Reka mirna in kolesarska pot zdravja in prijateljstva

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
racman
Admiral

Reka mirna in kolesarska pot zdravja in prijateljstva

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Okt 10, 2010 22:22

Slika
uvala tarska vala

Slika
večina vas pride do prednje strani jaz sem pa šel pa na drugo stran :)

Slika
reka mirna

Slika
viadukt mirna s spodnje strani - malo drugače kot ga vidimo ko se peljemo po magistralki...

Slika

Slika

Slika

Slika
del katerega sva preveslala - ostalo prihodnjič

Slika
dolina ob mirni - super tudi za kolesarje

Slika

Slika
in martinček iz červarja

no in še nedeljsko potepanju po delu poti zdravja in prijateljstva
mogoča tura morjeplovcev!?

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
rižana - eden od naslednjih kajakaških podvigov

Slika

Slika

Pot je speljana po trasi nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je povezovala mesti Trst in Poreč s kraji, ki so bili ob tej poti.

Parenzana je bila 34 let osrednja kopenska komunikacijska vez med Istro in Srednjo Evropo.

Pot prijateljstva pa zato, ker je nastala po skupni odločitvi slovenskih, italijanskih in hrvaških občin, skozi katere je nekoč vozila priljubljena Parenzana.

Pot zdravja pa ji pravimo, ker lahko po več kot sto letih, ko je po tej progi zapeljal prvi vlak, uporabljajo pot rekreativci, pohodniki, kolesarji, tekači, športniki in vsi domačini in gostje, ki cenijo zdravo življenje in radi spoznavajo svoj kraj ali kraj, kjer preživljajo svoj dopust. Pot vodi skozi stara mesta in naselja, enkrat tik ob morju, drugič med vinogradi in nasadi oljk.
Speljana je skozi kratke urejene tunele, prečka doline in se vzpenja preko gričev.

Pot je primerna za vsakogar, ni prezahtevna, je pa zanimiva, raznovrstna in informativna.

Ob progi je več počivališč, kjer si boste lahko oddahnili in dobili zanimive dodatne informacije. Ena takih je Muzej Parenzana v Izoli.

http://www.portoroz.si/1615
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Okt 10, 2010 22:28

Ravman, a si dal kajak v vodo pri tem mostu,( ki je na sliki)pred AC Lanterno :?:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Okt 10, 2010 22:45

bolid napisal/-a:Ravman, a si dal kajak v vodo pri tem mostu,( ki je na sliki)pred AC Lanterno :?:

Slika

parkiral sem tu ob mostu in sva šla od mosta proti toku naprej...atanal mislim, da se reče temu kraju...

sva bila pa tudi v lanterni ta vikend pri prijateljih - ga baje zapirajo ta vikend...

drugače pa razačoranje v limskem kanalu - je baje prepovedano tudi veslanje? no se je izkazalo, da je temu res tako!? morda ve kako z veslanjem škodujem narodnem parku? tista barkača na dizel pa ne?
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Okt 10, 2010 22:49

Tudi veslanje prepovedano v Limu?! Prvic slisim, me pa res zanima ce kdo ve 100%.
Sicer pa super izlet, sem tudi jaz ze veckrat gledal Mirno, ko se peljemo tam cez, da bi bilo fino za poveslati. Ceprav visje gor proti Motovunu ne izgleda vec tako privlacna :D
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Okt 10, 2010 22:57

hrošč napisal/-a:Tudi veslanje prepovedano v Limu?! Prvic slisim, me pa res zanima ce kdo ve 100%.
Sicer pa super izlet, sem tudi jaz ze veckrat gledal Mirno, ko se peljemo tam cez, da bi bilo fino za poveslati. Ceprav visje gor proti Motovunu ne izgleda vec tako privlacna :D

ja tudi veslanje - ne moreš verjet - je upil tam en možakar naj si ogledava tablo za prepovedi in je res narisano tudi veslanje - kanu z dvema možiclema je prečrtan! grem prav na internet poiskat kaj bo napisano na to temo in naslednje pišem upravljalcem čemu je tako!?

mirna je pa res že tam nekje od kamnoloma nazaj bolj neprivlačna...vendar narava okoli je pa zanimiva - sva srečala ovce na jasi in podobno...no više pa nisva šla...
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Ne Okt 10, 2010 23:18

Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Okt 10, 2010 23:23

No, to pa je zanimivo..kdor je bil kdaj na koncu Lima poleti ve, da se precej ljudi tam kopa, ko jih odlozijo tiste turisticne ladje.. Ocitno spet neki neumni predpisi, ki jih se sami ne izvajajo. :roll:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Okt 11, 2010 00:18

Reka Mirna, vozila sta se po nekdanji meji med Slovenijo in Hrvaško.

Tako uči zgodovina

Sicer pa zelo zanimiva reportaža, nekaj drugačnega, nevsakdanjega :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Okt 11, 2010 16:53

Morda kdo ve ali se sme po Mirni iti na motor ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Po Okt 11, 2010 20:52

Tex napisal/-a:Morda kdo ve ali se sme po Mirni iti na motor ?

samo prav daleč ne boš prišel tudi če se gre lahko (ene 5 km)... :wink:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Okt 13, 2010 11:08

Hej - Super tole!
Tudi jaz jo imam v planu s kajakom, le da od Buzeta dol. A mogoče veš, če je kje tu više po toku kaj problematičnega ali se da vse lepo prepeljat?

Kar sem do zdaj videl iz avta zgleda luštno, skoraj malo dolgočasno - ampak enkrat vseeno grem...
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Sr Okt 13, 2010 11:19

Rok-11 napisal/-a:Hej - Super tole!
Tudi jaz jo imam v planu s kajakom, le da od Buzeta dol. A mogoče veš, če je kje tu više po toku kaj problematičnega ali se da vse lepo prepeljat?

Kar sem do zdaj videl iz avta zgleda luštno, skoraj malo dolgočasno - ampak enkrat vseeno grem...

to ti pa ne znam odgovorit vendar menim, da nekaj ovir bo...bi pa prosil poročilo :D imaš kaj izkušenj po drugih rekah-kakšno priporočilo?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta