Moštrunčki (spermiji) so v veliko pomoč pri genovi, ki je bolj trebuhasta, kot glavno jadro. Glede na strošek (0,00€) pa jih daj tudi na glavno.
Prvo solo jadranje
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Novinec, vrnil si me za deset let nazaj, ko sem na isti ruti začel z rjuharsko kariero na zelo podoben način. Mi smo bili takrat z Elanko 333, s "kapitanom" na prvi samostojni plovbi (na srečo smo ostali to zvedeli šele na koncu
) in z mano kot krmarjem, ki je prvič pošlatal krmilo. Sredi Kvarnerja je bilo treba v 2-metrskih valovih burje krmariti v cikcaku - po valu navzgor bolj pravokotno (sicer nas je polagalo), po valu navzdol pa bolj poševno, pri čemer je bilo potrebno dobiti dovolj hitrosti za naslednji vzpon po valu navzgor. Nekajkrat sem seveda tudi zamudil in potem nas je položilo, da sem se komaj obdržal na palubi, krmilo pa seveda ni imelo več nadzora nad barko. Ker kot popolni novinec nisem imel pojma, da je morda karkoli narobe z nastavitvijo jader, sem na krmilu garal, da sem bil že čisto crknjen. Ko sem po dobri polovici prečenja kapitanu vendarle omenil svoje težave, smo malo skrajšali genovo, predvsem pa popustili glavno jadro in krmarjenje je postalo mala malica...
Evo, dodajam še hribovsko hipotezo: morda si imel drsnik škote na sredini, moral pa bi ga premakniti desno.
(Pa verjetno še popustiti škoto + zategniti vang, ampak zdaj pa že pesnim).
Evo, dodajam še hribovsko hipotezo: morda si imel drsnik škote na sredini, moral pa bi ga premakniti desno.
(Pa verjetno še popustiti škoto + zategniti vang, ampak zdaj pa že pesnim).
- Novinec
- Admiral
- Kraj: Sailing on the world
- Kontakt:
Ja, Gornik,.... mislim, da bi še marsikaj moral. Drsnik škote pa skoraj nikoli nimam na sredini, ker lovim veter
Ampak vse življenje se uči in ko misliš, da že vse znaš, spoznaš, da tega le nisi vedel in si spet naredil napako.
Očitno se moram še kar nekaj naučiti.....
.......mislim, da bom še kakšno leto moral počakati z oceani
Je pa lepo, če se kdo spomni na podoben dogodek, ki ga je že pozabil
Hvala za napisano!
LP

Ampak vse življenje se uči in ko misliš, da že vse znaš, spoznaš, da tega le nisi vedel in si spet naredil napako.
Očitno se moram še kar nekaj naučiti.....
.......mislim, da bom še kakšno leto moral počakati z oceani
Je pa lepo, če se kdo spomni na podoben dogodek, ki ga je že pozabil
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Super reportaža! Čestitke za uspešno izpeljan podvig.
Še nasvet iz moje strani.. Jader je bilo vsekakor preveč, sploh v burji ki ti nagaja z refuli. Ko ti tako polaga barko oz. čutiš da krmilo ne uboga tako kot treba brez dvoma še pokrajšaj. Bolje manj kot več. Najprej glavno potem pa še prednje. Vožnja bo hitrejša, bolj udobna in predvsem varnejša. V 30 vozlih bo že samo par metrov genove čez glavo za potovalno hitrost.
Refule se da predvidit in, če si sam, pokompenzirat z rahlim zavojem v veter. S tem učinkovito zmanjšaš izpostavljeno površino vetru. Seveda samo toliko da mine in potem zopet v smer, da se hitrost ne izgubi preveč.
Če imaš dilemo ali so jadra preveč napeta ali premalo jih popusti da prednji rob rahlo 'uplahne' potem pa obrat ali dva na vinču. Enako za glavno. Škoto glavnega lahko mirne duše pustiš na sredini, vanga pa se v veter ne zateguje.
Hitrost ti je padla ker so bila jadra preveč zategnjena. Če bi plul v veter 75-90 stopinj z bolj popuščenimi jadri, bi bil hitrejši in bistveno manj nagnjen.
Kapo dol za oceanske sanje. Hudič je ko ti taka stvar ne da miru dokler je ne izpelješ...
Še nasvet iz moje strani.. Jader je bilo vsekakor preveč, sploh v burji ki ti nagaja z refuli. Ko ti tako polaga barko oz. čutiš da krmilo ne uboga tako kot treba brez dvoma še pokrajšaj. Bolje manj kot več. Najprej glavno potem pa še prednje. Vožnja bo hitrejša, bolj udobna in predvsem varnejša. V 30 vozlih bo že samo par metrov genove čez glavo za potovalno hitrost.
Refule se da predvidit in, če si sam, pokompenzirat z rahlim zavojem v veter. S tem učinkovito zmanjšaš izpostavljeno površino vetru. Seveda samo toliko da mine in potem zopet v smer, da se hitrost ne izgubi preveč.
Če imaš dilemo ali so jadra preveč napeta ali premalo jih popusti da prednji rob rahlo 'uplahne' potem pa obrat ali dva na vinču. Enako za glavno. Škoto glavnega lahko mirne duše pustiš na sredini, vanga pa se v veter ne zateguje.
Na wind instrumentu pa sem se držal med 45 in 55 stopinj, ko je v določenih trenutkih veter pritisnil na 75 ali celo na 90 stopinj je bil takojšnji padec hitrosti več kot očiten.
Hitrost ti je padla ker so bila jadra preveč zategnjena. Če bi plul v veter 75-90 stopinj z bolj popuščenimi jadri, bi bil hitrejši in bistveno manj nagnjen.
Kapo dol za oceanske sanje. Hudič je ko ti taka stvar ne da miru dokler je ne izpelješ...
Sam največkrat jadram s familijo (žena, hči, pes), kar pomeni jadram "solo" oz. "one man band" ali "čovjek orkestar" kot bi rekli sosedje.
Še en namig za solo v močnem vetru.
Škoto glavnega jadra imaš nad vhodom v podpalubje, kar pomeni, da ne dosežeš štrika škote, da bi lahko v burji krmaril in čakal refule, ter popuščal glavno jadro.
Štrik škote si speljem na enega od prostih vinčev (en obrat ali še to ne), tako da ga imam pri sebi za krmilom. V lahkem vetru to sploh ne deluje, v močnem pa deluje, ker je dovolj obremenitve na jadra, da se vsi tisti prenosi premaknejo. In tudi dovolj škripčevja je, da lahko po refulu spet po moško zategneš jadro.
Na ta način lahko pluješ z malenkost večjimi jadri kot bi sicer, pri fiksni škoti.
Je pa treba delat, to pa ja!
Še en namig za solo v močnem vetru.
Škoto glavnega jadra imaš nad vhodom v podpalubje, kar pomeni, da ne dosežeš štrika škote, da bi lahko v burji krmaril in čakal refule, ter popuščal glavno jadro.
Štrik škote si speljem na enega od prostih vinčev (en obrat ali še to ne), tako da ga imam pri sebi za krmilom. V lahkem vetru to sploh ne deluje, v močnem pa deluje, ker je dovolj obremenitve na jadra, da se vsi tisti prenosi premaknejo. In tudi dovolj škripčevja je, da lahko po refulu spet po moško zategneš jadro.
Na ta način lahko pluješ z malenkost večjimi jadri kot bi sicer, pri fiksni škoti.
Je pa treba delat, to pa ja!
Sem prepričan, da je bilo to že nekje objavljeno, pa vendar:
Vredno je prebrati knjigo Mladena Šuteja "TAKTIKE NA OLUJNOM MORU"
Knjiga nas ne uči jadranja, pač pa prave izbire taktik jadranja, ko morje doseže 8 in več Bft. Prav pride tudi tistim, ki jim je 6 Bft preveč.
Za pravilna trimanja in nastavitve jader in riginga pa je zelo dobra knjiga avtorja Ivarja Dedekampa: "SAIL&RIG TUNING". Mislim, da je prevedena na naš jezik.
Obe priporočam
Vredno je prebrati knjigo Mladena Šuteja "TAKTIKE NA OLUJNOM MORU"
Knjiga nas ne uči jadranja, pač pa prave izbire taktik jadranja, ko morje doseže 8 in več Bft. Prav pride tudi tistim, ki jim je 6 Bft preveč.
Za pravilna trimanja in nastavitve jader in riginga pa je zelo dobra knjiga avtorja Ivarja Dedekampa: "SAIL&RIG TUNING". Mislim, da je prevedena na naš jezik.
Obe priporočam
Evo en lep primer "touch downa" in kako jadrnica sama zavije v veter in se postavi nazaj.
http://www.youtube.com/watch?v=w00suzaDh_A&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=w00suzaDh_A&feature=fvw
- Novinec
- Admiral
- Kontakt:
Fantje, počasi in po vrsti.
Danes sem kupil knjigo Mirka Bogiča. Ko to obdelam, grem na taktiko pod taktirko Šuteja, potem pa grem še enkrat na Kvarner, ko bo napoved vetra več kot 30 kn in preverim, če sem se kaj naučil
LP

Danes sem kupil knjigo Mirka Bogiča. Ko to obdelam, grem na taktiko pod taktirko Šuteja, potem pa grem še enkrat na Kvarner, ko bo napoved vetra več kot 30 kn in preverim, če sem se kaj naučil
LP
- Novinec
- Admiral
- Kontakt:
Joško napisal/-a:Kaj pa potem??
Potemmmmmm, paaaaaaa.............. mislim, da ne bo nič. Mogoče spet kakšno knjigo preberem,..... pa spet na Kvarner....
Joško, najbolje bo, če dam pamet v glavo znaanje pa izvozim v roko in potem oboje demonstriram na barki, ki ni nič kriva
LP
- Novinec
- Admiral
- Kontakt:
Zima je in s tem več časa, pa sem se malo pošpilal:
SAILING ALONE
škoda, da me je na koncu zalilo
LP

SAILING ALONE
škoda, da me je na koncu zalilo
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost