V mračnih zimskih dneh sem malo pregledoval fotografske posnetke za nazaj. Prišel sem tudi do leta 2005, ko sem se prvič odpravil z Jadrnico v Grčijo. Zavedel sem se, da o tem nisem še nikoli nič napisal. Forum Morjeplovec pa je ravno pravšnji, čas pa tudi, da podam nekaj spominov in prilepim kakšno sliko s tega potovanja.
Mislim, da ni morjeplovca, ki ni razmišljal, da bi se podal okoli sveta, si ogledal čudovite kraje, katere so nam pričarali v knjigah stari pomorci. Seveda pa nam denarne možnosti, tehnična opremljenost naših bark in pehanje za vsakdanji kruhek tega žal niso omogočile. Nekako pred desetimi – petnajstimi leti pa smo si lahko že opremili barke z najnujnejšimi instrumenti kot so avtopilot in GPS s katerimi smo si lahko omisli daljša potovanja. Tako sem tudi jaz z nekaterimi prijatelji pričel
razmišljati o za nas malo daljšem potovanju v Grčijo. Mnogi smo se dogovarjali, ostalo pa nas je malo, ki smo res odšli.
Dogovoril sem se s prijateljem Mirom za takšno potovanje in 25. 6 2005 zjutraj sva že čakala v dolgi vrsti na hrvaškem, da se prebijeva do morja. Priti sva morala do Splita, kjer naju je čakal moj sin z jadrnico. Potovanje pa se je navkljub novi avto cesti na Hrvaškem zavleklo v neskončnost in sva tja prispela šele okoli poldne. Preložili smo prtljago, Romana dvignila na vrh jambora, da je zamenjal žarnico in okoli 14.00 ure že odpotovala proti Hvaru. Bilo je popolno brezvetrje zato motorirava proti Hvaru, kjer nameravava prenočiti. Malo za Splitskimi vrati naju prehiti velik trajekt Jadrolinije.
Drugi dan sva dokaj zgodaj odrinila proti Lastovu, kamor sva prišla tako zgodaj, da sva odšla še v Lučko kapetanijo, da bi se odjavila za potovanje v Italijo. Žal ni bilo z odjavo nič, ker sem imel napačno registracijo. Pučki kapitan mi je dejal, da so pred mesecem dni izšli novi predpisi po katerih bi moral imeti registrirano barko za odprto morje. Ker tako nisva odjave, sva rekla kapitanu, da bova samo odšla do Palagruže. Malo smo se spogledovali, potem pa sva odšla, kapitan pa je vedel, da nameravava vseeno v Italijo. Odšla sva še natočit gorivo, in se nato zasidrala v Jurjevi luki. Ker sva imela še dovolj časa, sva se malo sprehajala in si ogledala nekatere znamenitosti. (JNA je zapustila otok turisti zasvinjali, hrvati pa nič).
Nadaljevanje sledi