Jabuka 2024

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Jabuka 2024

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 12, 2024 12:40

A gremo na Jabuku?
Hm, a vreme bo?
Bo!

Barka Elan 333
Posadka 3
Start 22.00
Cilj 18.00
Razdalja 90NM, narejenih cca 110NM
Veter 5-15vz
Temperatura 10-20°C
Morje 1-2, 18°C
Dež NE

Slika
100 prijavljenih bark, vse večje od 33 razen kakšen Seascape 27.

Slika
Štart ob 22.00 pred valobranom v Vodicah. Vetra na štartu je bilo 5-10vz smer NNE.
Med Prvićem in Zlarinom je lepo potegnilo in je bilo kar nekaj štraorcad, saj smo bili večina na špinakerjih/genakerjih, ruta pa je šla okoli kardinalne oznake pri Sestricah in potem desno proti Jabuki.

Slika
Nekako smo se izvili med otoki in se glede na cruzer performase in cruzer opremo, odločili za čisto krmo, kar se je kasneje izkazalo za supertruper odločitev.
Od 00:00 smo naredili razpored straž. Veliko časa je drajsal kar avtopilot.

Slika
Jasna noč brez lune, polna utrinkov.

Slika
Ob 5.30 smo obkrožili Jabuku. Še v trdi temi smo jo komaj zaznali. Pomagala nam je flota z lučkami.

Slika
Obris Jabuke se veča.

Slika
Vsi budni in na krovu, oči na peclje. Veter prizanesljiv.

Slika
"Daj posveti, da jo slikamo!"
Tam je čakala regatna barka, kjer smo se pofočkali (VHF), kot 51.

Slika
In medtem, ko smo pospravljali špinaker in vso štrikarijado spredaj, se je zbudila zora in nas nagradila z lepimi slikami.

Slika
Cilj dosežen! Ma ja, je treba še nazaj in to proti vetru v orco. Dol smo šibali cca 8 ur, nazaj pa 12.
Slika
Slika
Slika

Slika
Nazaj sta vodili sam odve smeri, levo ali desno. Mi smo jo užgali desno, kar se je izkazalo za napačno odločitev, saj smo izgubili kar nekaj mest.

Slika
Stražar na delu. Ostala dva dremava v salonu.

Slika
Skurjeni, a sonce pripomore k dobremu vzdušju.

Slika
Še kar nekaj obratov do cilja.

Slika
Kuhar ima nekaj za bregom.

Slika
Še malo na desnih uzdah, da se organi poravnajo.

Slika
Zaslužen počitek.

Slika
Še zadnja stranica. Desno moramo pustiti Blitvenico.

Slika
Čas teče, sonce se poslovi. Prehiti nas še ena ta velika.

Slika
Severnik popusti tik pred vstopom v laguno pred Vodicam in zapiha Burin, tako da zorcamo še to in vsi veseli vplujemo v cilj. Končno 70. mesto med 96 timi.

Slika
Kolega naslednji dan transferira naš bolid nazaj v Pulo.

Res lepa XXI regata Jabuka je za nami. Organizator je rekel, da je bila vetrovno najboljša med vsemi. Dobr smo trofnal. :D
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Jabuka 2024

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 12, 2024 18:52

8) :D
janko_ka
Naddesetnik
Kraj: Pirovac

OdgovorNapisal/-a janko_ka » To Nov 12, 2024 20:16

Marchi napisal/-a:A gremo na Jabuku?
Hm, a vreme bo?
Bo!
Barka Elan 333
Posadka 3
:D

i mi smo bili isto elan333 Mini
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » To Nov 12, 2024 20:18

Super reportaža
Čestitke
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Nov 12, 2024 21:10

janko_ka napisal/-a:
Hm, a vreme bo?
Bo!
Barka Elan 333
Posadka 3

Super, bravo!
Jabuko smo obrnili 10 mest pred vami, na cilju pa smo bili 10 mest za vami :lol: :oops:
Kako se ti je zdela regata?
Opiši taktiko, je zanimivo brati.
janko_ka
Naddesetnik
Kraj: Pirovac

OdgovorNapisal/-a janko_ka » Sr Nov 13, 2024 08:07

Marchi napisal/-a:
janko_ka napisal/-a:
Hm, a vreme bo?
Bo!
Barka Elan 333
Posadka 3

Super, bravo!
Jabuko smo obrnili 10 mest pred vami, na cilju pa smo bili 10 mest za vami :lol: :oops:
Kako se ti je zdela regata?
Opiši taktiko, je zanimivo brati.

bilo je super iskustvo, do sada sam bio na regati jabuka puno puta kao član posade, a sada prvi puta sa svojim brodm, za razliku od Vas imam na brodu regatna jedra, tako da smo u povratku mogli napraviti veliku razliku jedreći u orcu . Napravili smo dvije velike greške ali nismo bili utrenirani pa je razumljivo, prva promašili smo plić Sestice i prvi okret za 4nm.. kormilar je bio u stresu od vožnje sa genakerom po udarima bure :lol: i nije pazio na navigaciju tako da smo prema Jabuci okrenuli tek nakon Zlarina :lol: isto smo vozilli samo na spinaker prema Jabuci ravno, u jednom nam se trenutku omotao spinaker oko prednjeg štraja jer je bio vjetar 180 u krmu, trebalo nam je 40 minuta da ga skinemo i ponovo dignemo, tada su nas mnogi prestigli.. za povratak smo krenuli na lijevo, poslušali smo Weather routing, koristim za navigaciju opencpn sa pluginom za predikciju rute, iskoristili smo grib-ove koje su dali od dhmz-a i polare od elana tako da nije bilo puno razmišljanja, tu smo dobili dosta brodova. slika nemam, malo smo slikali, najveći nam je bio problem umor. idemo i na godinu opet. :lol:
Slika
Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 13, 2024 10:56

Ja, veliko jih je šlo do konca Zlarina, tako da smo mislili, da kaj delamo narobe. Ampak športni bolidi itak jibe-ajo sem in tja z vetrom, tako da smo si razlagali, da pač imajo ugoden kot.

Super za weather routing. Jaz sem probal uporabit APP Weather routing pa nisem pogruntal, kako naložit DHMZ gribe. Potem sem uporabil Skiron gribe, ki so tudi precej ok, samo sem spal, ko se je odločalo levo desno od Jabuke, tako da nisem imel glasovalne pravice :lol:
rustek
Kraj: Ravne / Šoštanj

OdgovorNapisal/-a rustek » Po Nov 18, 2024 16:41

Nekaj let nazaj je bil se obrat okoli Komorice, verjetno zato se vedno gredo nekateri do konca Zlarina.
Potem so spremenili na Plic Sestrice.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov