je to nadzorno pokazala. Tistih par, ki so izbrali pot ob hrvaških otokih so zelo profitirali. Seveda v danih razmerah. Dan prej ali kasneje bi pa bila lahko slika čisto drugačna.
Ko pogledam naš track na ploterju za nazaj velikokrat ugotavljam, da plujemo v neki krivulji oz. loku - pač slediš obračanju vetra in loviš optimalno hitrost glede na cilj.
Treba je pogledat kako se bo veter obračal in se temu prilagajat.
Letošnja regata Rimini - Krf - Rimini za dvojce nonstop je to nadzorno pokazala. Tistih par, ki so izbrali pot ob hrvaških otokih so zelo profitirali. Seveda v danih razmerah. Dan prej ali kasneje bi pa bila lahko slika čisto drugačna.
Ko pogledam naš track na ploterju za nazaj velikokrat ugotavljam, da plujemo v neki krivulji oz. loku - pač slediš obračanju vetra in loviš optimalno hitrost glede na cilj.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Jaz planiram konec septembra pot iz Brindisija do Izole. Točnega datuma še ne vem, se bomo odločili glede na vremenske napovedi. Glede na vreme se bomo odločili tudi ali bomo šli direktno, ali se bomo kje ustavljali. Na barki bomo trije, tako da bomo v izmenah, saj radarja nimam. Imam pa AIS transponder, ki je ok vsaj za velike barke.
al napisal/-a:
kar se varnosti tiče je pri meni na prvem mestu: nema scanja čez ograjo, ko si sam ponoči na straži ali v težkem morju.
pa za vsakega člana posadke (dva sva) sem kupil tiste male oranžne lučke, ki tudi utripajo in jih z velcrom trakom daš na roko.
Ko smo jadrali z Miranom cez Biskaj smo en dan pozno popoldne startali iz Scilly islands proti angliji (proti Bristol channel). Zvecer je zacelo konkretno vlec s severa, do 40 kts, tema, sprica cez barko... mel sem dezurstvo mislim da od 22h-2h, scat me je tiscalo ze zvecer - sel sem pa zjutraj
Ne glede na to, da sta spala kompanjona spodaj - tudi ce bi bila gor in padem v vodo - pomojem ni nobene moznosti, da me v tistih pogojih najdeta. Lucka gor ali dol.
Drugace pa ja, kot pravi Al: mislim, da je tule na forumu vse prevec bojazni pred plutjem na odprtem (ne recem, da je treba kar nepremisljeno nekam rint) in ni nek bavbav. Sploh na Jadranu (ceprav znajo biti vetrovi/vreme se dosti bolj zajebano kot kje drugje) kjer se relativno hitro lahko nekam skrijes/privleces. Cist drug obcutek je, ko recimo vec dni zapored kopna vidis ne.... Je pa seveda meni lazje govorit, ker sem bil na barki z Miranom, ki mu clovek pac glede na izkusnje zaupa. Konec koncev je iz kabine spodaj sred noci vedel (in kar iz postelje dajal navodila), da ni optimalno strimano, da je prevec ali premalo jader, da 'nekaj ni v redu'....
Vidim, da nas je kar precej brez radarjev in imamo apetite po offshore. Ok polna luna, pa motor, pa mirno morje, to še nekako gre brez radarja ampak, jadranje, pa težko morje, ko ne vidiš desne ali leve polovice "horizonta", pa ponoči sam na straži, brez radarja, ne vem no. Zajeban občutek. Enkrat sem šel tako čez Kvarner, pa sem hitro pospravil genovo, da sem videl, kaj se dogaja spredaj.
Za tankerje in podobne je dovolj že AIS sprejemnik, ki je lahko precej poceni in še 10x manj pokuri kot radar, a bolj so problematična neoznačena plovila brez AIS, ki jih radar zazna. Mogoče sem paranoičen ampak, če toliko vlagamo v barke, je vložek v varnost na prvem mestu. Ok, če ni denarja, se moraš pač zanesti na lastne oči in nekaj malega sreče. Verjetno ti pa po nekaj dnevih plovbe in nočnih dežurstev pade koncentracija in ti je že "vseeno" če kaj priplava mimo ali ne.
Marchi napisal/-a:Za tankerje in podobne je dovolj že AIS sprejemnik, ki je lahko precej poceni in še 10x manj pokuri kot radar, a bolj so problematična neoznačena plovila brez AIS, ki jih radar zazna. Mogoče sem paranoičen ampak, če toliko vlagamo v barke, je vložek v varnost na prvem mestu. Ok, če ni denarja, se moraš pač zanesti na lastne oči in nekaj malega sreče. Verjetno ti pa po nekaj dnevih plovbe in nočnih dežurstev pade koncentracija in ti je že "vseeno" če kaj priplava mimo ali ne.
Bolj kot AIS sprejemnik je po moje za velike važno da imaš oddajnik. Ker potem te vsi vidijo in te ne zgazijo kar tako. Sem pa včasih veliko plul ponoči ob Istri in čez Kvarner še v časih ko niti GPSa nismo imeli, kaj šele ploterja ali česa drugega. In to z barko ki je imela 7.5 metra. In nisem imel nikoli nobenih resnih težav.
Jaz radar imam in ga seveda uporabljam. Smola pa je da mi ne dela več alarm (guard zone) čeprav zadevo ni tako enostavno naštimat, da ne bi bilo preveč lažnih alarmov zaradi valov ali dežja.
Za vsaj delno spanje med dežurstvom po noči sem si omislil budliko oz. nek timer, ki ga naštimam na 15-20 minut in potem vmes spim v kokpitu. Na začetku ne gre dokler se ne privadiš potem pa padeš v ritem in zadeva deluje. Vsaj pri meni. Sem pa čez dan veliko bolj spočit, kot prej ko sem dežural od 0 - 5 zjutraj.
Kar se pa scanja tiče je rešitev, da se usedeš na WC školjko - tako kot punce to počnejo že leta
Za vsaj delno spanje med dežurstvom po noči sem si omislil budliko oz. nek timer, ki ga naštimam na 15-20 minut in potem vmes spim v kokpitu. Na začetku ne gre dokler se ne privadiš potem pa padeš v ritem in zadeva deluje. Vsaj pri meni. Sem pa čez dan veliko bolj spočit, kot prej ko sem dežural od 0 - 5 zjutraj.
Kar se pa scanja tiče je rešitev, da se usedeš na WC školjko - tako kot punce to počnejo že leta
-
al
tako težko morje je redko in ponavadi takrat počakaš
če pa te že dobi ti pa povem iz lastnih izkušenj, da ti radar čisto nič ne pomaga, ker ti "pobira" valove in ti alarm za guard zone ves čas piska zato ga jaz takrat ne uporabljam.
napete oči pa je.
v zelo težkem morju tudi ni ribičev (no nekaj vseeno a manj kot ponavadi).
samo enkrat sem.bil hvaležen radarju. 12 ur pred Lastovim naju je celo noč spremljala megla. nisva videla 20metrov. nad nama pa jasno nebo polno zvezd:)
ko je radar zaznal barko (bili so ribiči), sva podrla sprayhood in še bolj gledala in se umikala. od naju je teklo od vlage (pa malo nervoze). je pa čisto poseben občutek pluti skozi to "mleko".
v jutranji zarji se je tik pred Lastovim zjasnilo. noro lepo.
torej komot se da brez radarja v težkem morju samo megla je problem
AIS nimam.
če pa te že dobi ti pa povem iz lastnih izkušenj, da ti radar čisto nič ne pomaga, ker ti "pobira" valove in ti alarm za guard zone ves čas piska zato ga jaz takrat ne uporabljam.
napete oči pa je.
v zelo težkem morju tudi ni ribičev (no nekaj vseeno a manj kot ponavadi).
samo enkrat sem.bil hvaležen radarju. 12 ur pred Lastovim naju je celo noč spremljala megla. nisva videla 20metrov. nad nama pa jasno nebo polno zvezd:)
ko je radar zaznal barko (bili so ribiči), sva podrla sprayhood in še bolj gledala in se umikala. od naju je teklo od vlage (pa malo nervoze). je pa čisto poseben občutek pluti skozi to "mleko".
v jutranji zarji se je tik pred Lastovim zjasnilo. noro lepo.
torej komot se da brez radarja v težkem morju samo megla je problem
AIS nimam.
-
al
andrejv napisal/-a:Marchi napisal/-a:Vidijo te samo tisti, ki imajo AIS sprejemnik. Ta mali ga večina nimajo.
Malo sem nerodno zapisal stavek, ampak hotel sem napisati ravno to, da je AIS oddajnik pomemben zato da te VELIKI vidijo.
Moja poanta je, da so problem mali ne veliki. Velike zaznaš tak ali drugače. Tanker, ki bo šel blizu tebe, začutiš v trebuhu, če nič drugega.
Kakorkoli, vse skupaj je ena lepa pustolovščina v upanju, da se vse dobro konča.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta