Mraz na Jadranu

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Feb 03, 2012 19:32

Val, kaj si danes spregledal, da so vodni kanali okoli Kopra zamrznili in so se ptiči sprehajali po ledu. :wink:

Danes je bila temperatura v Kopru -5. Pred tem sem bil ponovno na barki. Plastenke z vodo še niso začele zmrzovat kljub notranji temperaturi v barki -1. Ampak glavno je šele pred nami, predvsem noč bo pokazala svojo moč. :?

Ne pomnim, da bi me že kdaj tako zeblo kot me je danes. Veter me je prepihal do kosti. Pametni so ostajali po lokalih na toplem, jaz pa sem želel enemu lastniku šele naredit toplo z Webastom. Edini, ki je po marini letal z orodjem. :wink:

Pogled na morje je bil kar strašljiv. Od daleč je morje samo zgledalo razpenjeno, ko pa sem pogledal s kanočalom, so se šele takrat videli izredno visoki valovi. Pa na tako kratki razdalji!

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Pe Feb 03, 2012 20:10

Grema jutri na barko z mojim bybotom??
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Feb 03, 2012 20:16

Tokrat bom pa kar lepo doma ostal in se grel. Me je te dni dost prepihalo. :oops:

Brez veze da hodiš gledat na barko, koliko je škode. Se boš samo sekiral.

Greva raje dopoldan na kavo :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 03, 2012 21:29

Najprej kot zanimivost, da je pogovor z naslovom 'mraz na Jadranu' v področju 'Popravila, gradnja, obnova'...

Najbrž je bilo na začetku mišljeno, da je treba na barkah kaj postoriti, da ne bo škode zaradi mraza (in da po možnosti ne bodo potrebna popravila...) in je bilo zato začeto v tem področju.

Vseeno, za lažja iskanja kasneje bi bilo mogoče/najbrž dobro, da admin cel ta pogovor prestavi v področje o vremenu.

Za naslednje dni je po meteo.hr slikah prognoza za sneg (močno sneženje) ne le ob obali ampak tudi po otokih.

Ob jadranu so so padavine največkrat tedaj, ko jugo nosi vlažen zrak, ki se ob dviganju ob obali ohladi in odloži vlago, ki je pri nižji temperaturi ne more več nositi. Tokrat je vzorec drugačen , padavine prinaša severovzhodnik (ob jadranu je to burja), kar je zelo nenavadno. Ko se pri burji zrak spušča z višine priobalnih hribov in gora, se pri tem segreva in suši, kar običajno pomeni, da padavin iz zraka, ki se spušča, ni; tu pa je prognoza za (kar močno) sneženje iz burje. Res zelo nenavadno.

Zanimivo je tudi, da meteo.hr za vse naslednje tri dni prognozira najnižje temperature na meji z Italijo.
Slika

Spodnja slika pa kaže, da za to noč predvidevajo posebno močne padavine okrog Ploč in Pelješca. Bomo videli, kako dobra je bila ta prognoza.
Slika

Slike so trenutno dinamične (stanje jutri) - kasneje bom zamenjal s shranjenimi, da bo mogoče kasneje pogledati, kako je bilo na ta dan, samo zdaj ne bom prčkal s shranjevanjem slike.
(Klik na vsako sliko -> skok na ustrezno stran na meteo.hr)
Tako bom popravil tudi slike v prispevku o vremenu v bazi znanja
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

OdgovorNapisal/-a fischerr » Pe Feb 03, 2012 21:41

u glavnem kot je Joško rekel, in kot kaže skorajda po vseh vremenskih kartah, je današnja noč noč "D", naj bi bilo pa jutri počasi in vsak dan dalje naj bi bilo bolje, ampak res zelo počasi ...

bomo videli
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Feb 03, 2012 21:42

Kolk bo hecno brat tole temo 15. julija :D
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Pe Feb 03, 2012 21:52

Ne spovnem se kdaj je tolko časa pihala tako močno.Brez rokavic se ne da bit uzunaj.Sem bil v Ljubljani danes in je prav toplo za nas prmorce :D
Moram imet pse na ketni da jih ne odnese na Hr :)
Nazadnje spremenil spyder, dne Pe Feb 03, 2012 22:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 03, 2012 22:12

spyder napisal/-a:Ne spolnem se

:lol:
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Feb 03, 2012 22:18

Evo, jz sem raje skocil na barko. Pircek je v Izoli se piten. Prek masine sem spustil 4l antifriza, mal pa se v WC in umivalnik. Piha in tuli pa k pr norcih, nekatere barke so sam se pol metra od pomola. Nastimal se dodaten bokobran, ponoc bom pa se en ocenas stisnu.
NT, s tvojo vse OK.
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » Pe Feb 03, 2012 22:39

Lansko leto na novo narejena stopnica na kljunu mi je včeraj na privezu v Piranu že odletela, ker sem zadaj pozabil skrajšati privezno vrv - rezultat burje. :( :( :( :(
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 03, 2012 23:04

Marjan

Tema poteka kombinirano, vreme in posledice mraza na opremi (vodovod, motorji...). Oboje je zanimivo.

Nisem vremenar ampak mislim, da nimaš čisto prav glede zanimivosti pojava snega ob burji. Namreč za sneg morata biti izpolnjena dva pogoja; 1. prodor hladnega zraga (hladne temeprature, lahko tudi veter) in 2. dovolj vlage v zraku, kot si prav zaključil.
Spodnji dve karti kažeta prav to, ob prodoru hladnega zraka s severa, se ciklon nahaja nad Sredozemljem, kar nad Jadranom povzorča v višjih plasteh vlažen zrak, ki ga povzroča jugo.

Območje visokega pritiska nad srednjo evropo s prodorom hladnega zraka in ciklon z nizkim zračnim pritiskom, ki se vrti nasproti urinega kazalca (vlažen zrak z juga).
Slika

Močan južni veter na višini 1500m.
Slika

Tako nekako laično :wink:
Nazadnje spremenil Marchi, dne Pe Feb 03, 2012 23:09, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 03, 2012 23:07

Za vipavsko dolino poroča www.promet.si od 80 do 120 km/h burje (odvisno od mesta), boja VIDA pa:
    Datum in ura: 2012-02-03 22:45:00 (lokalni čas)

Zrak:
    Temperatura: -2.8 ° C
    Vlažnost: 61.1 %

Hitrost vetra: 19.3 m/s
    Smer vetra: 85.3 °
    Vetrni sunki do: 25.2 m/s
    Beaufort: 8

Morje (2012-02-03 22:45:00):
    Temperatura na površini (globina 2 m): 9.4 ° C
    Slanost na površini (globina 2 m): 38.6 PSU
    Koncentracija O2: 6.24 ml/l
    Klorofil: 1.1 µg/l

Morje (2012-02-03 22:30:00):
    Temperatura na dnu (globina ca. 23 m): 9.3 ° C
    Tlak na dnu: 22.0 dBar

Valovi (2012-02-03 22:30:00):
    Značilna višina: 2.0 m
    Maksimalna višina: 3.1 m
    Glavna smer: 38.9 °
    Srednja perioda: 4.3 s

Marchi, kar si napisal drži - in dobro si pojasnil. Tudi se topla fronta na tej sliki ujema z mestom, kjer je prognozirano največ padavin.

Ampak mnogo pogosteje so padavine takrat, ko je ciklon severneje (nad kopnim, lahko tudi precej daleč) in potem piha vlažen veter po vsem jadranu navzgor - in to je najpogostejši vzorec juga. Ostali vzroci so precej manj pogosti.

Takelega vzorca kot je tokrat se ne spomnim - pač nisem dovolj pogosto na tistem koncu . :lol:
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Feb 03, 2012 23:16, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 03, 2012 23:10

je ze Bufort 9 in tudi valovi so vecji
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 03, 2012 23:15

Če kdo, kdaj namerava plut okrog sveta in obeh južnih rtov ali pa po severnem morju, je zdaj pravi čas da testno zajadra proti Benetkam. :lol: :lol:
Do petka, ko bo burja pojenjala, je lahko vsaj 5x sem in tja.
Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
a-lex
Admiral
Kraj: Piran-Ljubljana

OdgovorNapisal/-a a-lex » So Feb 04, 2012 08:07

:lol: :lol: :lol: :lol: Če tako vleče, je lahko 5 x sem in tja že danes. :P :P :P

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta