Kako prepoznati vreme?

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » So Mar 29, 2008 21:46

Ja nemo, slišal sem za suunto ure, saj imam sam podobno Polar 700, ki ima barometer, vendar te ure ne nosim na morje. Verjetno bo potrebno kupiti kak boljši barometer za na barko, kot praviš. Če kaj zvem, napišem, LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Mar 30, 2008 08:40

Pri nas na berki je ze peto leto barometer Wempe, ki nam odlicno sluzi. Zraven je se od iste firme ura in termometer/merilec vlage. Saj ni toliko vazno,da je drag, lahko je tudi kaksen od tistih novih digitalnih, kjer lahko nastavis alarm. Vazno je le, da je odporen na vlago, oz., da je barka suha.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Barometer

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Ne Mar 30, 2008 21:49

Pozdrav
Letos pred dvema mesecema sem nabavil Suunto Core uro , model ki ima storm alarm , ter je vodotesna in graf barometra ...zaenkrat sem zelo zadovoljen in zgleda je zadeva dela in je uporabna .Tudi prej sem uporabljal Suunto Advizor kateri ima tudi barometer samo žal ni bila vodotesna in to mi je bil problem ker sem jo moral stalno paziti.

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 30, 2008 23:28

SeaFun, sem šel na web page od Suunto pogledat za ta model in se mi zdi res dobra varianta. Kakšna je pa cena? Si jo kupil v SLO ali kje v tujini?

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

Suunto Core

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Mar 31, 2008 10:39

Pozdravljen Admin
Uro sem nabavil pred dema mesecema v Italiji po ceni 250 eur , se pa dobijo tudi pri nas že mislim da po istih cenah .Do sedaj sem zadevo že kar dobro naštudiral in mi je vedno bolj všeč ...precej je lahka (sam imam model črno ohišje z oranžnim pasom) zelo enostavno rokovanje zelo majhna poraba baterije ter zadeva ki se mi zdi dobra je da lahko zakleneš tipke ! Z njo greš v vodo brez problemov ...ima tudi globinomer do 10 metrov ki popolnoma zadostuje ... Tako da mislim da je vredno ogleda in imaš vse podatke vedno pri sebi ...tako na morju kot na kopnem kar se mi tudi zdi zelo pomembno.

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Mar 31, 2008 19:58

Hvala za informacije. Mislim, da bo to poletje tudi na moji roki. :wink:

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

Suunto Core

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Mar 31, 2008 22:07

Rad bi te samo opozoru da pogledaš vse tri modele ...tu mi je malo žal ker sem vzel verzijo črna z oranžnim pasom ... pas je tukaj zelo plastičen in cenen in če bi sedaj kupoval bi se odločil za uno zeleno črno varijanto ki ima klasičen pas od Suunto ki pa je zakon ...

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Apr 01, 2008 09:02

Vceraj sem nasel tu v Marini Genova rocni aparat za merjenje vetra, ki ima vgrajeno celo vrsto funkcij vkljucno z barometrom. Imenuje se Kestrel Pocket Weather Meter. Sedaj nimam casa iskati po netu, vendar to lahko naredis tudi sam na Googlu in se tocno informiras o teh napravah. LP
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
clipper
Viceadmiral
Kraj: Lucija-Izola B33

OdgovorNapisal/-a clipper » To Apr 01, 2008 09:34

nemo napisal/-a:Vceraj sem nasel tu v Marini Genova rocni aparat za merjenje vetra, ki ima vgrajeno celo vrsto funkcij vkljucno z barometrom. Imenuje se Kestrel Pocket Weather Meter. Sedaj nimam casa iskati po netu, vendar to lahko naredis tudi sam na Googlu in se tocno informiras o teh napravah. LP

Ta naprava je odlična in ima vse možne funkcije hitrost vetra,barometer,smer vetra,temperaturo in še marsikaj,vredna nakupa cena 264eur.

Jaz,pa imam suunto observer in sem zadovoljen,baterijo menjam enkrat letno pred sezono.

LP Clipper :wink:
tomok
Praporščak

OdgovorNapisal/-a tomok » Sr Apr 02, 2008 14:37

Za ure SUUNTO se pozanimajte pri SLO zastopniku ,imam dve različni eno za potapljanje in eno z barometrom in ostalimi igračkami kar jih ponuja suunto poleg,zelo zadovoljen.Core te stane v SLO enako kot v IT 249EU. http://www.planetsport.si/

Lp T.
Uporabniški avatar
Nearrain
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nearrain » To Apr 08, 2008 08:26

Zadnja štiri leta uporabljam tole zadevico od Casia...več kakor zadovoljen

Ima vse od barometra, kompasa, luninih men, plime, countdown timerjev etc...

Slika

This Black Casio Sea Pathfinder helps map the conditions with its digital compass, thermometer and other useful tools. Features a Solar Triple Sensor and a resin band.

Key Features
Hourly Time Signal Digital Compass
Barometer Thermometer
Tide Graph Up to 100 Meters
Auto EL with Afterglow 5 Daily
Countdown Timer 1/100 second
Male Auto-Calendar
Rotating Bezel Black
2273 Moon Graph
Display Yacht Timer
Resin Neutral
12/24-Hour Formats Analog/Digital
Uporabniški avatar
Nearrain
Praporščak

OdgovorNapisal/-a Nearrain » To Apr 08, 2008 09:13

nuvolari napisal/-a:temu vprašanju se pridružujem tudi jaz, sicer sam sem lansko leto spremljal vreme preko DHMZ po telefonu -vreme za pomorce in me tudi zanima če je še kaka alternativa. ali se vsi zanašate na ta "upozorenja"

lp

hmmm..."upozorjenje"... mislim, da si ljudje dostikrat tale "upozorjenje" narobe razlagajo... "upozorjenje" pomeni možnost, da se bo lahko zgodil nek pojav katerega "upozorjenje" omenja (nevera, udari bure etc)... to nujno ne pomeni, da treba dotični dan biti v marini, mestnem portu privezan s šestimi špringi...ali pač...ta opozorila se nanašajo na širšo regijo in ne vključujejo lokalnega vremena, mikroklime, reliefa obale ...hočem povedat, da je vedno na tebi, da presodiš vremenske razmere in da tudi znaš opazovat okolico (ne mislim na to kam so obrnjeni ribiški čolni v portu)... predvsem pa je predpogoj za vse malo toretičnega znanja meteorolgije...dokler ne veš kaj gledaš in ne razumeš razvoja vremena, oblakov in izkušenj je lahko res alfa in omega pri načrtovanju plovbe "upozorjenje"

pa še nekaj:...nekdo je v tej temi omenjal zaščiteno, varno sidrišče v primeru možnosti neverina... večina nautov pozablja na to, da ima nevera tudi rep in ta rep po prehodu nevere preko vaše glave zna postreči po kratkem zatišju še defile z udarcem močnega vetra iz prvega kvadranta N-NE-E ... varno sidrišče v primeru neverina mora nuditi zaščito tudi pred temi vetrovi....poleg veliko ketne na dnu ;)
če govorimo o jadrnici in če je kakšen dvom o tem ali sidro drži, dovolj prostora, karkoli, je najbolje pripraviti posadko ,barko in nevero preživeti čim dlje od obale na odprtem...

star pregovor: čuvaj brod od kraja i brod če tebe od mora........nekaj v tem smislu
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

Vreme

OdgovorNapisal/-a SeaFun » To Apr 08, 2008 10:54

Vsekakor je vredno poslušati radio , je pa tudi res da inštrumenti povejo dosti ...Lep primer prejšnjega vikenda na Krku ...po napovedi bi se morali že v nedeljo spokati domov zjutraj (napovedan močen jugo itd.) v resnici pa krasen dan z dosti sonca ter rahlim jugom ki pa ni bil sploh moteč ...jadralci so bili zelo zadovoljni...v popoldanskih poznih urah pa je Suunto javljal"storm alarm"... in oblaki nad Cresom so to potrdili ...ampak jugo je prišel (ta pravi) šele v ponedeljek.

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 08, 2008 13:06

Na odprtem morju , daleč od obale, so instrumenti zelo koristni. Za priobalno plovbo ali plovbo med otoki, pa je dobro vedet tri stvari. Za morjeplovca je seveda najhujša nenadna nevihta. Ta, skoraj vedno pride od zahoda in se najavi z temnimi nizkimi oblaki, kar pomeni , bejži, ker pride hitro.
Jugo se recimo najavlja z plimo ob nenavadnem času in v sprva brezvetrju z gladkimi, dolgimi valovi. Imaš več časa za pobeg.
Če pa je jutro krasno, sončno brez oblačka, vendar nenavadno hladneje z rahlo sapico iz smeri severo-vzhod, pa se najavlja gospa burja.
LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Apr 08, 2008 14:22

Mislim, da sem dobil vse možne odgovore, za kar se vam zahvaljujem, sedaj pa napisano sprovedem v praksi. Bo šlo? Upam, če ne boste pa kje brali,... ta in ta... s to in to barko,....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti