Kraljestvo beloglavega jastreba

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

Kraljestvo beloglavega jastreba

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Sep 19, 2014 21:21

Za nekakšen končni izlet letošnjih šolskih počitnic (zadnji vikend v avgustu) sem peljal nečaka pogledat te krasne ptice, vsaj od daleč. Kdor dosti pluje po Kvarnerju, ve kje to je. Pravzaprav obstajata na Cresu dva rezervata. Midva sva se namenila na bližnjega, ki se razprostira vzdolž strme vzhodne obale Cresa, južno od vasice Beli (med uvalo Lučica in uvalo Podpredoščica). Vzela sva si dva dni časa.
Čeprav vremenska napoved ni bila za jadralce najbolj ugodna, nisva bila preveč izbirčna, saj smo morali biti v letošnjem poletju veseli vsakega sončnega dne, še posebej, če se je zgodil v soboto in nedeljo.
Jadrnico sva v morje potisnila s plaže pri trajektni luki Brestova, ki je primerno izhodišče za plovbo proti Cresu. Šibka burja naju je hitro prinesla do Porozine, nato pa sva proti vetru križarila proti severnemu rtu Cresa. Veter je že precej opešal, ko sva se morala spoprijeti z močnim nasprotnim morskim tokom. Čeprav sva imela pomožni motor, sva sprejela izziv narave. Ocenil sem, da morava pluti čimbližje obali, kjer je tok zaradi številnih zalivčkov manjši in na koncu nama je tudi s pomočjo veslanja uspelo objadrati rt Jablanac, za katerim je bil morski tok precej manjši. Takrat je tudi veter povsem ugasnil in zagnati sva morala motor. Tako sva priplula do Belija.

Pogled na Beli z morja:

Slika

Po ogledu zanimive vasice in kopanju v kristalno čisti vodi sva plovbo nadaljevala naprej proti jugu. Obala Cresa je tu res zanimiva. Nad vsakim zalivčkom je dolina, ki se strmo vzpenja proti vrhu otoka. Dan se je že nagibal k večeru in zaradi ohlajanja zemlje se je po vsaki od teh dolin spuščal ohlajeni zrak proti morju. Ta šibek termični veter sva med motoriranjem pridno izkoriščala in prišparala malo soka baterije za drugi dan.
Za nočni počitek sva si izbrala zaliv Smokvica. Že ob prihodu sva iz skalnih pečin zaslišala glasove jastrebov, a jih nisva videla.

Jutro v zalivu Smokvica:

Slika

Zagledala sva jih šele naslednje jutro, ko se je dodobra zdanilo. Prvo je iznad pečine prijadral prvi in ker sem bil malo preglasen, se je takoj obrnil in izginil za hrib. Čez nekaj minut jih je priletelo pet skupaj in takrat sva jih lahko v tišini opazovala, kako izkoriščajo jutranjo burjico za ležerno jadranje nad nama. Iz zaliva vodi steza v rezervat višje gor, vendar za pohod nisva imela časa. V planu sva imela še jadranje do Krka in vedel sem, da dopoldanska burja ne bo dolgo čakala. Pohod v park bom prihranil za drugič, saj je tu tako lepo, da se gotovo še vrnem.

Tabla s pravili obnašanja v parku:

Slika

Burja naju je prinesla v kamp Glavotok. Tu sva se malo sprehodila, nato pa spet z motornim pogonom nazaj na Cres do rta Grota na "kosilo". Rijeka radio je že cel dan opozarjal, da bodo pozno zvečer nevihte, zato nisem odlašal. Stanje morja je tudi uradno bilo "0" in moral sem dobro preračunati potovalno hitrost, da lahko z ostankom energije v akumulatorju priplujeva nazaj v Brestovo. To nama je tudi uspelo in zadovoljno sva se vrnila domov, novemu šolskemu letu nasproti.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Sep 19, 2014 21:48

Super izlet na precej neobljuden del Cresa.
Daj malo opiši, za kakšno barko gre. Pa elektromotor, praviš da vaju je reševal pred brezvetrjem.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Pe Sep 19, 2014 23:20

Barka, ki jo na sliki vidiš povlečeno na pesek, je Hobie cat Wave, motor pa Torqeedo Travel 1003L. Sem kar že nekaj prejadral s tem katamaranom, ampak tako dolgotrajne bonace pa še nisem doživel. Cel popoldan ni zapihalo pri lepem sončnem vremenu. Res pa je, da tako severno v Kvarnerju še nisem plul, mogoče je tu res bolj zatišno, sploh pred spremembo vremena. Z enim polnjenjem baterije sem preplul približno 15 navtičnih milj in ob prihodu v Brestovo je računalnik kazal še 10% baterije.

Tako zgleda motor, montiran na katamaranu:

[url]Slika[/url]
Mirno morje in široko obzorje.
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Sep 28, 2014 01:04

hej, lepo ...lep izlet in lep opis..
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Okt 03, 2014 16:56

Ti dve sliki, sta narejeni na Krnu 2009. Vsak dan je prijadralo do 5 beloglavih jastrebov in pogled nanje je bil veličasten.

Slika

Slika
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Pe Okt 03, 2014 23:37

Zanimivo in lepo že malo romantično.
pomisli in zgodilo se bo
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Okt 05, 2014 08:58

ce bi jaz pridel na svet kot zival, bi bil najrajwe tak velik ptič ki jadra cez gore in morja : resimo kondor, orel, jasterb ..samo razrpes krila in jadras na vetru...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost