Palagruža 2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 04, 2015 19:14

Machi, dober vir, ampak mislim da ima tu pri lučkah vsaj eno napako.

Pri lučkah za kočo piše, da je to koča z levega boka.
Slika

Jaz pa mislim, da so tole na sliki lučke za pogled na desni bok plivarice.

Pogled na obe od spredaj -
Plivarica, Koča
SlikaSlika

Pogledal bom, če je še kaj, kar tu pri lučkah me 'špila' čisto in jim poslal, da poštimajo. Za referenco, da ga pri tem ne bom kaj polomil, pa gledam na US Coastguard Navigation Center NAVIGATION RULES ONLINE.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Sep 04, 2015 19:19, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Sep 04, 2015 19:18

Če smo pošteni... a kdo od vas na pamet pozna vse te lučke? Jaz sem jih znal na izpitu u nulo, potem pa hitro pozabil 8)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 04, 2015 19:26

Marjan, referenca naj bo EU, ker US imajo lateralne oznake obrnjene (rdečo in zeleno), če se ne motim. Pa daj to razdelaj v drugi temi, da ne bomo tukaj smetili.

Tukaj so dobro razložene razlike v lateralnih oznakah različnih območij sveta.
Region A comprises nations in Europe, Australia, New Zealand, parts of Africa and most of Asia other than the Philippines, Japan and Korea.

Region B comprises nations in North America, Central America and South America, the Taiwan, Philippines, Japan and Korea.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lateral_mark
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Sep 22, 2015 12:44, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 04, 2015 19:30

Jaz sem takrat, ko sem izpit naredil drugič (prvič na Cro pred kupom let, drugič v Kopru po 1991) za nasedlo ladjo po dnevnih oznakah rekel, da je brez nadzora in zasidrana - in so rekli, da je zelo trdno zasidana :wink: - ampak sem naredil.

Dnevne oznake:

Ni pod nadzorom ali ne more manevrirati - not under command or restricted in their ability to maneuver
Slika
Zasidrana
Slika
Nasedla
Slika
Ref tule

Zdaj vem več ko tedaj, a še vedno ne vsega.

@Marchi - drži za obrnjene barve oznak strani prehodov, vhodov v luke... Bo EU, ampak tisti tamle morajo pač nekaj malenkosti popraviti. Za oznake na plovilih bi pa bilo tudi to OK, te so kolikor vem enake.

Se bo dalo, če je za tu tega preveč, kaj odcepiti ven?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Sep 04, 2015 19:55

H2O napisal/-a:Če smo pošteni... a kdo od vas na pamet pozna vse te lučke? Jaz sem jih znal na izpitu u nulo, potem pa hitro pozabil 8)

najprej se prebral vse lulčke (ko vaju z gregorjem.n tako skrbi za mojega..) :shock: :D
zdaj mi tudi postaja jasno zakaj skupaj preživljata dopuste oz. del dopusta hihi

pozabil si lučke, ker jih ne rabiš in to je logično.drugače pa lučke na taki plovbi a la polanc osvojiš že pri prvih dveh ladjah.
Ribiške lučke je fino poznati.
Od vse mogočih kombinacij sem enkrat srečal eno vleko "towing" ta dolgo...

@marchi
zapela sva to špago/vrv/zajlo ki povezuje boje med seboj in na katero je potem vpeta mreža nekje dol (kako točno pa tudi ne vem). ta vrv se mi zdi, da plava...
samo to gre res za zelo zelo dolgo "inštalacijo"
Nazadnje spremenil al, dne Pe Sep 04, 2015 19:56, skupaj popravljeno 1 krat.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Pe Sep 04, 2015 19:56

Čudno. A se na radarju ni videlo vsaj končnih boj? Če je bila mreža res velika, da se jih ni videlo na ¨koncu¨, potem bi moral videti vsaj vmesne, katere držijo mrežo na gladini? Če vmesnih ni bilo, kako si lahko pobral mrežo? Čudno se je tole zapletlo, oz. vsaj meni ni nič jasno. Vem da ne veš, ker si spal, a OKP ni nič videla, ali ni vedela za kaj se gre (drugič na jadranju)? Ali lahko še malo bolj na široko tole opišeš, ker se nebi rad znašel v taki godlji, še posebej ne pozimi?
Kakšen radar pa imaš?

Ali bi bilo tole rešitev oz preventiva? http://www.simrad-yachting.com/en-GB/Pr ... en-gb.aspx

https://www.youtube.com/watch?v=eUXLf0iving

NT, ali lahko tole malo pokomentiraš, prosim? Ti se verjetno spoznaš na te stroje.
Nazadnje spremenil kok-pit?, dne Pe Sep 04, 2015 20:04, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Sep 04, 2015 20:03

radar ti slabo pobere te boje ko je orenk val... če sploh.

kako sem pobral mrežo? ja saj sem napisal, da gre za res dolgo mrežo oz vrv... ta plava na vodi...
končne/vmesne boje: napisal sem da je bila trda tema in vidiš samo blinkerje/luči ki so na vsake toliko deset metrov. na kakšnih bojah so te luči se seveda ni videlo.
pobral sem skrajni levi konec te megalomanske inštalacije...

tukaj vam radar ne pomaga (v takih razmerah).... imam Raymarina starega 12 let.

Edit: vidim, da je moderator pobriasl moj odgovor kok-pitu,ki je vmes tudi popravljal svojo objavo.
No, da ne bo preveč zmede ti odgovrajam kar sem notri @kok-pit in upam, da ujamem bistvo kar sem zapisal v zdaj pobrisani obajvi.

Torej težko še bolj natačno opišem kaj se je dogajalo.
Tudi ne razumem kaj točno te zanima oz ne razberem bistva tvojega vprašanja?
Kot je napisano: kurz sem popravil stran od mreže. Ni bila prva to noč, niti zadnja.
Očitno je, da ne dovolj ob dejstvu, da ni bila pravilno označena.

Torej stran od mrež! Daleč stran. Daleč.

@kok-pit
kakšen radar imaš pa ti?
imaš jadrnico?
in kam imaš namen pluti pozimi, da boš plul ponoči?
Nazadnje spremenil al, dne Pe Sep 04, 2015 21:10, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Sep 04, 2015 20:06

:lol: :lol: no, pa se bomo še kaj naučili preden gremo na pot :wink: ja nimaš kaj, človek se uči dokler živi :lol:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Sep 04, 2015 20:48

[quote="CAR"]Polanc da se sidrati samo če je res mirna noč. Svetilničar ima tudi bojo na katero se lahko vežeš po predhodnjem dogovoru z njem (spredaj sidro zadaj boja).

V zalivu na južni strani se da lepo sidrat na globini od 9 do 4 metre proti obali, še najbolje vez na obalo.
Slika
Slika
od tam pa se lepo po poti povzpneš do svetilnika
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Sep 05, 2015 08:13

Kokpit-...A se na radarju ni videlo vsaj končnih boj?
Ko je mirno vidiš na radarju galeba na vodi kaj šele bojo. Ko so valovi, se boja skrije med val, obenem valovanje povzroća tudi naključne odboje in s tem motnje radarju. Te motne zaradi valovanja filtrira "sea clutter". Torej ko so višji valovi bolj moraš zadušiti odboje s sea CLUTTER (prevod: nered, nastlano, razmetano) filtrom, da te naključni odboji ne motijo.

4g radarji se v praksi v slabem morju ne obnesejo, kajti pulz je prešibak, da bi prebil dežno zaveso in v dežju ne vidiš s temi radarki niti obale, čeprav si blizu. Profesionalci jih ne marajo, ker so veliko manj občutljivi za pogoje, ko dejansko rabiš radar. Raymarine ima digitalne in HD radarje vendar vsi še vedno delajo na klasični frekvenci s klasičnim magnetronom, ki lahko po potrebi odda pulze zelo velike jakosti, ki prebijejo padavine in omogočajo varno navigacijo tudi v skrajnih vremenskih pogojih.

Za delovanje radarja sta izjemno pomembni le dve nastavitvi:
SEA CLUTTER-motnje valovanja:
- Harbour, V zalivih in pristaniščih je ogromno odbojev katere zaduši do mere, ko je možno identificirati posamezne objekte. Odličnoi za iskanje prostora za sidranje poleti v gneči.
- Off Shore, avtomatsko prilagaja nivo filtra na trenutne razmere na odprtem morju
- Manual, za fino prilagoditev glede na višino valov ali v zalivu

GAIN-ojačanje:
- Auto Avtomatika ga nastavi tako, da opaziš vsa plovila ne pa majhnih boj, galebov...
- Manual, s pravilno nastavitvijo na meji šuma zazna bojo prej kot vizuelno.

RAIN - dež:
- filtrira motnje zaradi dežja okoli plovila.
LP NT
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » So Sep 05, 2015 09:50

Priznam, tudi jaz se v te lučke že bolj slabo spoznam, čeprav smo jih na izpitu stresli iz rokava. Prepoznava bočne pozicije verjetno nobenemu ni problem. Držim pa se načela, večji je "light show" na jamborju, v večjem loku se izogibam barke, zlasti, če so zraven bele dodana še rdeča ali zelena.
Kar pa se tiče plavajočih mrež, kot je doživel al, pa dvomim, da bi v dani situaciji (jugo) kdo od nas reagiral drugače. Res je murphy, da v tem obširnem morju nabašeš na kaj podobnega. Kolega je pripovedoval, da so v Sredozemlju, pri vetru 30+ srečali kontejner, ki je bil slabe pol metra pod vodo. Opazili so ga šele, ko so pluli nekaj metrov od njega. Mali zasuk krmila na valu, pa bi nabasali direktno na kontejner.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Sep 05, 2015 10:10

Kot vem je sedaj predpisano, da morajo imeti kontejnerji na vogalih posebne ventile, ki po določenem času spustijo zrak, da kontejner potone.
danijel
Desetnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a danijel » So Sep 05, 2015 10:21

Sam sem letos odjadral na Palgružo iz Biševa. Start ob 02.30, prihod na Palagružo ob osmih. Veter se je kar spreminjal po moči, od skoraj nič do skoraj 20, tako da smo tudi motorirali.

Varnosti imaš toliko, kolikor lahko sam poskrbiš, sploh če gre za charter. Trije smo bili v kokpitu, opremljeni z jopiči, skiper še dodatno pripet, vsem dana prepoved zapuščanja kokpita :) , na tablici pa Marine traffic, pa seveda oči na pecljih, čeprav se v temni noči (beri brez lune) in z jadri precej slabo vidi.

Srečali nekaj ribičev (zaradi enega tudi spremenili kurz), na Palagruži parkirali v južnem zalivu na globini 8 m, val se je krepil (pihalo z JZ), zato smo obisk Palgruže izvedli v dveh delih. Svetilničarja smo prijazno vprašali, če si lahko pogledamo okolico svetilnika, ni bilo problema. Naredili nekaj fotk, nato pa nazaj eno boljših jadranj proti Lastovu z 15-20 JZ.

LP
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Sep 05, 2015 15:00

@NT
Hvala za tale pojasnila. Sem že mislil, da je ta 4G radar zdaj vse pof...al, pa očitno ni tako.

@Al
Nimam radarja, ker tudi barke (še) ne. Če bo po ¨sreči¨, bo naslednje leto, najkasneje 2017. Nekaj okrog 39 ft., sicer rabljeno, da ne bo takoj en meter prekratka. Nekaj takega, da bo to to, v smislu udobja, vzdrževanja… nekaj, kar potem nebi (?) prodajal. Na motor, cca 7 kt potovalna, mogoče celo železnjača, kamor bom potem lahko obesil radar, ali pa tole za ponoči, ko bo cena sprejemljiva, in če bo kaj viška denarja;

https://www.youtube.com/watch?v=_CABPgfyfWg

Kje bom plul ponoči pozimi? Težko rečem. Bolj sem mislil, če bi me kje ujela noč po ribičiji. In pozimi je kratek dan, hitrost barke pa …? Plovba s 7 kt pa je itak hitrost za uživače, vse ostalo je matr. Tak ali drugačen. Sem v teh letih, da se mi preprosto ne da več hiteti, oz sem sit bezljanja. Vse lahko počaka. Kdaj bom pa živel? Ker če bom sedaj takoj rešil ta problem, potem je takoj za njim še eden, sicer malo večji, pa vendar. Pa takoj za njim še večji… in tako naprej… Ja, problemi oz. reševanje le teh, so sestavni del življenja. To razumem. Zato že v štartu mali problem sunem v rit, in grem lovit ribe. FUCK OFF!
Ni sicer točno tako, vendar sledim ideji, da enkrat bo. Mogoče naslednje leto, drugače pa 2017
Nazadnje spremenil kok-pit?, dne Po Sep 14, 2015 14:27, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » So Sep 05, 2015 16:40

Nikola T. napisal/-a:Kot vem je sedaj predpisano, da morajo imeti kontejnerji na vogalih posebne ventile, ki po določenem času spustijo zrak, da kontejner potone.

Kar pa ne pomaga, če je kontejner poln superg ali pa recimo tehnične robe, ki je pakirana v stropor.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost