Palagruža 2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Sep 03, 2015 11:54

@polanc
Brez zamere! Malo smo razširili tvojo temo o osvajanju Palagruže. Naj tako tudi ostane, da bo tema zajemala vse, od zbiranja posadke, načrtovanja poti, razmisleke glede varnosti, opreme in upam da, tudi poročila s poti v živo in končna izkustvena ocena vseh udeleženih.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Sep 04, 2015 23:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Sep 03, 2015 12:16

:) al, kako panulo bomo tud za sabo vlekli, kar se scanja tice, ce ne gre drugace jaz imam v kokpitu vedno kako vedro :lol: in kot sva se s polancom menla bomo verjetno odjadrali se ta mesec 26tega. Kar se klulinarike tice bom jaz poskrbel :wink: radarje pa bomo meli ala kolumb, tako da ni panike. Pa se malo pocakajmo da vidimo kaksne bodo vremenske napovedi za tisti termin :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Sep 03, 2015 12:40

ma to ste pravi jadralci!
nč filozofije. samo akcija.
dober veter pa velik rib!
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Sep 03, 2015 13:40

alesjo napisal/-a: in kot sva se s polancom menla bomo verjetno odjadrali se ta mesec 26tega.

No potem je zelo verjetno, da bomo pluli v bližini tudi mi. Če bo vremenska napoved kolikor tolikor ok imamo mi namen 27.9 izpluti iz Brindisija proti severu.
andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

OdgovorNapisal/-a andrejv » Če Sep 03, 2015 13:42

Marchi napisal/-a:Moja poanta je, da so problem mali ne veliki. Velike zaznaš tak ali drugače. Tanker, ki bo šel blizu tebe, začutiš v trebuhu, če nič drugega. :D

Se popolnoma strinjam s tabo. Pač male rešuješ z "eyeball" navigacijo, velike pa z AISOm in vizualno navigacijo. Radarja pa žal nimam, ker moram prej zamenjat ploter.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Sep 03, 2015 18:53

Od pogovarjati se da bi zapluli in zapluti je še najmanj 5 ČE jev
Če bo dopust
Če bo zdravje
Če bo vreme
Če ne bo kaj nepredvidenga
Če se res vsi odločmo it...
No upam in želim da gremo,da se bomo VARNO in fajn imeli,se kaj iz tega tud naučili.Da bomo imeli eno pozitivno življenjsko izkušnjo upam brez vseh neprijetnosti.Pot nas bo še zbližala,naša prijateljstva in zaupanja drug v drugega še utrdila...
Vesel sem ,da temo spremljate in aktivno s svojimi prispevki sodelujete v njej.Hvala vam,res iz srca.Tko se mi zdi,ko da smo ena družina in se skup pripravljamo neki dobrega izpeljat.
Oglašali se bomo,fotke bojo upam pol kmalu.Upam da bo s tehniko in z nami vse kot mora bit.Dosti bomo hiteli,ker dopusta ni veliko,vsak ima obveznosti.
Morda se še ktera barka utegne pridružit in bomo v paru..
Kje bomo pluli,ali direkt ali med otoki ,se bomo sproti na podlagi vremena odločevali.Morda bomo morali kje čakati, da se morje umiri,morda bo olje in bomo čakali veter,morda se bomo morali prej obrniti...sam Bog ve kak bo in upam ,da nam sveti Rok pa sv Ilija naklonita čudovito izkušnjo...Amen...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Sep 03, 2015 19:08

polanc napisal/-a:...
sam Bog ve kak bo in upam ,da nam sveti Rok pa sv Ilija naklonita čudovito izkušnjo...Amen...
LP Iztok

Iztok, če rabimo priprošnjika za na morje, je poleg naštetih primeren naslov še zavetnik mornarjev Sv. Klement, Sv. Kliment... (san Clemente) :wink: .

Posvečenih mu je več cerkva v Dalmaciji in po njem se imenuje tudi nekaj otokov (Sv. Kliment v Paklinih otokih, pa otoček Sv. Klement pri Zadru...)

Še ena zanimivost je, da je to svetnik pri vseh različicah krščanstva - od protestantov čez katoličnane mimo Grkov in Koptov do Rusov, in takih, kolikor vem, ni veliko.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Sep 03, 2015 20:37

Al,kak si se pa rešil one mreže v katero si se ujel enkrat na odprtem?
Pa kakemu motornjakarju se pa nebi dal enih 500 l nafte zakurt pa bit v naši družbi in se guncat 4 do 6 vozlov z nami?
LP Iztok
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Sep 04, 2015 13:01

polanc napisal/-a:Al,kak si se pa rešil one mreže v katero si se ujel enkrat na odprtem?

v vodo pa nož...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 04, 2015 13:12

Tako to zgleda podnevi (Barcolana 200?). Maska pa nož in akcija. Ponoči pa, uf kriza :roll:
Slika
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Sep 04, 2015 13:36

polanc napisal/-a:Pa kakemu motornjakarju se pa nebi dal enih 500 l nafte zakurt pa bit v naši družbi in se guncat 4 do 6 vozlov z nami?

Ni šans. Jaz grem že pod štandgasom 7 vozlov :wink:

Hecam se. Z veseljem bi šel z vami, ampak bom že cel naslednji teden, ali pa celo dva tedna v Dalmaciji, potem moram pa domov.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Sep 04, 2015 14:13

Saj če @polanc ne zameri malo daljšega opisa (mam spet mal abstinenčnopisalne krize pa evo- ena basen:), je zadeva izgledala takole:
tisto leto je šla OKP prvič z mano iz Grčije nazaj; prvič zato, ker je bila pač frišna OKP:)
Štartala sva na jadra iz Erikuse in smer Lastovo. Naredila sva napako, ki je več ne ponavljam, če se le da: štartala sva zvečer, kar pomeni, da sva večji del Otrantskih vrat prejadrala ponoči. Bil je jugo in se je lepo razvijal. Lune ni bilo. Se pravi temna noč... Bilo je kar nekaj prometa pa seveda ribičev.
Eni vlečejo mreže (malo si osvežite prepoznavanje lučk ponoči- pride prav), drugi pa namestijo mreže. Pri tem gre seveda tako, da je v tisti dolžini mreža nekje spodaj, na površini pa so boje, ki so opremljene z led blinkerji povezane z debelo, oranžno vrvjo (to sem potem ugotovil:)
V bližini ni bilo nobene ribiške barke. Luči sva videla in sva se jim ogibala na daleč po levi strani. So pa te led luči na bojah od mrež varalice- težko oceniš razdaljo do njih in pa velikost. Ne vem kako to, bo znal že nedko razložiti a po moje je to nekaj v zvezi z led.

Ko sem tako popravil kurz, da se ognem, sem se lepo zvalil v kokpitu v spanec, OKP je pa imela stražo.
Da ji ni dolgčas, rada opazuje zvezde ponoči in Veliki voz sva imela ves čas na levem boku. Jadrala sva tam okoli 4-5 vozlov, avtopilot je krmaril, val se je lepo jačal; jugo pač.
In potem lepo počasi začnejo jadra plapolati... se zbudim in si mislim, k.... spet bo yanmar... Bila je čista tema. OKP reče, da ne vidi več Velikega voza, jaz pa gledam na ploter- znak za barko skače sem tja oz se vrti; pogledam SOG... 0.1.. Jasno mi je bilo, da stojiva a zmeda je bila popolna. Takrat niti slučajno nisem takoj pomislil, da sva se kam zapletla. Kompas pred krmilom ni bil osvetljen, ker pač nisem menjal žarnice- to zdaj dela:) Ne moreš verjeti, kako zmeden si lahko takole na hitro... Nimaš kompasa, na ploterju ne moreš razbrati smeri, jadra zastirajo nebo, da bi našel Veliki voz (drugega itak ne poznam pa tudi ni čas za opazovanje zvezd). Znajdeš se v eni čisto novi situaciji in ti ni nič jasno.

Na hitro sva zvila genovo in vzela ta močno halogenko na 12V. Posvetim z boka in evo... tista oranžna vrv... Eh...
Kaj zdaj. Pospraviva še glavnega...
Za v vodo mi ni bilo iti. Tema, pa tam je okol 900metrov globoko.. no saj to ni bistveno sam kaj ko sem odrastel ob Žrelu 1, 2, 3... :)
Veter je seveda še vedno pihal in ker sva bil zapletena, nisva imela smeri tako, da naju je lepo rolalo.
Kaj sem potem naredil? Poklical sem po VHF in povedal na kratko, kaj se mi je zgodilo in če je v bližini kakšen ribič. Kot rečeno mi ni bilo za v vodo in če režem, bom naredil ogromno škode (predvidevam).
Po treh klicih se javi en albanski ribič in v albanski angleščini mi reče, da on ne bo hodil tja, da se še on ne zaplete.
Jaz sem samo hotel vedeti ali to lahko rešim nekako brez škode za mrežo, ker mi ni bilo čisto jasno kako sem se zapletel in se mi je zdelo, da mogoče me pa ne vem, potegne ven (nazaj) ali kakorkoli pač.
Lahko pa da bi mi samo dve okoli kepe primazal... Kaj vem.

No, ukrepati je bilo treba hitro. Kopalke gor (kot da to šteje:), masko, plavutke... in seveda, podvodna luč, ki pa je seveda bila na seznamu potrebnih nakupov za barko! Mater! Pa vedno imamo eno in sem jo tudi imel a so se čez zimo bat. vložki razlili in je bila samo še za v smeti (sem ločil in nesel na Barje, da ne bo kaj...).
Drug problem so bili pa valovi. Kako bom prišel ven oz. kako bom pravzaprav pod barko karkoli delal, ko pa tako nabija?!
Sva razmišljala, da bi se navezal. Se pravi pas, ki ga imam ponoči za pripeti se, pa en štrik. A kaj pa če se še bolj zapletem? Ja kaj pa če nisem privezan in me barka udari v glavo pa skup padem? Kdo me bo tam v tisti temi iskal...

Sitacija na barki je bila povsem mirna. Ni bilo nobene panike ampak sem to vzel kot akcijo. Hočem rečt in tukaj se navezujem na uvod, ko sem napisal, da je šla OKP prvič z mano čez Jadran (pravzaprav ko je tisti dopust priletela v Grčijo na barko je šele drugič v življenju jadrala) in trudil sem se ves čas, da niti z mimiko ne povzorčam dvoma, da česa ne obvladam in da mi seveda lahko popolnoma zaaupa. Ker če je bila prvič je za njo vse novo in pač to vzame za dejstvo, da tako je, ko se jadra/biva na barki. In zapleti so del tega...

No, da se vrnem k nočni dramici. Nisem se navezal. OKP je stopila povsem na bok in stegnila roko v kateri je imela tisto močno halogenko, da se je dobilo vsaj malo kota za snop svetlobe. Pravzaprav se je čist ok videlo. Jasno je bilo, da sva med jadranjem rinila to mrežo oz vrv in ko je bila sila prevelika, naju je začelo obračati (zato plapolanje jader) in v neki fazi se je ovila še okoli oz mimo propelerja in krmila. Kot nek tak S, okoli kobilice pa potem skoraj notri mimo krmila... Še dobro da nisva motorirala. Teoretično bi lahko začel odmotavati a nisem hotel tvegati, da še v propeler pribijem ali podobno. Pa še res nisem najbolje videl za bolj detaljno delo.
Vzel sem nož, ki ga imam za podvodni ribolov/tauh in začel rezati... Sem se kar namatral.
Vmes naju je seveda rinilo in ta vrv je postala napeta. Ko so ostale še zadnje nitke pod nožem, je samo naredilo piuuu.... pa je šla.

Plezanje po štengcah (lojtrci) na spojler je bil pa še ta zadnji del zabave. Ko je šla barka dol sem stopil na najnižji in z naslednjim valom me je lepo dvignilo ven.

Zdaj sem imel pa slabo vest, ker sem uničil in naredil pizdarijo enemu ribiču in ne bi rad srečal kakih kerlcov a la Deadliest catch.
Pa povem vam, ena lučka ni delala, ker sva jo iskala preden sem začel z akcijo. Očitno je crknila.

In ta mreža je morala biti razpotegnjena res dolgooooo.... In to prakitčno sredi Otranta. Sem si označil na ploterju, ker mi ni jasno, da to tam pustijo?!

Zdaj pa sva se samo še morala "odlepiti" od tega sranja, od te pozicije. Na motor nisem upal tako, da sva dvignila jadra in praktično orcala v jugo, smer SW. Tako sva jadrala kako uro, da sva tudi malo pobegnila in nato sem obrnil nazaj na sever oz. kakorkoli je pač šlo.

Bilo je krasno jadranje še cel naslednji dan in ko je prišla nova noč se je spustila megla:) Sem si mislil, če pa tole ne bo OKP kaj pizdila, pol pa svaka čast:) Pa ni. Vklopljen radar, odprte oči... Imela sva sicer še srečanja z ribiči in mrežami cca 9ur pred Lastovim ponoči. Malo živčkov...
Zjutraj sva prispela na Lastovo in spala 15 ur v kosu.

Naj bo basen in če se začnem po polančevo opravičevati (mal heca:) upam, da ne serjem in ne želim, da kdo iz tega izcimi neko junaštvo, ker to pač ni ampak izkušnja, ki mogoče komu prav pride.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 04, 2015 15:22

al napisal/-a:Naj bo basen in če se začnem po polančevo opravičevati (mal heca:) upam, da ne serjem in ne želim, da kdo iz tega izcimi neko junaštvo, ker to pač ni ampak izkušnja, ki mogoče komu prav pride.

Ah al, ne vem zakaj je treba bit tako skromen. Zadevo si super opisal in to bi človek lahko bral še pa še, pa še kaj se naučimo iz vsega.

Sicer nisem dobro zastopil, ali je zato, ker je mreža razpotegnjena, tudi cel zgornji rob na površini ali sta imela res smolo, ker sta trofnila ravno nosilno bojo in se zapletla v to vrv?
Ne poznam podrobosti kako so mreže postavljene, tako da če ima kdo kakšno skico, da si lažje predstavljamo, bi bilo fino videt?

Tako nekako je večina mrež postavljenih.
Slika
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Sep 04, 2015 16:27, skupaj popravljeno 3 krat.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Sep 04, 2015 15:54

UUU mater,nebi rad tole ta september delal.Moja barka ima na kobil torpedo v obe smeri.Bi se tko nataknla mreža ko ražnjič in pol bogi mi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 04, 2015 16:17

Mrež, ki jih vlečejo pa se je treba izogibat na daleč.
Slika

Če se ne motim gre za "ribarice plivalice". Lučke zgledajo takole
desni bok
Slika
levi bok
Slika

Vse lučke pa lahko obnovite tu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost