Spanje na sidru

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Original-One
Viceadmiral

Spanje na sidru

OdgovorNapisal/-a Original-One » Pe Avg 06, 2010 09:52

Zdravo!

Imam vprašanje, preden se odpravim na morje. Sidranje. Letos še nisem spal na sidru, pa me zanima, recimo, lepa napoved za ponoči in zjutraj. Sidram samo na eno sidro, ali recimo za noč vržem not še rezervo? Predvidevam, da se sidrate samo na eno sidro?

Aja, lahko izpostavite kakšne posebnosti, na katere je potrebno biti pozoren?

Hvala
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Avg 06, 2010 10:45

Pogledam napoved, izberem lep, zaščiten zalivček, zasidram z zadostno količino verige.... in uživam....

skratka če je lepa napoved ne kompliciram preveč, je pa res da je varnost na PRVEM mestu....
Uživaj....
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Roadracer
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Roadracer » Pe Avg 06, 2010 10:50

Spim na enem sidru v mirnem zalivčku. Seveda je odvisno od lepe vremenske napovedi. Če je napoved slaba pa je odvisno od situacije kam se vežem, takrat pride ponavadi v igro maska in plavutke. Pregledam če je kakšna uporabna boja, utež z verigo,... in potem sidram vsaj dvojno, seveda pa tako da se v primeru spremenljive smeri vetra lahko plovilo obrne.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 06, 2010 12:20

Odgovorili so ti že predhodniki. Če je napoved - tiho. Potem je vseeno. V hecu rečem, da bi bila dovolj veriga brez sidra.

Ob slabem (vetrovnem) vremenu pa ti priporočam kakšen mandrač. Če nimaš izkušenj, je to boljša varianta. Jadran je zelo nepredvidljiv in vsak zaliv ima svoje POSEBNOSTI ! Npr. ni vsak zaliv na zahodni strani varen pred burjo (čeravno tako deluje). Nekje imaš močne sunke vetra (strma pobočja), spet drugje se veter obrača itd.
Z leti pridejo izkušnje, pa še takrat veliko noči prebedim v kokpitu.
To je pač navtika. Brez tega bi bilo pa dolgčas.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Pe Avg 06, 2010 12:42

Ko se zasidram in nameravam prespat obvezno dve sidri pa naj bo napoved taka kot hoče. Ne da se mi potem študirat kako bom stvar popravljal. Ravno letos po mrfijevem zakonu v sigurnem zalivu nameraval prespat vržem sidro rezervno pa po ne vem kakem naključju je ostalo na krovu. Ne vem nekaj me zmotilo. V mirnem popoldanskem počitku kljub lepi napovedi zapiha vetrič. Prej kot smo utegnili pospravit cerado je že barka zaplavala sem in tja. Dve sosednji barki odsidralo in tako naprej. No pa seveda maska plavutke pa nameščanje še enega sidra za svaki slučaj.
Tako da dve sidri spredaj in miren spanec. Na tak način sem sigurn tudi kr v močnem vetru če ni valov.

Pa brez panike lepo je v zalivih spat.
pomisli in zgodilo se bo
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Pe Avg 06, 2010 16:40

Ne vem, sam nikoli nebi metal v vodo dodatnega sidra. Eno sidro in dovolj verige in seveda primeren zaliv, je za Jadran čisto dovolj da te bo držalo. Dva sidra sta v primeru da se moraš odsidrat, zaradi bilokaterih zadev, samo problem ker ponavadi se v takšnih situacijah še kaj zaplete in si tam.

Tako da eno dobro sidro dovolj verige ali sidrne vrvi pa je OK, mogoče če kombinirač verigo, vrv si lahko omisliš dodatno utež katero spustiš po verigi.
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Pe Avg 06, 2010 20:09

Čez gvišno ga ni je reku tisti ki je v hrib zaviral. Malo heca. Jst vem, da tako mirno spim in na tak način preživu že dve tramontani na sidru. Prav letos je zravn mene odsidralo dva barki. Ne vem kako so ble zasidrane vem pa da je bil en kr maček ker ga je kasneje elegantno preparkiral in z dvemi sidri spredaj zasidral ko se je istočasno hotelo zasidrati osem korenjakov na eni jadrnici pa jim to ni uspelo. Sicer pa to je moje mnenje ostali pa majo svojega.
pomisli in zgodilo se bo
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Avg 06, 2010 21:02

Jaz se vedno sidram z enim sidrom (imam pa enega vedno v rezervi, vendar ga še nisem uporabil), spustim dovolj verige (globina x 5) in preverim sidro tako pod vodo kot z motorjem (dam v vzvratno prestavo in kar nekaj plina in sidro mora držati ne da bi oralo). Jasno vse to naredim, če ni napoved rožnata. Poleg vsega pa je pogoj, da se sidraš v varnih zalivih oz zalivih, ki niso odprti na vetrove ki so napovedani za tisto noč. Poleg vsega naštetega pa redno vsaj dvakrat dnevno preverim vremensko napoved in Aladina na računalniku ali pa preko postaje.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
mattheos
Poročnik korvete
Kraj: Atene - Grcija

OdgovorNapisal/-a mattheos » Pe Avg 06, 2010 23:38

Vedno samo eno sidro s veliko veliko verige :)

ker ce vrzes dva sidra se zgodi da se zvezeta in na koncu sta oba v luftu..

dva sidra vrzes samo v primeru ce si zadaj privezan na skale ali pomolj
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Pe Avg 06, 2010 23:41

CAR napisal/-a:Jaz se vedno sidram z enim sidrom (imam pa enega vedno v rezervi, vendar ga še nisem uporabil), spustim dovolj verige (globina x 5) in preverim sidro tako pod vodo kot z motorjem (dam v vzvratno prestavo in kar nekaj plina in sidro mora držati ne da bi oralo). Jasno vse to naredim, če ni napoved rožnata. Poleg vsega pa je pogoj, da se sidraš v varnih zalivih oz zalivih, ki niso odprti na vetrove ki so napovedani za tisto noč. Poleg vsega naštetega pa redno vsaj dvakrat dnevno preverim vremensko napoved in Aladina na računalniku ali pa preko postaje.

Podpišem, tudi sam sidram tako. S tem, da jaz, ki imam kombinacijo verige in vrvi spustim globina X 6 do 7. To pomeni, da sidram največ na 8 metrov globine. Začetnike bi opozoril, da naj upoštevajo, da ima čoln zasidran z vrvjo ali kombinacijo verige in vrvi precej večji radij obračanja. To je treba nujno upoštevati, da se ponoči ob obratu vetra ali toku plime/oseke ne zbudiš v skalah ali pa doživiš bližnje srečanje s sosedom. Zato, če je malo prostora in če smer vetra dovoljuje, se splača privezati krmo na obalo. Seveda spet pozor ob obratu vetra, da nisi potem bočno izpostavljen premočnemu vetru.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » So Avg 07, 2010 08:12

Do sedaj sem vedno sidral le z enim sidrom, razen enkrat v zelo močnem vetru, ko sem vezal dva sidra enega za drugim, približno s 4m razmika.
Pri verigi ne varčujem, letos sem jo podaljšal še za 25m, tako, da je sedaj dolga 75m. V velikih zalivih pa sidro vedno označim tudi z bojo, ki pa zna biti v mirnem kar zoprna, še posebej za sosede.
V Polačah na Mljetu se je enmu tipu čist strgalo, ker so se barke ponoči obrnile in mu je celo noč nabijala v trup. Zjutraj mi jo je prinesel ves razpenjen odrezano, brez vrvi.

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » So Avg 07, 2010 08:38

Joško napisal/-a:V velikih zalivih pa sidro vedno označim tudi z bojo...

Hja men se je na tako bojico na Visu v Rukavcu sredi noči privezal Slovenec (sej je vseeno kaj je bil) dva kompanjona pa sta čakala da se mu privežeta na bok...
ampak smo z velik smeha zadevo rešili in so se potem sidrali na svoje sidro :lol: :lol:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
mattheos
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mattheos » So Avg 07, 2010 10:21

Cestitam Josko...

Josko : "razen enkrat v zelo močnem vetru, ko sem vezal dva sidra enega za drugim, približno s 4m razmika. "

Jast isto delam z razloko da vezem v razmiku 10 m ...
tako si siguren da ti sidra ne bo dvignilo...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Avg 07, 2010 11:33

Spanje na sidru?
Sidro pod glavo ali pa po glavi, pa spiš kot top.

Sidram z enim, v brezvetrju spim, v močnem vetru (če me preseneti) uporabim sidrni alarm na GPSu, da me zbudi, ko se barka preveč premakne oz. po potrebi štejem zvezde.
mattheos
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a mattheos » So Avg 07, 2010 11:53

Alarm na GPS - U ni siguren saj potem piska celo noc...3 x skocis ko opica ker mislis da si ze na obali....4 tic se pa res zbudis na skalah :lol: saj Alarm nisi vec resno vzemal

Ce bi pa rabil zvezde steti potem je pa bolse in lazje da gledam obalo in skale....vidis sam nisem tako romanticen tip da bi zvezdice gledal celo noc :lol: :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov