Korčula-Vis

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

korculan
Poddesetnik

Korčula-Vis

OdgovorNapisal/-a korculan » To Jun 09, 2009 13:08

Začetniško vprašanje...

Ali mislite, da je pametno oziroma varno iti iz Korčule (Vele Luke) z fishermanom, velikim dobrih 5 m, na Vis...

Kako naj usekam pot - kar direkt ali raje ob obali Hvara, Paklenih in nato na Vis.

Hvala za vaše nasvete...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 09, 2009 13:16

.

.
Ja no, da se vse, če je ........

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 09, 2009 13:18

.

Povej motorizacijo, namen poti, koliko in kakšni potniki, oprema plovila in znanje kapitana pa še kaj, da ti bomo lahko svetovali.

LP
pajer 1

korculan
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a korculan » To Jun 09, 2009 13:25

Fisherman Ranieri, odprtega tipa, 5.2 m dolžine, motor Yamaha 60KS, obisk zalivčkov, dve osebi (jaz+žena), znanje kapitana - 7 (na lestvici od 1-10)...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 09, 2009 13:35

Poglej ob bonaci tja pride tudi totaln laik. Vis je dokaj visok in se vidi s prostim očesom, tako da ne rabiš navigacije. Ob močnejšem vetru (mimogrede je tam že maestral dovolj očan) tramontani ali burji ali pa jugu, pa ne pride niti tako izkušen mornar. Zatorej , na pot kmalu zjutraj pred maestralom, in poslušati vremensko napoved, pa ni nobene panike. Naš fotr pri 60-ih letih gre iz Izole do Mljeta s Sachsom 6 metrov vsako leto. Tako, da tistih nekaj milj iz Vele luke do Visa ne sme biti problem.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !

P.S. Kapitan z znanjem 7 od 10, takih vprašanj ne postavlja !
korculan
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a korculan » To Jun 09, 2009 13:40

Hvala za nasvet...
S tistim 7 sem pa mislu predvsem to - da znanje kapitana na malem čolničku... in glede na to, da sem se do sedaj vozil več ali manj okoli otokov - lahko rečem da to obvladam.

kakšne daljše rute - kot napisana v naslovu - pa je že malo izven mojih okvirov znanja.

Res pa je, da imam glede na vaše izkušnje znanje -2.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 09, 2009 14:06

Kdo pe je napisal kakšno znanje imamo. Nekateri ga imajo, nekateri mislijo, da ga imajo... Tretji imajo znanje, pa si ga ne upajo uporabiti itd. Dejstvo je, da z dnevi na morju, plovbo, opazovanjem vremena, konfiguracije obale in ostalih dejavnikov, znanje in izkušnje pridobivaš. Pogum je dobra vrlina, a na morju ga vzemi z rezervo ! Saj si že slišal, kaj pravijo dalmatinci : Ljubi more, drži se ....

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 09, 2009 14:10

.

:D :D :D :D :D :D :D :D
Nazadnje spremenil pajer1, dne To Jun 09, 2009 14:17, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 09, 2009 14:14

.

Nekaj navodil si že dobil, nekaj jih še boš, toda za "navigiranje" po odprtem morju moraš upoštevati zakonitosti, ki ti jih je navedel kr en, in če imaš "podstrešje" pospravljeno ne bi smelo biti težav. Planiraj hrano, vodo, obleko pa še kaj, toda na gorivo (z obvezno rezervo) ne pozabi.

Bodo dodali kakšen nasvet še drugi, da ne bom prepameten!

Ali mislite, da je pametno

To je pa druga tema! "Pametnega" težko, izkušenega pa že najdeš!

LP
pajer 1

mornarcek
Poročnik bojne ladje
Kraj: Gorenjska-Dalmacija

OdgovorNapisal/-a mornarcek » To Jun 09, 2009 17:12

V okolico Vele luke hodim že 7 let in imam zelo podoben čoln z isto motorizacijo kot ti...
Na Visu resda še nisem bil - me ni nikoli vleklo - se mi zdi pa zanimiva ideja.
Sem pa bil na Lastovu z njim, pa na Mljetu, Hvaru in vedno je šlo vse brez težav... Ja res je, da je maestral kar močan, čeprav ne vem, kakšni so maestrali drugje - pač moja neizkušenost za področja višje in nižje po Jadranu.
Jaz se brez skrbi vozim čez cel dan, kjerkoli v tem območju... Res pa, da čoln kar lepo poskakuje po valovih...

Predlagam isto kot predhodnik... pojdi zjutraj, vračaj se zvečer ali naslednji dan zjutraj, ker se zna zgoditi, da neha pihati kar pozno...

Lahko pa se tudi dobiva kje na Korčuli - od sredine julija pa do sredine avgusta bom tam..
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » To Jun 09, 2009 17:16

Jaz sem šel z čolnom 7m prvič do Korčule s familijo in pol na Vis,zgodaj zjutraj z znanjem 2 :lol: pa sem prišu.Pa čez kvarner 2 dan v življenju(na čolnu) z znanjem -1 pa je šlo.
Sam se največ naučiš in vidiš kaj in kako.
Najbolj pa je važno spremljat vreme kot so ti že pred mano povedali.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jun 09, 2009 17:47

Pojdi sedaj na ruto,tako za trening.Imel boš dosti izkušenega kadra,ki nesebično pomaga in deli nasvete(Admin,KR EN...)Marsikaj se boš naučil,tudi videl ali si res 7 od 10...,pa še fajn se boš imel.
LP Iztok
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » To Jun 09, 2009 20:14

mornarcek napisal/-a:... Ja res je, da je maestral kar močan, čeprav ne vem, kakšni so maestrali drugje -...

Predlagam isto kot predhodnik... pojdi zjutraj, vračaj se zvečer ali naslednji dan zjutraj, ker se zna zgoditi, da neha pihati kar pozno.....

Maestral okoli Visa(nekateri mu pravijo maeštralun) zna včasih ostati kar v noč in je vedno neugodno močan(odvisno od velikosti plovila), zato(po moje)na Vis in z Visa vedno zjutraj oz. dopoldne, saj se m. dvigne okoli dveh popoldne in se spiha okoli devete-desete zvečer.(seveda, če nimaš primerne jadrnice in želje po adrenalinu). Mislim, da je m. tu najmočnejši.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Jun 09, 2009 21:39

Jaz, žena in dva otroka smo pred 3 leti naredili ruto Jelsa - Hvar - Pakleni - Vis - Biševo in nazaj. Iz Jesle smo krenili ob 7.00 dokler je bilo se mirno. Ko pa smo se vracali nam je pa ze mocno nagajal Maestral in to ne toliko med Hvarom in Visom kot v kanalu med Bracom in Hvarom. V kolikor priletis v mocen maestral je najbolje pocakati do 7.00 ali 8.00 ure zvecer ko se ta umiri. Zelo dobro poznam razmere na Hvaru (Jelsa) saj sem tja zahajal 10 let in vedno zacne Maestral okoli 13.00 in konca okoli 19.00 ure. Jaz sem sel s colnom 4,5 m in motorjem 50 KM. V kolikor se bos odpravil ti priporocam, da precizno poslusas vremensko napoved, da odrines zgodaj zjutraj ter da potujeta 2 colna.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 23:05

Mislim, da so ti predhodniki napisali več kot si lahko pričakoval. Jaz ti lahko le priporočam, da v kolikor nisi siguren v sebe, počakaš nekoga, ki ima podobno plovilo in se ga držiš na varni razdalji, še bolje, če greta skupaj.
Saj si že slišal tisto: V dvoje je lepše - tu pa je zate bolj varno!

Vseeno, uživaj in napiši, kako je bilo!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost