..pravkar nas je pregnala nevihta iz Kornatov,vse je zavlečeno...
Lp.
Vikend burja
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Lahko jutri od 6h - 8h pričakujem valove max. 0,3m na relaciji Poreč - Pula?
Aladin pravi da bi naj bilo tako, pa bi vseeno še kakšno mnenje.
Edit.
Komentar bi prišel prav danes za jutri, ker ko bom na poti bo malček pozno.
Aladin pravi da bi naj bilo tako, pa bi vseeno še kakšno mnenje.
Edit.
Komentar bi prišel prav danes za jutri, ker ko bom na poti bo malček pozno.
Nazadnje spremenil Roberth1, dne To Jul 24, 2012 21:15, skupaj popravljeno 1 krat.
brane40 napisal/-a:Danes je v Portorožu pihalo kot pr norcih Marchi... jutri bo pa baje še huje.
zlatko83 napisal/-a:Danes zjutraj v Pomerju refuli 40+, celo noč sem spal na ženi, ker je barka tako visela, da sem se celo noč kar kotalil na njo![]()
Ne vem, kako je v Sloveniji, po podatkih Istrameta je zahodna obala Istre še kar "mirna".
Umirjanje napovedujejo šele jutri
Smo preživeli!
Štartali smo v Portorožu, bruja ++, odvili 3m2 floka in poleteli proti Umagu. Štart je bil miren, potem pa pričakovano, okoli savudrijskega rta, ko se azimut burje+++ odpre proti Trstu/Kopru, valovi, juhuhu, visoki. Raje ne napišem koliko, ker v tisti situaciji doživljaš vse x3, smo pa kar nekajkrat izginili v dolini med dvema orjakoma. Burja je bila sicer obvladljiva, tam med 20 in 40kt ampak morje je pa pokazalo svojo moč. Najbolj me je skrbelo za krmilo na 35 let stari jadrnici. No, ker smo "leteli" smo hitro zajadrali v mirne vode, v zavetrje Istre, kjer so bili zasidrane čezoceanke, ki so čakale da se Koper in Trst odpreta. Istra (srednja) se je potem izkazala kot dober difuzor burje, saj smo po mirnem morju jadrali do Novega grada v burji okoli 20kt.
Naslednji dan smo štartali zjutraj, napoved spet močna burja z orkanskimi sunki. Ampak spet, v Istri (Novigrad, Poreč, Vrsar...), vse "mirno". Po sv. Ivanu (Rovinj), pa spet, burja ++. In smo jadrali najprej pravokotno na veter, vse bližje Brionom pa precej v veter. Hoteli smo pluti po fažanskem kanalu. V višini Brionov je burja dobila krila z orkanskimi sunki, tako da smo prižgali motor in v se dokaj mirnem morju odpeljali do pulskega vhoda, kjer je v drugem zalivu levo lep, globok zapuščen pomol. Tam prenočili in naslednji dan, brez burje, s Tomosakijem odmotorirali do Medulina.
Torej Istra, kot sem pričakoval in kot je kazal Aladin. Če je v Kopru norišnica, je Istra še vedno morjeplovcu prijazna. Opozorila DHMZ o orkanski burji v severnem jadranu se ponavadi nanašajo na velebitski kanal in okoliške otoke, privetrna stran, rt Istre, Kvarner in slo primorje. Zahodna Istra je OK.
Ni lepšega kot prejadrati večji del poti.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Re: Vikend burja
zlatko83 napisal/-a:Napopved jasna, ampak eni kar vztrajajo
Mi smo ponavadi na sidru tudi v takšnem... In kolikor vem v Medulinskem zalivu sidra kar dobro držijo.
Tako da... v čem je problem?
ALi jih je nazadnje veliko odplužilo do obale? Slaba ali premajhna sidra?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti