PETEK 7.10.2011 - SUKOŠAN
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
PETEK 7.10.2011 - SUKOŠAN
Lep pozdrav.
Ali je bil kdo od morjeplovcev v petek, 7.10.2011 okoli 17.30 ure v bližini Sukošana.
Piha nedolžen JUGO (JV).....nenadoma pa se vse obrne in prične pihati orkanski ...(med maestralom in pulenatom)....temperatura pade iz
22 oC na 5 oC...sam ravnokar privezan na "svojem pomolu" v Sukošanu...nedaleč od palaca SAN KANSIAN.....nasproti lokla FORTUNA.
Ko zapiha ...... v trenutku odlomi betonski steber debeline cca 30 cm na katerega sem bil na pomol privezan s sprednjim delom gliserja....z zadnjim delom pa na bovu, na kakšnih 20 metrov vrvi...ne predebele. ...Korpo-morto okoli 1500 kg je barko obdržal....seveda s pomočjo motorja ...vzvratna prestava in 1/2 ure pekla....padal je ledeni dež, ki je bodel kot igle...moker do gat....mrzlo kot v Sibiriji.... izpluti nisem mogel, ker me je zaneslo med vrvi čolna, ki je bil privezan na sosednjem pomolu.
Mimo mene, kakšna 2 metra prinese Bayliner, dolžine 10 m, ki je s seboj vlekel betonski korpo morto 1500 kg kot za šalo.....Odnese ga kot pero, do konca zaliva, kjer trešči v pomol...(last kampa JAZ)...leseni pomol podre in poškoduje 3 manjše barke...sam pa odlomi obe Z noge in poškoduje trup barke.
Pred tem pomolom...t.j. pomol last Damira na betonski pomol vrže dve barki pasaro in Quick Silver dolžine okoli 6 metrov.
Prav tako, na drugi strani zliva v bližini lokala Fortuna poškoduje 3 barke, za katere je prav tako malo manjkalo, da jih ni zmetalo na cesto.
Nato se je veter polegel, barko sem dobro privezal in dva dni nisem stopil na njo.
Sreča v nesreči....
l.p.b9
Ali je bil kdo od morjeplovcev v petek, 7.10.2011 okoli 17.30 ure v bližini Sukošana.
Piha nedolžen JUGO (JV).....nenadoma pa se vse obrne in prične pihati orkanski ...(med maestralom in pulenatom)....temperatura pade iz
22 oC na 5 oC...sam ravnokar privezan na "svojem pomolu" v Sukošanu...nedaleč od palaca SAN KANSIAN.....nasproti lokla FORTUNA.
Ko zapiha ...... v trenutku odlomi betonski steber debeline cca 30 cm na katerega sem bil na pomol privezan s sprednjim delom gliserja....z zadnjim delom pa na bovu, na kakšnih 20 metrov vrvi...ne predebele. ...Korpo-morto okoli 1500 kg je barko obdržal....seveda s pomočjo motorja ...vzvratna prestava in 1/2 ure pekla....padal je ledeni dež, ki je bodel kot igle...moker do gat....mrzlo kot v Sibiriji.... izpluti nisem mogel, ker me je zaneslo med vrvi čolna, ki je bil privezan na sosednjem pomolu.
Mimo mene, kakšna 2 metra prinese Bayliner, dolžine 10 m, ki je s seboj vlekel betonski korpo morto 1500 kg kot za šalo.....Odnese ga kot pero, do konca zaliva, kjer trešči v pomol...(last kampa JAZ)...leseni pomol podre in poškoduje 3 manjše barke...sam pa odlomi obe Z noge in poškoduje trup barke.
Pred tem pomolom...t.j. pomol last Damira na betonski pomol vrže dve barki pasaro in Quick Silver dolžine okoli 6 metrov.
Prav tako, na drugi strani zliva v bližini lokala Fortuna poškoduje 3 barke, za katere je prav tako malo manjkalo, da jih ni zmetalo na cesto.
Nato se je veter polegel, barko sem dobro privezal in dva dni nisem stopil na njo.
Sreča v nesreči....
l.p.b9
.
Vav!
Pišuka, si se že nehal trest od mraza in adrenalina?
Zdaj je lahko pamet solit. Je pa zmeraj za pričakovat močan veter pri prehodu hladne fronte, če so dokaj visoke temperature.
Nekdo je enkrat rekel, da je podobno, kot bi ekonom lonec na hitro odprl. Vse znori in zmeče, pa vse na kratko.
LP
.
Vav!
Pišuka, si se že nehal trest od mraza in adrenalina?
Zdaj je lahko pamet solit. Je pa zmeraj za pričakovat močan veter pri prehodu hladne fronte, če so dokaj visoke temperature.
Nekdo je enkrat rekel, da je podobno, kot bi ekonom lonec na hitro odprl. Vse znori in zmeče, pa vse na kratko.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Jaz ša sm se v nedeljo kopal v morju v Piranu in je blo frišno ne pa mrzlo, en dan prej pa sm doma na štajerskem zjutraj pred odhodom z osebnega vozila čistil led z vetrobranskega stekla in gledal kako je pohorje zasneženo. Mislim ej, take spremembe v razmaku enega dneva pa še ne... toto naše vreme......glavno da je bil september ekordno vroč...upamo da bo naslednje leto spet dolgo toplo...
Re: PETEK 7.10.2011 - SUKOŠAN
Boštjan9, Imaš kake slike od petkovega neurja?
Glavno da se je zate vse ok končalo.
Glavno da se je zate vse ok končalo.
Res je, to je bilo za pričakovat. Taka večdnevna opozorila je vedno potrebno jemati resno, od naših izkušenj pa je odvisno, kako se nanje pripravimo.
Ko smo šli iz Grčije z barko, nismo zastonj tiščali, da pridemo čim prej v Slo. Dan pred tem pa smo se kopali še na Kornatih in tudi v Izoli Pod belimi skalami. Zato je za marsikoga taka hitra sprememba kar velik šok. Všasih ni bilo tako hitrih sprememb. Se mi je pa zgodilo, da sem kopalno sezono zaključil že 15. avgusta.
Kakšno vreme pa naj pričakujemo v nadaljevanju jeseni
Ko smo šli iz Grčije z barko, nismo zastonj tiščali, da pridemo čim prej v Slo. Dan pred tem pa smo se kopali še na Kornatih in tudi v Izoli Pod belimi skalami. Zato je za marsikoga taka hitra sprememba kar velik šok. Všasih ni bilo tako hitrih sprememb. Se mi je pa zgodilo, da sem kopalno sezono zaključil že 15. avgusta.
Kakšno vreme pa naj pričakujemo v nadaljevanju jeseni
Ko to prebiram me spreletava srh. Moj ranieri pa je na nasprotem bregu (Ždrelac), sicer na suhem, samo čisto na robu enega 3 meterskega previsa. Verjetno bi me že poklicali, če ga je vrglo s klocnov.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
NEURJE
Mile, mislim, da v Ždrelcu ni moglo priti do živega, ker si ravno v zaklonu....pridrvelo je nekako med Maestralom in Pulenatom.
Tebe tam ščiti Ugljan. Ne more ti do živega noben veter, pa še Gospa Snežna te ščiti.
Res mi je žal, da mi ni na kraj pameti prišlo, da bi to poslikal.
Niti ne vem, če bi lahko fotografiral, ker sem dobesedno zmrznil... tako zeblo mni še nikoli v življenju........šklopotal sem kot okostnjak, čeprav jih imam krepko čez 100.
Napovedovali so nevihto, to je res, vendar sem bil ob 15.00 uri še do pasu v morju in sem malo čistil brodico, pihal pa je JUGO (JV), tu v sukošanskem zalivu pa je od JUGA dokaj zakrito, nakar se je fronta v sekundi obrnila za skorajda 120 stopinj in ŠUS....
Mislim, da sem se rešil s pomočjo motoja, grugače bi vse potrgalo.
Betonski steber je utrgalo kot bobi palčko......
b9
Tebe tam ščiti Ugljan. Ne more ti do živega noben veter, pa še Gospa Snežna te ščiti.
Res mi je žal, da mi ni na kraj pameti prišlo, da bi to poslikal.
Niti ne vem, če bi lahko fotografiral, ker sem dobesedno zmrznil... tako zeblo mni še nikoli v življenju........šklopotal sem kot okostnjak, čeprav jih imam krepko čez 100.
Napovedovali so nevihto, to je res, vendar sem bil ob 15.00 uri še do pasu v morju in sem malo čistil brodico, pihal pa je JUGO (JV), tu v sukošanskem zalivu pa je od JUGA dokaj zakrito, nakar se je fronta v sekundi obrnila za skorajda 120 stopinj in ŠUS....
Mislim, da sem se rešil s pomočjo motoja, grugače bi vse potrgalo.
Betonski steber je utrgalo kot bobi palčko......
b9
-
bostjanpar
- Kapitan fregate
- Kraj: Lj-Črvar
marez napisal/-a:Nevihta je prišla v parih minutah.
Slike so s portala crometeo, kjer so analizirali in s likami podprli prehod fronte 7.7.2011 ( tudi razdejanje v na Krku). http://www.crometeo.net/site/index.php? ... NN_id=6231
Pri tako izrazitih frontalnih nevihtah ( ki so lahko lokalno bolj ali manj izražene) je težko reči, da se prišle iznenada.
Zanimivo na sliki je videti jadrnici, ki kjub bližini nevihtnega oblaka še vztraja z do konca odprto genovo. Slike so posnete, ko še piha proti nevihtnem oblaku ( iz južne smeri). V takšni situaciji je lahko obrat vetra trenuten in ni niti dovolj časa za zvijanje genove...
Kar se pa zaščitenih zalivov tiče je potrebno upoštevati izkušnje in modrost staroste slovenskega jadranja Bogiča. Ta je vedno poudarjal, da je že nekaj sto metrov morja dovolj za razvoj mterskih valov, ko zares pihne.
-
al
Pa na tisti fotki z jadrnico je še nekaj jader zadaj!?
To so zame totalno neodgovorni ljudje. Pametni v gostilni, neumni na morju.
Cel teden se je opozarjalo na drastično poslabšanje vremena in najmanj, kar bi moral narediti ta "kapitan" je, da bi barko nekje pametno vezal. Pa tudi če bi s tem zamudil predajo barke čarter firmi za kak dan (kaj drugega, kot čarter to ne more biti!).
Mater.
To so zame totalno neodgovorni ljudje. Pametni v gostilni, neumni na morju.
Cel teden se je opozarjalo na drastično poslabšanje vremena in najmanj, kar bi moral narediti ta "kapitan" je, da bi barko nekje pametno vezal. Pa tudi če bi s tem zamudil predajo barke čarter firmi za kak dan (kaj drugega, kot čarter to ne more biti!).
Mater.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov