Primerni zalivi za nočitev - kazalo povezav

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

MKN
Admiral

Re: Primerni zalivi za nočitev - kazalo povezav

OdgovorNapisal/-a MKN » Po Jul 27, 2026 17:57

hrošč napisal/-a:MKN, ob taki napovedi pomol na Olibu ni pametna izbira, ker kolikor vem, na notrani strani pomola ni več tranzitnih vezov. Če pihne SZ ali tramontana ob nevihti ali zaradi nevihte nekje na severu, je tam lahko cela štala, podobno kot Unije pred mestom, samo da imaš tu betonsko obalo še bližje. Če ni napovedane burje, je potem že boljše Silba luka ali pa kak zaliv z bojami na zahodu Silbe ali Oliba (Sv. Nikola, Sv. Ante, Slatina na V).

Hrošč hvala za nasvet. Enako debato sem imel z gospodom, ki privezuje in kasira. Zagotovil mi je, da bo privez varen. Napoved je bila jugo celo noč, dopoldne, zvečer in proti jutru pa nevihta iz SZ smeri. Dopoldne in zvečer so prišle kot napovedane a je bil veter še vedno z juga. Niti ni bilo vala. Jutranja je tudi prišla po napovedi, val in veter je bil v premec. Vse nevihte so bile napovedane bolj blage, ne pravi neverni. Tudi to se je izkazalo za pravilno. vetrovi niso bilo premočni in dež je padal enakomerno, ne v nalivih. Peživeli smo čisto normalno. Bom pa nasvet vzel resno. Če bi delal ponovno, bi šel na sidro na sredo zaliva, kjer je dovolj plitko in če dobro sidraš tudi drži (lokalna informacija)
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Po Jul 27, 2026 22:18

Danes nam je Eol namenil lepe vetrove. Iz Oliba smo štartali na fosilna goriva. po kakšni uri se je v nasprotju z napovedjo dvidgnila lahka burja in nas s štirimi vozliči lepo gnala proti Velemu Lošinju. Za kosilo in kopanje smo se ustavili na vzhodni strani preliva med otokoma Vele Orjule in Mali Osir. Burja je pojenjala in je bilo mirno. Zadnje tri milje do Velega Lošinja nas je pozdravil maestral. Enkrat smo obrnili jadra in smo bilo pred uvalo Rovenska. Tu bomo zamenjali del posadke jutri pa gremo naprej.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Jul 28, 2026 16:05

Tam vmes zna presenetiti tekom (dopol)dneva rahla burjica, se mi je že večkrat zgodilo kljub drugačni napovedi.

Glede Oliba pa ja, se je poklopilo z napovedmi, ampak saj veš kako je z njimi...kdaj kaj prileti, ko sploh ni napovedano nič. Načeloma je pa tam seveda bolje na sidru, da nisi ob rivi, če pride sranje, še bolje pa v bolj zaščitenem zalivu :mrgreen:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 28, 2026 21:06

Dej klemen za božjo voljo prd v umag de lohka galebi še mal pr teb serjejo ker moja se bo potopila od dreka.so rekl de sam po tiku serejo.....
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Jul 28, 2026 21:16

Jaz sem na Olibu v speceriji dobil plastično kačo. Strupeno zeleno za pomoč vrani, ki svojih nalog ne zmore več. Pa nekako jo bom na bum privezal, da bo malo trzala po palubi. Pa bomo videli.
Ampak zate Iztok vse. Naredim še krog po Kvarnerju in priletim takoj. Samo moja barka ima bolj malo tika. Lahko se zgodi, da ostanejo kar pri tebi.
A si začel dopust?
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Jul 29, 2026 10:00

Iz Velega Lošinja smo dopoldne odrinili proti Cresu. Vetra ni bilo, zato smo se ustavili na Punta Križi, da počakamo veter. Popoldne je res malo pihnilo iz zahoda. Namenili smo se v uvalo/plažo Meli, osem milj severo zahodno. Nakaj smo jadrali in nekaj motorirali z jadri. Med potjo se je izkazalo, da sva bila v na Punta Križi skupaj s članom “Mato” Samo prepozno sva to ugotovila. Tukaj je bilo čez dan kar kar źivahno, ponoči pa je ostalo kakšnih dvanajst na bark. Toliko, da nam je bilo vsem udobno. Vreme se je za nekaj časa stabiliziralo, a to pomeni, da tudi pihalo ne bo preveč. Tudi jaz praktično spoznavam, Da je vetra ali preveč ali premalo, ravno prav ga je pa bolj poredkoma. Kar se nam ne mudi, to niti ni problem.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Jul 29, 2026 22:24

Danes smo počakali na napovedan veter do dveh in se odpravili proti Rabu. Na začetku je kazalo še kar obetavno, zahodnik nam je pihal v krmo. Bilo ga je dovolj, da je bilo prednje jadro lepo napeto. Uspeli smo doseči 4 vozle. Veselje je bilo kratkega veka, ker je jadro kmalu začelo padati. Obesili smo genaker, malo prilagodili smer za boljši kot in še nekaj časa uspeli loviti veter. Na koncu smo obupali in spet kurili dizel. Veter je čisto ugasnil. Končali smo v uvali Gožinka. Na splošno je na Cresu, Lošinju in Rabu precej več navtike kot južneje na OliBu ali Silbi. Zalivi so precej bolj polni, sploh ċez dan. Ponoči pa nas je na sidru tudi kar veliko. Spoznavamo značilnosti različnih delov Kvarnerja.
Tule v uvali smo šli v restavracijo Gožinka. Ne vem kaj so mislili, a petnajst minut so hodili mimo nas kot da nas ni. Po moje so se odločili, da ne mislimo naročiti hrane in so nas ignorirali. No na koncu res nismo naročili hrane. Nas je malo minilo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta