Kaj je šlo narobe? Tragična nesreča balona LJ 23.8.2012

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Avg 24, 2012 21:02

bouton napisal/-a:Morda pa bo tudi ta nesreča, ki je najbrž največja po Korziki, pripomoga, da bomo imeli dostop do 3d vremenskih modelov tudi tisti, ki nismo zaposleni na ARSO. Ko enkrat vidiš tak model si misliš kako ahko splh kaj napoveš iz Aladina.

Ali je kje tak on-line plačljiv sistem, ki kaže tudi za naše kraje?
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Pe Avg 24, 2012 22:10

bolid napisal/-a:
tomaz_slo napisal/-a:
Ne glede na okoliščine nikakor ne morem zagovarjati pilota, ki je opravljal polete z balonom brez veljavne licence.

Sam pa mislim, da je ta papir samo papir, enako, kot če ti vzamejo izspit za avto, znanje ti nemorejo vzet.Res pa je, da je to kr velika obremenilnost za pilota.Mislim, da je tukaj nesrečen splet okoliščin

bolid, a bi šel v letalo, če pilot ne bi imel izpita? Sam ne bi šel, velika večina izmed 32 nesrečnikov tudi ne.
In zakaj že ti vzamejo izpit za avto?
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Avg 24, 2012 22:22

tomaz_slo napisal/-a:bolid, a bi šel v letalo, če pilot ne bi imel izpita? Sam ne bi šel, velika večina izmed 32 nesrečnikov tudi ne.
In zakaj že ti vzamejo izpit za avto?

Če nebi vedel, bi šel, tako kot so šli vsi na polet z balonom.Zakaj ti pa vzamejo izpit za avtomobil, je pa lahko več dejavnikov, od zdravstvenih, nesreča, alkohol.......amapk, ZNANJE ti nemorejo vzet, tako kot doktorju lahko vzamejo doktorat, ZNANJA pa nemorejo (edino če ni kupil doktorat :lol: )
Ure dnevi leta tečejo....
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » So Avg 25, 2012 07:26

Ne vem, kaj je bilo tu razlog za nepodaljšanje ampak pri profesionalnih pilotih je (podobno kot pri profesionlanih mornarjih) največkrat vzrok za nepodaljšanje licence negativno zdravniško potrdilo. Velikokrat je razlog vid brez korekcije. Torej kako vidiš brez očal ali leč. Vsaj jaz brez očal ne vidim nič in če bi jih v kritični situaciji ma morju izgubil, bi mi tudi znanje bistveno manj koristilo. Pri letalskih nesrečah so uradna poročila javna in čez kakšno leto bomo vsi vedeli kaj je bil vzrok za to tragedijo.

p.s. Morda sem tudi zato kritičen do pilota, ker je v tej nesreči umrl moj bivši sodelavec z družino :(
rjavolasa skipperka
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » Sr Jun 05, 2013 12:25

Sedaj pa imajo nekateri piloti balonov že licence in lahko breskrbno letijo.

Sama sem dobila lahko leto polet z balonom kot darilo. Seveda me je nesreča prestrašila :(. Ampak sedaj sem se odločila da vseeno izkoristim bon in si izpolnim eno izmed želja :)
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Jun 19, 2013 23:02

Eno je stati na trdnih tleh, drugo pa v zraku ali na vodi. Na vodi ja malo prostora za napake, v zraku še manj. V svojih odločitvah smo marsikdaj odvisni od podatkov, ki so nam na voljo. Tukaj pa nas predvsem meterologi omejujejo. Ljubosumno čuvajo svoje podatkovne baze, objavljajo jih z zamudo, nepopolne. Imam občutek, da modro pazijo, da ne bi postali nepomemben člen v našem birokratskem sistemu. Sam sem v poslu precej odvisen od vremena. Na žalost moram priznat, da na tujih internetnih portalih dobim kvalitetnejše vremeske podatke, kot na ARSU. Lahko pa pokličem na ARSO, na njihovo plačljivo tetefonsko številko in dobim navadno odgovor: možno je......... Skratka, z poznavanjem lokalnih vremenskih značilnosti lahko na tujih internetnih portalih dobiš bistveno kvalitetnejše vremenske podatke, kot na našem ARSU, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Jun 20, 2013 12:46

A lahko poveš kje in kaj konkretno? Mogoče kar z linkom, pa da vidimo če gledamo iste strani?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 20, 2013 13:34

Aladin je eden najbolj natančnih modelov za vreme v Evropi!
To pravijo strokovnjaki in to sem izkusil na lastni koži v zadnjih pribl. 15 letih odkar obstaja. V poplavi raznih vremenskih spletnih strani, je pomembno, da sfiltriramo komercialni trash in uporabljamo zanesljive vire informacij. Nikakor ni moj namen forsirati en sistem pred drugim, kateri je dober, naj ugotovi vsak sam zase, tudi na podlagi izkušen drugih morjeplovcev.
Pomembno je, da se potem držimo enega ali dveh virov, ker le tako lahko naše "dojemanje" podatkov, pravilno skalibriramo oz. umerimo, rečeno v lepi slovenščini.
Kaj pomeni, "umeriti videne podatke"? Pomeni da, glede na plovilo in izkušnje, ki jih imamo, znamo razbrati, kaj je za našo plovbo primerno vreme in kje so meje. Vsak jadralec ve, kdaj je vetra preveč in kdaj mora krajšati jadra, vsak motorni ve, kdaj je morje previsoko za mirno plovbo. Ko preberemo vremensko napoved v besedi in sliki, moramo znati razbrati ravno te podatke in potem, po uspešno opravljeni ruti, primerjati sliko napovedi in izkušnjo plovbe. Tako smo umerili svoje dojemanje podatkov in za naslednjič vemo, o čem govori slika in kaj to pomeni v praksi.
Malo teoretskega nakladanja :idea:
Hvala za pozornost in mirno plovbo! 8)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Jun 20, 2013 21:21

Dobro si to povedal.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jun 20, 2013 22:40

Hvala! Mal smo temo falili :oops: Je pa verjetno veliko skupnih točk, tako da tukaj nadaljujmo o balonih ipd.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Jul 23, 2013 16:59

Jaz za Hrvaško najraje uporabljam italijanski Il Meteo. Do sedaj sem tam dobil vedno točne podatke, poleg tega ti jih razdelijo na uro. Lp
NAVIDEZNI SVOBODI NAVKLJUB
TE BARKA NAREDI SUŽNJA
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Jul 23, 2013 19:13

Marchi napisal/-a:Aladin je eden najbolj natančnih modelov za vreme v Evropi!
To pravijo strokovnjaki in to sem izkusil na lastni koži v zadnjih pribl. 15 letih odkar obstaja. V poplavi raznih vremenskih spletnih strani, je pomembno, da sfiltriramo komercialni trash in uporabljamo zanesljive vire informacij. Nikakor ni moj namen forsirati en sistem pred drugim, kateri je dober, naj ugotovi vsak sam zase, tudi na podlagi izkušen drugih morjeplovcev.
Pomembno je, da se potem držimo enega ali dveh virov, ker le tako lahko naše "dojemanje" podatkov, pravilno skalibriramo oz. umerimo, rečeno v lepi slovenščini.

Absolutno in popolnoma na mestu. "pluvanje" cez arso in se posebej Aladin model je zelo zgreseno. Aladin model deluje zelo dobro. Tudi (in se posebej) Hrvaski aladin, ki zanimivo zna precej dobro napovedovati tudi maestral (naceloma velja za 'lokalni' termicni veter).

Tudi burjo modeli zelo dobro napovedujejo, je pa res da se burja preko Kraskega roba/Trnovske planote in Kvarnerja "zliva" v intervalih (enkrat vec enkrat manj) in je tezko napovedat natancne vozle. Ampak v vecini zadanejo.

Zadevo spremljam podobno kot Marchi zadnjih 15 let vec ali manj dnevno (prej zaradi jadralnega padalstva, 10 let pa kitesurfinga) in ce smo se se pred 10 leti veckrat nasrali zaradi Aladina in napovedi vetra, se zadnjih nekaj let prakticno nikoli - ce je napoved, kajtamo! :) ).

P` tudi luftar ima prav: potrebno je pogledat 2-3 napovedi (za jadran uporabljam ilmetoe, hr aladin, slo aladin (sever) in pa tudi windguru), jih skombinirati z izkusnjami in opazovanjem vremena (nobena napoved ne bo prava, ce se ti skuha sredi poletja nad glavo skuha 10km visok cumulonimbus) in dandanes zelo zelo tezko zgresis.

Skratka: plunit cez arso/aladin "kar na pocez" je samo in izkljucno nevednost.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » To Jul 23, 2013 21:11

Jaz zraven gledam še naš in italijanski vremenski radar, saj lahko kakšna večja nevihtna celica tudi spremeni smer in moč vetra v eno ali drugo stran. Pa to ni napaka Aladina, ki nevihtnih celic pač ne napoveduje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti