Predbožično jadranje 2012

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Tan Gun
Poročnik fregate
Kraj: Šmartno ob Paki

Predbožično jadranje 2012

OdgovorNapisal/-a Tan Gun » To Dec 11, 2012 10:14

Končano je naše letošnje predbožično jadranje. Če vas zanima kako smo ga doživeli na jadrnici Sir Francis, ste vabljeni k branju kratke reportaže:

http://svetpodlahkimikoraki.blogspot.com/2012/12/predbozicno-jadranje-2012.html
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » To Dec 11, 2012 10:43

lepo!Sm ti kar fouš, kar skomine mi delaš. :lol:
Nazadnje spremenil pešekan, dne To Dec 11, 2012 12:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Dec 11, 2012 10:50

Odlična reportaža! Te kar zamika takole zimsko jadranje..
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Dec 11, 2012 18:44

Lepo jadranje, dobro pripravljeni na vreme, sijajna klapa (ne samo na tej barki), dobre slike in izvrsten opis.

Vidim, da ste za vsak primer imeli s sabo tudi gorskega reševalca :wink:

Premudo bi ob kaki priliki rad malo 'prevohal'... Doslej smo že nekajkrat jadrali mimo, ne da bi se ustavili.

Takrat, ko smo enkrat nameravali prespati, sem jaz utegnil stopiti na pomol, da se privežemo in si (že izven sezone) malo ogledati podvodje obeh delov pristanišča (nikakor mi ni bila jasna namembnost ene skale, ki je vsaj pol metra če ne več štrlela iz sicer ravnega dna na notranji strani nekaj metrov od valobrana nekje tule - potem so nas pa 'nagnali'.

Za dodatek nam je pri izplutju še (ne spomnim sek zakaj...) odneslo byboat, po katerega sem potem odplaval in ga privlekel do barke.

Vzrok za 'odganjanje' je bil pričakovana sprememba vetra v močan jugo, zaradi katerega naj bi nas med spanjem v barki krepko guncalo, naslednji dan pa naj bi imeli težave - ali sploh ne bi mogoli - izpluti, tako da smo se skoraj po temi vrnili na Ist, od koder naslednji dan mislim da res ni nihče izplul. Saj bi se dalo, ampak so bili skiperji ziheraši - in po bitki je seveda lahko biti general...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Dec 11, 2012 20:06

Ufff krasna regata! Lepo vreme in dovolj vetra.
Fotke so pa sploh smetana na torti. Res lepi pogledi, ki še toliko bolj pašejo ob teh mrzlih dneh.

A ste imeli kaj gretja v barkah? Ker enkrat na dan se je že dobro pošteno pogreti in posušiti vlažna oblačila.
bmk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Borik - Korčula

OdgovorNapisal/-a bmk » Sr Dec 12, 2012 13:25

Uf a ta še obstaja? smo bili ene parkrat konec 90' je bilo vrhunsko, vedno brez vetra na prvi nočni, pa mraz k pra...
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Sr Dec 12, 2012 22:13

Lepo je to napisano. Bravo... :) ;)
še mal pa bo.... :-)
Tan Gun
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Tan Gun » Pe Dec 14, 2012 23:27

Marchi napisal/-a:...A ste imeli kaj gretja v barkah? ...

Različno od barke do barke. Mislim da v večini nimajo gretja, dve ali tri imajo webasto, mi pa smo imeli pečico na špirit, ki smo jo prižgali zvečer in je ugasnila, ko je zmanjkalo goriva. To gretje je za nas novost, ki se je izkazala za dovolj dobro - prejšnja leta smo bili vedno brez gretja.
Kljub pečici pa je tudi tokrat vlaga vztrajno prodirala v oblačila in šele doma po par dnevih sušenja imam vse dovolj suho, da se da pospravit v jadralsko torbo do naslednjega jadranja. To bo predvidoma zadnji teden tega leta z ženo na moji barki.

Enkrat samkrat pred leti pa sem bil pozimi skiper na večji jadrnici, na kateri je lastnik imel vse dni jadranja vključen webasto - to je pa že preveč kičasto; je pa fajn, priznam :D
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Dec 17, 2012 16:12

Pečica na špirit...

Če prostor ni dobro prezračen ali pečica nima izpuha izven prostora, oziroma če je prostor 'predobro zaprt', utegne taka pečka imeti tudi problem z jemanjem kisika iz prostora in puščanjem ogljikovega dioksida in vodne pare od zgorelega goriva v prostoru.

Če porabi preveč kisika, lahko pride do nepopolnega zgorevanja v CO (oglijikov monoksid, ki mu pravijo tudi tihi ubijalec) namesto v CO2. Ne vem, če to velja pri vseh gorivih, ampak pri starem plinskem grelcu za segrevanje vode v kopalnici brez izhoda v dimnik je gotovo veljalo (sem pravočasno opazil in še srečno prišel iz prostora...).

Boječka in šleva ali ne, ampak jaz v zvezi s tem niti slučajno ne bi več nič tvegal.

Kar zadeva sušenje: taka pečka prostor sicer lahko do neke mere segreje, posušiti česa pa - brez odstranitve vodne pare iz prostora, torej dovolj dobrega zračenja - ne more.

Nasprotno - kot je videti iz zgornjega - izdihani vlagi in tisti iz mokrih oblačil še doda nekaj pare od zgorelega vodika iz goriva.

Webasto ima praviloma zajem zraka za gorenje od zunaj in izpuh od goriva vedno ven; običajno (praviloma? loputa za izbiro?) tudi zajema zrak, ki ga segreva, izven kabine, tako da je hkrati greje in zrači - in če je tako lahko pomaga učinkovito posušiti mokro opremo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Tan Gun
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Tan Gun » Ne Dec 23, 2012 19:08

Marjan Tomki napisal/-a: Pečica na špirit...
Kar zadeva sušenje: taka pečka prostor sicer lahko do neke mere segreje, posušiti česa pa - brez odstranitve vodne pare iz prostora, torej dovolj dobrega zračenja - ne more.
... Nasprotno - kot je videti iz zgornjega - izdihani vlagi in tisti iz mokrih oblačil še doda nekaj pare od zgorelega vodika iz goriva.....

Res je, drži. To ni gretje, ki bi se lahko primerjalo z webastom, je pa dovolj učinkovito, da lahko na jadrnici živiš na toplem, kljub temu, da imaš odprta vrata in priprto okno.
Zračenje med spanjem pa je itak vedno potrebno, saj je v jadrnici premalo zraka za štiri krepke mornarje.

Sicer pa tudi doma mnogi spimo pri odprtem oknu poleti in pozimi, čeprav to ne bi bilo potrebno zaradi količin zraka.
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Dec 24, 2012 00:03

Tan gun,a boste silvestrovali na barki?Odločujem se za nekaj takega in me zanima al sem najbolj nor ali ima še kdo podobne želje in hotenja..
LP Iztok.Jaz se pa grejem na petrolej,malo se čuti,pa imam zaveso namesto vrat in priprto okno,je bolje kot nič in slabše kot Webasto..
LP Iztok
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Dec 24, 2012 18:42

Midva sva se lansko leto grela z agregatom Kippor 1kW in pa kaloriferček pa je bilo tud ok. Sicer kalorifer je delal samo na prvi stopnji gretja ampak je blo dovolj. Pa še smrdelo ni :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Tan Gun
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Tan Gun » Po Dec 24, 2012 19:07

polanc napisal/-a:Tan gun,a boste silvestrovali na barki?Odločujem se za nekaj takega in me zanima al sem najbolj nor ali ima še kdo podobne želje in hotenja..

Vse je odvisno od vremena. Na klasične silvesterske prireditve z ženo ne hodiva, nekajkrat sva te praznike že preživela na barki in je bilo vedno zelo lepo. Kako bo letos, se bova odločila konec tega tedna, ko bo vremenska slika bolj jasna.
Druženja na rivi v katerem od jadranskih mestec so nama bila vedno všeč, nato pa spat v toplo barko, ko te valovi zazibljejo v deželo sanj...A je lahko še kaj lepšega?

Ne, nisi nor, polanc; kaj si drugi mislijo o nas, ki želimo biti na morju tudi pozimi, ni naš problem, ampak njihov! Uživaj!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov