Kam v okolici Raškega zaliva?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Kam v okolici Raškega zaliva?
Čoln (3,8m) in motor 20 km, pripravljena. Stacioniran bom v kampu Tunarica. S čolnom se bomo vozili trije (dva odrasla in otrok). Ker sem v navtiki začetnik, me zanima ali so moje želje da se vozim do Sv. marine proti Reki in do Medulina proti Puli pretirane? Nekje sem prebral, da je med pihanjem juga otežen vstop v zaliv. Nasveti dobrodošli.
Cela vzhodna obala Istre ne mara juga. Poleti jugo ni pogost in ne traja dolgo, ponavadi! Če pa ni premočan, pa naredi lepe dolge valove. Sicer pa je plovba tam okoli ob normalnem vremenu prijetna prav zaradi lege. Dopoldanski burin ne naredi težkega morja, popoldanski maestral pa sploh ne, saj si na vzhodni, zavetrni strani. Dugače pa je vse skupaj precej odprta obala, brez zavetij ali otokov, zato spremljaj vremensko napoved, predvsem se pazi burje, ki ti bo onemogočila povratek iz npr. Medulina.

Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Mar 04, 2012 16:20, skupaj popravljeno 1 krat.
O hvala admin za komplimente. Rad imam kaj narisanega, saj slika pove več kot 100 besed, pa še vsaj kaj konkretnega je za obirat
Se strinjam s tabo, da z manjšim čolnom ob močnem jugu ne bo prišel iz zaliva, tako da ni bojazni, da ne bi mogel not
Ti pa mogoče marec napiše kaj več o plovbi tam, ker večkrat piči iz Medulina čez Kvarner na Unije. In verjetno to počne tudi kdaj, ko niso najbolj ugodne razmere. Sicer ima on nekja več kot 20 konjičev in kakšen meter ali dva več.
Letos imam namen malo vedrit tam okoli Tunarice, tako da se kaj vidimo.
Se strinjam s tabo, da z manjšim čolnom ob močnem jugu ne bo prišel iz zaliva, tako da ni bojazni, da ne bi mogel not
Ti pa mogoče marec napiše kaj več o plovbi tam, ker večkrat piči iz Medulina čez Kvarner na Unije. In verjetno to počne tudi kdaj, ko niso najbolj ugodne razmere. Sicer ima on nekja več kot 20 konjičev in kakšen meter ali dva več.
Letos imam namen malo vedrit tam okoli Tunarice, tako da se kaj vidimo.
Marchi napisal/-a:Cela vzhodna obala Istre ne mara juga. Poleti jugo ni pogost in ne traja dolgo, ponavadi! Če pa ni premočan, pa naredi lepe dolge valove. Sicer pa je plovba tam okoli ob normalnem vremenu prijetna prav zaradi lege. Dopoldanski burin ne naredi težkega morja, popoldanski maestral pa sploh ne, saj si na vzhodni, zavetrni strani. Dugače pa je vse skupaj precej odprta obala, brez zavetij ali otokov, zato spremljaj vremensko napoved, predvsem se pazi burje, ki ti bo onemogočila povratek iz npr. Medulina.
Še eno dopolnilo: Na V strani Istre tudi piha maestral, ima pa podobno smer kot jugo ali pa JZ, piha iz smeri J ali JZ, vsaj od Velih vrat pa do Reke je tako.
Nazadnje spremenil Piki, dne Po Mar 05, 2012 10:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Hvala za odgovore. Marchi dobrodošel. Če bo napoved vremena slaba ne nameravam zapustiti varnega zavetja zaliva v nasprotnem primeru pa bi rad malo podaljšal. Sem malo že plul po zalivu v sposojenih pasarh s 5 km motorji, vendar so lani navili cene dnevne izposoje, pa sem šel v nakup čolna in tečaj za voditelja čolna. Zdaj pa že komaj čakam.
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
Ker sem že 25 let stacioniran na tem območju (Vinjola-Budava), ti svetujem, da upoštevaš gornje nasvete glede vremena in vetrov...
Kot je rečeno je ob J ali SV vetru najbolje da ostaneš v zalivu, pa saj imaš lep izlet tudi po Raši navgor, pa oba lokala ob pomulu v Trgetu sta dobra
Glede maestrala, pa če boš plul dovolj blizu obale, pričakuj prve težave šele v bližini Ližnjana, zna pa hudo potegnit iz Medulinskega zaliva proti Levanu, ampak do tja se splača
(dobra pupa in papa -pa solidne cene), naprej od Ceje pa ti s to velikostjo čolna vsekakor ne priporočam...
Za smer proti Rabcu pa ti bo najbolj Boštjan odgovoril, ker se tudi že več let drži tega okolja...
Kot je rečeno je ob J ali SV vetru najbolje da ostaneš v zalivu, pa saj imaš lep izlet tudi po Raši navgor, pa oba lokala ob pomulu v Trgetu sta dobra
Glede maestrala, pa če boš plul dovolj blizu obale, pričakuj prve težave šele v bližini Ližnjana, zna pa hudo potegnit iz Medulinskega zaliva proti Levanu, ampak do tja se splača
Za smer proti Rabcu pa ti bo najbolj Boštjan odgovoril, ker se tudi že več let drži tega okolja...
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
V Raškem zalivu imaš kar nekaj uvalic, ki so slikovite in več kot primerne za tvoje plovilo. Južneje imaš Krnico (ki sicer ni nekaj posebnega, razen kot slikovit zaliv in lučica), pa nekaj lepih, prodnatih zalivčkov, vse do Budave. dalje se jaz z tvojim plovilom ne bi spuščal, razen, če si željan avantur.
Jaz sem relacijo Malera-Raša preplul dostikrat, saj imam kolega v Krnici, s katreim vrževa trnek. Verjami, kljub stabilnem vremenu in ugodni napovedi sem na tej relaciji doživel že marsikaj. Največji rodeo se navadno prične od Vinjol navzdol. Enkrat sem bil celo prisiljen dva dni bivakirat v Krnici. Pa sem imel 7m čoln in 250KM. Problem je, ker se od Budave južneje nimaš kam skrit.
Jaz sem relacijo Malera-Raša preplul dostikrat, saj imam kolega v Krnici, s katreim vrževa trnek. Verjami, kljub stabilnem vremenu in ugodni napovedi sem na tej relaciji doživel že marsikaj. Največji rodeo se navadno prične od Vinjol navzdol. Enkrat sem bil celo prisiljen dva dni bivakirat v Krnici. Pa sem imel 7m čoln in 250KM. Problem je, ker se od Budave južneje nimaš kam skrit.
Re: Kam v okolici Raškega zaliva?
Po občutku bi rekel, da je do Medulina s tole kombinacijo kar daleč (sploh, če gre za ročno krmarjenje v valovitih razmerah). Pa tudi posadka se naveliča, če predolgo premetava.animal napisal/-a:Čoln (3,8m) in motor 20 km, pripravljena. Stacioniran bom v kampu Tunarica. S čolnom se bomo vozili trije (dva odrasla in otrok). Ker sem v navtiki začetnik, me zanima ali so moje želje da se vozim do Sv. marine proti Reki in do Medulina proti Puli pretirane? ...
Tole bo šlo ca 20 vozlov "po ravnem", po valovih pa precej manj. Tako lahko izračunaš doseg, če se recimo še udobno pelješ z ročnim krmarjenjem ca. pol ure v kosu.
-
al
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov