Palagruža 2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 29, 2015 18:39

Sosed v Klimnu je raku jadranje se začne pri tridesetih ma ne letih vozlih heheheh
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 29, 2015 18:44

pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 29, 2015 18:50

andrejv napisal/-a:Pt 1 team, drzite se. Jaz sem danes ze doma, pravkar sedim na kavcu in podozivljam zadnje 4 dni. Bilo je eno boljsih jadranj v mojem zivljenju...

Čestitam za vztrajnost!
A je bil kaj koristen weather router, si ga uporabil?
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » To Sep 29, 2015 18:53

Upam da uživate na polno. No da vam ni zmanjkalo malvazije.
pomisli in zgodilo se bo
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 29, 2015 20:39

PT1:

Govori kapitan:

"Živi in zdravi smo, pijemo vino in kavo. Na poti od Žirja na Vis je bilo do 35 vozlov vetra in že po 4 miljah je blo do 3 m vala. Tehnika je v top formi posadka tudi. Vrnil smo se nazaj na Žirje, pospricani ko ku..i. Na Palagruzo ne bomo šli, ker je prenevarno. Lep pozdrav vsem forumasem. Ne bomo se več javljali."

Čestitke kapitanu in posadki za odločitev. Zaslužite en velik bravo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 29, 2015 20:48

@al
    Sem šel pogledat nazaj in drži, kar si napisal o roll sprednjem - nisem dovolj natančno pogledal fotke.

Alesjo je napisal, da glavno jadro nima krajšave, ampak sem domneval, da bi lahko imeli še kakšnega, morda staysail, in zato sem spraševal.

O tem, kaj smo imeli mi na krovu in kaj dvignjenega jadrovja minulo nedeljo okrog Lošinja pa v drugi temi.

Sicer pa hvala za info.

marjan5 napisal/-a:...
Sam sem se ravnokar vrnu z jadranja okoli Lošinja. Sobota čez Osor in med Unija in Lošinjem v Mali Lošinj, Veter okoli 30 z nekaj sunki na 40 in enim zihr 50 ker smo bili v sami megli :shock: Spanje v Lošinju mirno milina. Nedelja počitniško jadranje do Krivice, Ponoči par sunkov burje da se barka opazno nagne.
Ponedeljek počitniško jadranje do Velega lošinja nakar jačanje burje na kakih 30 vozlov pred Nerezinah še več je uspelo naredit čez meter vala na takem majhnem prostoru. Nekak uspemo pridet v Osor in privezat barko. Fantje pobegnejo domov :D Jaz pa pregledujem napoved za naslednje dni in odpovem naslednjim kolegom. Burje imam dost saj za mesec dni :D Slan in suh sem kot kaka šunka .Vsaka čast sosedu Polancu in ostalim da vztrajajo.
LP Marjan

Morda smo se tam videli (4 ali pet večjih jadrnic od najine naju je po malem dohitevalo).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Sep 29, 2015 21:12, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Sep 29, 2015 21:04

Marchi napisal/-a:Napovedi kažejo, da se burja umirja, še posebej na poti proti Visu, Palagruži. Tam bo, kot kaže, celo nekaj brezvetrja. Ampak če zmankuje časa, potem nimaš kaj. Z gore je treba še sestopit. Uživajte! Pa ne se ustrašit, ko boste zapuščali Opat, ker vas bo položilo do tal. Zaradi visokih in strmih pobočij je tam vsak veter x2. Čimprej stran od obale, da se veter "stabilizira", kolikor je to pri burji sploh možno.

Marchi tocno tako je bilo iz opata do zirja dobra dva metra vala veter dobro polagal do zirja postanek v stupici kosilo kopanje in po pregledu vseh napovedi odlocitev gremo na vis na odprtem vala krepko prevec windy napoved fali stoposto po 4 miljah plovbe vala krepko tri metre plovba nikakva obrnili in se dobro oprani vrnili v stupico bo pa jutri burja zacela slabet.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 29, 2015 21:22

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 29, 2015 21:25

@Bouges Nina
    Hvala za še en dober vir za podatke/prognoze o vetru (in seveda gre povezava tudi v BZ). Vendar to, kar odčitam od tam, je manj, kot opisuje alesjo, kar pomeni, da bodisi ne znam prav odčitati, bodisi da .

To, kar je kazalo, se mi pa zdi v primerjavi s tem, kar je opisal alesjo, premalo. Model je kazal mislim da 18 vozlov sunke, alesjo je opisal za 35 +... Bo treba še malo pogledati, če nisem kje česa spregledal.
@alesjo
    Verjetno vam tudi za ta potep namenjenega časa že zmanjkuje in najbrž tudi zato ne morete počakati in nadaljevati, ko naj bi burja malo popustila.

alesjo, pri koliko jader vas je polagalo? Ali vas je kdaj polagalo tudi samo na jambor? Ali je bil problem v tem, da niste mogli postaviti primerne konfiguracije jader?

Če nimate krajšave na glavnem jadru - ali kakšnega manjšega glavnega jadra - potem je v vetru, ki ga opisuješ, veliko bolj pasje, kot sem mislil doslej.

Pa na prognozi, ki jo je pokazala Bouges Nina, je veter čez Kvarner še precej močnejši kot tam, kjer ste trenutno vi.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 29, 2015 21:35

Danes so vsi modeli, vključno z Aladinom, napovedovali podobno zgodbo. Še najbolj se je zadevi približalo opozorilo v tekstu na DHMZ.

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 29, 2015 21:47

Od 17 m/s naprej - tista pega jugozahodno od kornatov - je od 33 vozlov naprej - to se pa ujema z alejo-tovim opisom.

Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 29, 2015 21:49

Marjan Tomki napisal/-a:@Bouges Nina
    To, kar je kazalo, se mi pa zdi v primerjavi s tem, kar je opisal alesjo, premalo. Model je kazal mislim da 18 vozlov sunke, alesjo je opisal za 35 +... Bo treba še malo pogledati, če nisem kje česa...

Nastaviti je potrebno na sunke (gusts) in je zadeva bližje realnemu stanju.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 29, 2015 21:51

Marjan Tomki napisal/-a:Od 17 m/s naprej - tista pega jugozahodno od kornatov - je od 33 vozlov naprej - to se pa ujema z alejo-tovim opisom.

Žirje, kjer se je to dogajalo, je v turistično zeleni coni...
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » To Sep 29, 2015 21:54

VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 29.09.2015 u 19:00 sati

UPOZORENJE
Mjestimični udari NE vjetra od 35-50 čv., na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i do 60čv., u Velebitskom kanalu do 80 čv. Na otvorenom sjevernog Jadrana moguće je more 5.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 29, 2015 21:59

Pri teh številkah res nihče ne ostane hladen. :shock:
Na Aladinu te še nekako premami kakšna zeleno bela lisa ampak, te lise nihajo sem in tja in modelna slika prikazuje 3 urno povprečje, ki pa je pri tako močnem vetru lahko precej spremenljivo in burja po pravilu nepredvidljiva, beri sunkovita.

Vseeno bomo veseli, če bo posadka še kaj napisala s poti nazaj. :) :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti