Vreme te dni

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: Vreme te dni

OdgovorNapisal/-a MareC » To Avg 17, 2021 09:37

evovii napisal/-a:
Roberth1 napisal/-a:
Domi napisal/-a:Zanimiva napoved za danes in jutri. Iz močnega juga, proti jutru hiter obrat na dokaj močno burjo. Kje se kaj skrivate 'sidraši' , da imate pokrito eno in drugo situacijo.
Mi trenutno v severni uvali na Istu in verjetno nato zgodaj zjutraj premik v južno.

Med prvo in drugo omenjenjim vetrom pride na obisk še ena sapca (za slabe pol ure). Je toliko energije v zraku, prehod bo izrazit…

Tako je... kadar iz po več dneh juga obrne na burjo po mojih izkušnjah pričakujte konkretno nevihto med obratom (Tramontana)...

nič ne bo, je začelo v Kvarnerju kar dobro pihat, klasičnega obrata iz juga na burjo preko zahoda sploh ni bilo pri nas
čim burja začne , ne bo več nič
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Avg 17, 2021 09:38

inspiron napisal/-a:Namenjeni v konobe pred gostilne v Pomeni, a smo bili pozni in za 52 feet katamaran ni bilo vec mesta, zato smo sidrali v uvali Lokva, Mljet. Sidro slabo drzi (vsaj meni ni takoj prijelo) in ga imam na koncu v morju cez 60m. Vezani na obalo. Ponoci kak reful, drugace relativno mirno. Je pa zunaj kar mocno. Pri nas burje do zvecer ne bo (pa se to nekaj malega), tako da pocakamo, da malo pade in se z vetrom odpeljemo na Korculo...

Slika

p.s.: se je pa zgodil se en precedens (vsaj za HR) - zvecer so naredili obhod kapetanija in prisli opozorit, naj dobro sidramo. Ko so zvedeli za 60+m ketne in dva strika na obalo so prijazno pozdravili in se odpeljali. Rangerjev za NP Mljet pa ni bilo.

Lokva na Mljetu je odlično sidrišče praktično za vse vetrove. najbolje se je sidrati na V obali, kjer sidro tudi bolje drži, v majhnem zalivčku na sredini ali čisto na dnu zaliva. nevera naredi nekaj vetra, ampak vala ni. Močna tramontana je malce zoprna, ampak v zalivčku na sredini Lokve (V obala) si tud zaščiten pred valom.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Avg 17, 2021 11:17

Ja Lokva je meni tudi cool, pa zacuda mnogokrat se guzve ni (ponoci smo bili trije). Sem bil tudi ze na tramontani noter cist na koncu (tako kot danes) in je bilo cist ok. Je pa res, da ob mocnejsih napovedih vezem na obalo s krmo proti vetru - tako vecinoma sile itak pobereta oba krmna strika in je sidro bolj za stabilizacijo proti plesanju. Pa tudi ni tako zelo zoprno glede vetra, saj ce si blizu obale je tipicno kar precej zavetja (razen kakih sunkov).

@marchi, jah po napovedih (pa tudi dejansko stanje) kaze, da sele pozno popoldne - takrat bom ze pil pivo na Korculi ;). Verjetno bi ze drzala konfguracija, edino v bok bi dobil burjo - 52 feet katamaran ma ze kar resen bocni upor :)
Kakorkoli, smo ravno startali iz zaliva in je se nekaj malega J (do 15), gledam na Lastovu pa ze obraca na NW (ne, ni tramontana - je premalo jakosti).
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 17, 2021 12:29

Včeraj sem startal z Lastova s konkretnim jugom v pol krmo. V dveh urah sem bil že na severu Korčule v prvem zalivu za rtom, kjer sva malce odplavala in pozdravila nekaj hobotnic. Letos so zelo majhne.
Nato pa zopet na jadra vse do Paklenih, katerih se bom v bodoče najverjetneje raje ognil. Glasna glasba, same mega jahte, gliserji glisirajo na 5m od sidrane barke vsaj 2 na uro, najhujši so taksisti. Glisirajo celo čez plitvino kjer se ponavadi kopamo...!#$%?? Z eno besedo, Hvar + Pakleni = KAOS^3.

Ogromno ljudi ne zna sidrat. Ena modra lastniška cro jadrnica je imela lepo modro podvodno lučko in premajhno verigo ter za qrc sidro. Presidravali so se tako, dolgo da sem prej od utrujenosti zaspal v kokpitu. Na koncu so obupali tudi oni, ko jih je v četrto skoraj vrglo na skale. Od momenta, ko se je znočilo do sončnega vzhoda je pihalo cca 30kn z sunki preko 40kn. Svojemu sidrnemu sistemu zaupam, zato sva brez težav na istem mestu kljubovala močnemu jugu.

Pravkar je veter obrnil na zahodnik. Cilj Frapa.

Kapitanka pa mi je pravkar v kokpit prinesla sladoled. :D
Nazadnje spremenil Nikola T., dne To Avg 17, 2021 12:39, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Avg 17, 2021 12:36

Nikola T. napisal/-a:Včeraj sem startal z Lastova s konkretnim jugom v pol krmo. V dveh urah sem bil že na severu Korčule v prvem zalivu za rtom, kjer sva malce odplavala in pozdravila nekaj hobotnic. Letos so zelo majhne.
Nato pa zopet na jadra vse do Paklenih, katerih se bom v bodoče najverjetneje raje ognil. Glasna glasba, same mega jahte, gliserji glisirajo na 5m od sidrane barke vsaj 2 na uro, najhujši so taksisti. Glisirajo celo čez plitvino kjer se ponavadi kopamo...!#$%?? Z eno besedo, Hvar + Pakleni = KAOS^3.

Ogromno ljudi ne zna sidrat. Ena modra lastniška cro jadrnica je imela lepo modro podvodno lučko in premajhno verigo ter za qrc sidro. Presidravali so se tako, dolgo da sem prej od utrujenosti zaspal v kokpitu. Na koncu so obupali, ko jih je v četrto skoraj vrglo na skale. Od momenta ko se je znočilo do sončnega vzhoda je pijalo cca 30kn z sunki preko 40kn. Svojemu sidrnemu zaupam, zato sva brez težav na istem mestu kljubovala močnemu jugu.

V Rogoznici pejta na mestne priveze, je 3x ceneje (lanski podatek). Staro mesto, takoj na desni nasproti marine. Imaš tudi WC in tuš. Muringi debeli, močni.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 17, 2021 12:51

Na barki imamo še eno potnico, ki bi tak privez izkoristila za nočni potep. Z nami namreč pluje mačja manekenka. Vedno spimo raje na sidru, v Frapi pa se zavlečemo globoko v zaliv, kjer je zelo mirno in varno.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Avg 17, 2021 15:51

Nikola T. napisal/-a:Včeraj sem startal z Lastova s konkretnim jugom v pol krmo. V dveh urah sem bil že na severu Korčule v prvem zalivu za rtom, kjer sva malce odplavala in pozdravila nekaj hobotnic. Letos so zelo majhne.

Ogromno ljudi ne zna sidrat. Ena modra lastniška cro jadrnica je imela lepo modro podvodno lučko in premajhno verigo ter za qrc sidro. Presidravali so se tako, dolgo da sem prej od utrujenosti zaspal v kokpitu. Na koncu so obupali tudi oni, ko jih je v četrto skoraj vrglo na skale. Od momenta, ko se je znočilo do sončnega vzhoda je pihalo cca 30kn z sunki preko 40kn. Svojemu sidrnemu sistemu zaupam, zato sva brez težav na istem mestu kljubovala močnemu jugu.

@nikolat, ta dva zaliva na severu Korcule sta ena izmed lepsih na Jadranu - barve morja in neobljudenost. Res top, vsi se samo mimo peljejo :)

Kje si pa sidral na Paklenih? Na zgornjem delu (SZ na obeh straneh) imas par mirnih zalivov, kjer ni taxijev s Hvara (Luka Solina ali pa na drugi strani Vlaka - oboje primerno tudi za jugo). So sicer kar globine, kar pa tebi s sidranjem ne bi smelo delati tezav (sploh ce se vezes na obalo).

Glede sidranja pa ne bi zgubljal besed, sploh na lastniskih barkah ne razumem - charteriste pa vsaj malo branim, ker ima veliko flote prepoceni/cheap/in tehnicno poddemenzionirana sidra. Opozarjam non-stop, pa se jih ne prime.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 17, 2021 16:01

Sidral sem med otokoma Borovac in Planikovac na J strani. Globina je cca 8m.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Avg 17, 2021 16:06

Se mi je zdelo: Hvarska avtocesta za boat taxiste. Za dnevno kopanje pa ur je, pol pa spizditis

Btw, mene so pred Umagom kaznovali zaradi glisiranja na 276m od najblizjega rta (se sedaj hranim radarsko sliko). Kje je pa kapetanija tam (in se marsikje drugje na Jadranu) mi pa ni jasno - proracun bi bil polhen!
Uporabniški avatar
Domi
Kontraadmiral
Kraj: Koper
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Domi » To Avg 17, 2021 16:34

Kratki update.
Uvala Široka - Ist
Udari burje do 25kt, vecinoma se držimo med 15-20kt. V zalivu na oko preštetih 50+ plovil in se prihajajo, v vellliki vecini jadrnice.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Avg 18, 2021 09:16

Molat, čisto na severu Brguljskega zaliva. Sunki burje, ne ravno močni, sidro drži kot pribito. V zalivu kakšnih 10 bark, od tega ena kakšnih 30m. Zvečer sva šla na sprehod do luke Zapuntel, cca 1 ura v vsako smer. Trgovina je bila zaprta, en mladinec je razložil nekaj v smislu da lastnik pride kadar pride če pride in jo odpre.
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 18, 2021 09:25

Ena anekdota iz Zapuntela: letos marca se tam vezem na pomol in na obali je en kiosk, ki je v resnici ena mala trgovinica z res osnovnimi zadevami in seveda hkrati tudi pijancevalnica za lokalce. Nabavim nekaj piva in vprasam se za kruh, pa pravi da ga nima, da je pa gor v vasi kak kilometer in pol stran. In spotoma se navrze, da naj bom pazljiv, ker imajo letos na otoku veliko divjih svinj.

In odsetam jaz gor do stacune in lih ko pridem, uleti ta isti tip (ki je bil ze dol prodajalec v kiosku) s katrco in odklene stacuno ter mi proda kruh. In zaklene za menoj. No, vsaj nazaj grede sem se odpeljal z njim :))))
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Avg 18, 2021 10:44

Noč v Rogoznici je bila ena najmirnejših do sedaj na poti. Spalo se je odlično. Trenutno plujem proti severu mimo Primoštena. V Grebaštici in še kje na poti obvezno kopanje.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Avg 29, 2021 16:21

Napoved vetra za Velebit kar obetavna a je realnost mal drugacna. Proti Vinodolskemu danes zgodaj dopoldan kar ok, ceprav oblacno (who really cares) potem pa veter kot bi se mal norca delal iz tebe. Od 4kt do 20 refulov, glih tolk, da polnih jader ne mors razvit. Smer vsako miljo drugacna.... za vplut v Novi Vinodolski zgalo do 35, dobr, da sem jadra pospravil prej sicer bi moral par milj nazaj. Za ven isto, sodni dan, na sredi kanala pa windex kot vrtiljak nakar je pol poti proti severu pel motor.

Se je pa naredu sonce in je vsaj lepo. Veter pa je res nepredvidljiv in je cist prevec dela. Tut enga radlerja ne mors v miru spit :D
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Sep 28, 2021 18:57

Te dni se mudim na Slo obali in skozi okno obcudujem lepo vreme in kot kaze prijeten veter, saj je skozi cel dan cel kup jadrnic pred Portorozem in Bernardinom. Z odprtimi jadri seveda.

In pol naj bo clovek z mislimi pri delu ... :roll: :mrgreen:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta