Kaj je šlo narobe? Tragična nesreča balona LJ 23.8.2012

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Kaj je šlo narobe? Tragična nesreča balona LJ 23.8.2012

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 23, 2012 14:51

Tragična nesreča balona LJ 23.8.2012
Kaj je šlo narobe?

Zjutraj, doma pogledam v nebo, temno, pripravlja se na nevihto. Ok, pobrati perilo, pospraviti sedežno na vrtu. Medtem se ulije, predvsem na severu Ljubljane in naprej na sever kaže, da bo konec sveta.

Zvem za novico o tragični nesreči balona na ljubljanskem barju. Odprem portal RTVSLO in res, štirje mrtvi, veliko ponesrečenih, cela štala.
Doma na mizi imam že nekaj let kupon "Merkurjev" za let z balonom nad ljubljanskim barjem. Ker pa so ga nam tolikokrat prestavili, smo obupali nad njimi. Nazadnje smo se že zbrali na vzletišču, pa je zastava na vrhu ljubljanskega gradu premočno zaplapolala in se je pilot odločil, da ne gremo. Šit že spet odpade. Kot jadralec skušamm razumeti situacijo in tudi jo. Pomirim domače in ko omenim varnost, se sprijaznijo z ne letenjem.

Kaj je šlo narobe tokrat? Ali pilot ni upošteval vremenske napovedi?
Čakaj, čakaj! Predno odplujem vedno pregledam napoved in tudi tokrat to storim. Pogledam Aladina, na srečo je še slika za danes zjutraj, tako da naredim "posnetek" in shranim spodnje slike. Ampak tukaj se nekaj ne sklada z nesrečo! Aladin me še nikoli ni pustil na cedilu.

Napoved padavin 23.8.2012 ob 8h. Ne duha ne sluha o padavinah :!: :?:
Slika

Napoved vetra 23.8.2012 ob 8h. Ne duha ne sluha o vetru :!: :?:
Slika

Amapk pozor! Pogled na satelitsko sliko pokaže tole.

Satelitska slika oblačnosti 23.8.2012 ob 7h.
Slika

Satelitska slika oblačnosti 23.8.2012 ob 8h.
Slika

Na satelitskih posnetkih se dobro vidi prehod fronte oz. oblačnost. Ampak, zakaj je Aladin to spregledal in posledično tudi nesrečni pilot :!: :?:

Ne bi rad polemiziral kaj je narobe naredil pilot ali kaj pišejo drugi portali o nesreči ampak na tem mestu samo o vremenu, ker me res zanima, kaj nas lahko preseneti na terenu.

Je pa eno res, kljub vsem e-napovedim, je zadnja, pogled v nebo, najpomembnejša!
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Avg 23, 2012 16:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Če Avg 23, 2012 15:07

Tudi aladin ni vsemogočen. Je le računska vejetnost, ki jo spreminjajo enkrat ali dvakrat na dan. Tako, da vedno je dobro pogledati v ne bo in na morje. Sicer pa vprašanje če je to bil vzrok.
pomisli in zgodilo se bo
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 23, 2012 16:14

Aladin ne napoveduje neviht, pa tudi prehod fronte ne vidiš vedno le na karti oblačnosti. Letalska napoved je zjutraj že bila s 40% verjetnostjo neviht. Nevihtna celica je bila zjutraj jasno vidna na radarju. Iz višine tudi dobro vidiš oblake in razvoj nevihte. Žal je najbrž pilot slabo ocenil čas, ki ga ima na voljo pred prihodom piša pred nevihto (še sploh frontalno) kar poznamo tudi morjeplovci. Nenavadno pa se mi zdi, da pilot ob (zasilnem) pristanku ni ugasnil gorilca in zaprl plina. Ko sem delal izpit za športnega motornega pilota (PPL) smo trenirali tudi postopke za zasilni pristanek, kjer vedno zapreš dovod goriva.
Morda pa bo tudi ta nesreča, ki je najbrž največja po Korziki, pripomoga, da bomo imeli dostop do 3d vremenskih modelov tudi tisti, ki nismo zaposleni na ARSO. Ko enkrat vidiš tak model si misliš kako ahko splh kaj napoveš iz Aladina. Še sploh ker te modele financiramo davkoplačevalci.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 23, 2012 19:41

Meni se je že večkrat zgodilo, da je Aladin zgrešil, npr gledam dan prej območje, ki me zanima, napoved burja, ombnočje oranžno obarvano, se odločim da ne bom šel na ribolov, vstanem zjutraj ob 9h in je brez sapice ter bonaca. Tako da tudi Aladin ni 100% zanesljiv, ponavadi pa kar drži kar Aladin napove.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Avg 23, 2012 20:46

Ja tudi Aladin zataji :!: Letos je bilo napovedano 25.7. popoldan ur nebes tam okoli Zadra, pa za naslednji dan isto, vendar take bonace še ni bilo tako da....Če mi ne verjamete,mislim, da lahko Lipnik in Kr en potrdita to.Če se že zmoti je bolje da je napoved slaba in kasneje dobra kot pa obratno.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 24, 2012 07:32

Jaz se motam v Bohinju in ne spim v zaprtem prostoru.

V živo
    Med polnočjo in eno zjutraj (četrtek, 20120823) sem se zbudil in videl, da se je na zahodu in kasneje tudi na severu (več ali manj stalno vsaj pol ure) za obzorjem bliskalo, ne da bi se kaj posebnega slišalo (razen tišine iz bližine in nekaj 'mularije' (ljubkovalni izraz za tiste, največkrat mlajše od 40, ki so tudi ponoči radi glasni), ki je šla najbrž ponoči plavat, iz daljave). Nad mano so še vedno sijale zvezde.

Pognal mašinerijo in pogledal tisto povezavo iz baze znanja (slika oblačnosti, radarska slika...), kjer najpogosteje dobim pregled nad vremenom v Slo in nad jadranom.

Nato sem vstal in šel nataknit krovnice na dve barki, da zjutraj ne bo treba izmetavati vode, pa pogledat vezi na tisti, ki sem jo pustil na plavajočem pomolu in ne na boji.

Med tem je - recimo okrog druge ure - mularija utihnila, začelo je pa pogrmevati in s severa so se zvezde zastrle.

Potem sem - kot zanimivost, da v posebnih pogojih nevihta lahko začne tudi krepko takrat, ko sonce ne ogreva podlage, kar je običajno - shranil slike.

Radarska slika padavin Slo ARSO
    Slika

Satelitska slika oblačnosti Slo ARSO
    Slika

Prognoza front Cro DHMZ
    Slika

Tista animacija bi bila po mojem veliko boljše svarilo od aladina (vsaj od tega, kar je javno dostopno, kot je napisal bouton), ampak se je izkazalo, da je uspelo shraniti samo sliko podlage.

Zelo pogrešam tiste slike iz Ramsteina (na omenjeni povezavi v bazi znanja so še linki nanje, ampak ne delajo) - iz tistega se je videl razvoj vremena za vso Evropo in okolico in pregledno vsi vremenski pojavi (nalivi, strele, toča, peščeni viharji...)
    Edit: Bouton je bil tako prijazen, da mi je posredoval spremenjeni naslov povezave, ki ga sam nisem uspel najti, tako da zdaj slike iz Ramsteina v tistem prispevku zdaj spet delajo- najlepša hvala Bouton

Evropsko eksperimentalno napovedovanje izjemnih vremenskih dogodkov
    Med povezavami v tistem prispevku je tudi povezava na (European Storm Forecast Experiment) - in ko zdaj gledam, je bila od okrog šeste ure zjutraj tam tudi napoved - za naše področje level 1, torej zmerna verjetnost

To je malo podobno tistemu, da če je v CRO napovedana burja, niti slučajno ni nujno, da bo pihala točno tam, kjer kjer sem jaz. In če se to navadim zanemarjati, se pa prej ali slej zgodi Murphy - torej da bo pihala tam, kjer sem, ko ne bom pripravljen.

Slika
    Klik na sliko za skok na analizo tja, od koder je slika... - ni mogoče dati povezave na točno to analizo, treba je tam klikniti na pravo

Napovedovalec Gatzen jo je objavil predvsem zaradi verjetnosti tornadov nad Francijo, ampak v analizi napoveduje verjetnost neviht ob fronti (kakršno je v teku takrat itak že kazala radarska slika padavin).

Meteoalarm
    Tudi na meteoalarm je bila za tisti dan napoved možnosti za nevihte v osrednji in severni (severozahodni in severovzhodni) Sloveniji, vendar to na prvi pogled zakrije višja stopnja ogroženosti zaradi nevarnosti požarov (oranžna in ob obali rdeča) in šele zatem rumena stopja zq visoke temperature in nevarnost neviht in je torej to treba v tem prikazu poiskati.

Tudi iz samo tega prikaza ni videti, da so nevihte verjetne že zjutraj (večina pričakuje nevihte popoldne, ko običajno sonce dovolj ogreje tla - ampak zdaj so tla tudi tudi ponoči tako ogreta, da je za proženje nevihte že v noči zadoščalo že samo povečanje vlažnosti, ki ga je prinesla vremenska motnja.

Sklep
    Iz tistega, kar je bilo meni dostopno, je bila ponoči definitivno vidna nevihta v teku, ki se je po animaciji (ki je pa nisem uspel shraniti) sodeč širila oziroma gibala proti vzhodni in osrednji Sloveniji in katere južni rob je zajel nesrečni balon.

Kaj od tega se je dalo videti zjutraj - bodisi neposredno, bodisi pri teh ali onih vremenarjih - in koliko časa si je pilot balona mogel vzeti za brskanje po vremenu, ko je bilo delo s pripravo in preverjanjem balona ter seznanjanjem potnikov z ravnanjem in postopki, pa ne vem.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Avg 25, 2012 23:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Avg 24, 2012 09:38

Aladin ni slovenski produkt, ampak vseevropski vremenski model, ki so ga razvijali Francozi (z partnerji). Podaja nam globalno vremensko dogajanje v Evropi ali delu Evrope, ne zajema pa lokalnih vremenskih dogajanj.
Očitno se je nekaj takšnega dogajalo v času nesreče. Kot ste sami ugotovili, vremenski modeli niso kazali nič presenetljivega. Ampak pogled na aktualno radarsko sliko padavin in satelitsko sliko oblačnosti pa je kazal popolnoma drugačno stanje.
Res škoda, da nam smrtnikom niso dosegljivi tudi ostali vremenski podatki (geoptencial, temparature na 850 in 500 hPa, itd.....)
Tukaj (http://profi.wetteronline.de/) najdemo kar nekaj takšnih kart z raznimi napovedmi. Sicer lokalno niso preveč uporabne, ker pokrivajo preveliko območje, ampak meterologi razpolagajo tudi z lokalnimi različicami mnogih podatkov. Seveda, če bi jih posredovali javnosti, potem meterlogov ne potrebujemo več :twisted:
Kaj je šlo narobe, je težko pametovat. Napoved je bila ugodna, dejanske razmere pa ne. Morda so precenili stanje in mislili, da bodo še pobegnili nevihti, morda želja po zaslužku, skupina je bila pripravljena na vzlet, poslati domov par 10 ljudi? Saj ne razumejo, zakaj jih noče peljati z balonom, če pa so plačali?????
Nekaj je pri tej tragediji gotovo, zmanjkalo jim je sreče :!:

Pa še moje izkušnje z Aladinom. Kadar smo pod vplivom zahodnih, Atlantskih vremenskih dogajanj, je Aladin dokaj natančen. Kadar pa smo pod vplivom južnih, Sredozemskih vremenskih dogajanj (kadar se od zahodnoatlantske fronte v Sredozemlju odcepi jedro nizkega tlaka-sredozemska ciklona), ali pa vzhodnega vremena, pa je napoved Aladina (razen zadnjih 24 ur), dokaj nezanesljiva.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Avg 24, 2012 09:58

Hm, zanimivo razmišljanje, predvsem tole zadnje o nenatančnosti Aladina pod "južnim" vremenskim vplivom. Bom pozoren na to, da vidim če res drži.

Sicer pa je prostorska ločljivost modela Aladin približno 9.5 km, tako da ne drži, da gre za globalne napovedi, ampak je ravno Aladin tisti, ki je prinesel ločljivost vetra na lokalnem nivoju. Uporabljajo ga profesionalni jadralci, npr. na Barcolani, da razberejo, kaj naj bi se dogajalo v tržaškem zalivu pred Trstom v regatnem polju.

Tudi moje izkušnje z vetrovnimi napovedmi Aladina so zelo dobre in ne spomnim se, da bi se kdaj "skregala". Drži pa 100%, da je v času nestabilnega vremena, ko se stvari hitro menjajo, zanesljivost napovedi veliko manjša in bolj nepredvidljiva, kot ob relativno konstantnih vremenskih pogojih, kjer je malo motečih dejavnikov.

V primeru nesreče z balonom, je šlo res očitno za pritisk kapitala, toliko in toliko prodanih kart. Mislim, da je bila ena karta povprečno okrog 50€ * 31 potnikov = 1550€ za eno furo. Mislim, da če ne bi bila košara razprodana, bi se pilot ob 7h zjutraj samo obrnil na drugi bok v domači postelji, tako pa je, pod pritiskom "dajmo sfurat tole rundo", narobe ocenil, da se bo izšlo.

Res smola za vse. Kakšno minuto prej bi se izšlo, tako pa...

Sam grem jadrat v še tako zoprnih pogojih, če se mi da in sem pripravljen kvihtat in športat naslednje npr. 4 ure in če res ne padajo prekle. Če pa je na barki kdorkoli, ki ni vajen športnega jadranja, pa ni šans da bi izplul. Pod nobenin pogojem!

Veliko je primerov, ko morajo čarteristi pravočasno vrniti barke in zato pod vsakimi pogoji drvijo v matični pristan. Takrat se dogaja marsikaj. Odgovorna čarterska firma ima svoja plovila na tel. zvezi in v primeru hujše vremenske napovedi, posadke o tem še dodatno obvesti in jim svetuje nadaljne postopke. Bodisi, da pohitijo dan prej ali pa se dogovorijo, da se bodo posadke zamenjale na drugi lokaciji, tako da čarter firma organizira brezplačen kopenski prevoz do nove lokacije.
Enako velja za komercialne čezoceanske ladje, ki so vezane na roke in vsak izgubljen dan pomeni manjši dobiček. Prav tako letalski prevoz.
To vse so zunanji pritiski na razumne odločitve pilotov, skiperjev... in to je verjetno eden glavnih vzrokov tragičnih nesreč.

Tam kjer so udeleženi ljudje kot potniki, bi morali biti pogoji skrajno zaostreni in ni mi jasno, kako je možno, da se balonarju ni potrebno javit nikomur in prijaviti leta tega 10 tonskega plovila :!: :?: , ki je poleg vsega še omejen s svojim gibanjem in prepuščen na milost in nemilost vetru. Nerazumno!

Na evo, pa sem rekel, da ne bom polemiziral o človeški odgovornosti ampak samo o vremenskih modelih. :roll:
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Avg 24, 2012 10:36

Še glede prijave. Na tem območju je nekontroliran (G) zračni prostor do višine 1000 čevljev nad terenom. V tem prostoru je vsak odgovoren zase in lahko prosto leti. Ko je pilot prišel v kontroliran (C) zračni prostor, se je javil kontroli zračnega prometa, ki ga je potem tudi registrirala in spremljala na radarju. Ko se je spet spustil v G prostor se je odjavil. To je normalen postopek. Je pa bila že zvečer letalska napoved (TAF) z verjetnostjo neviht! Ta napoved je sicer za splošno aviacijo (GA), kar pomeni veliko previdnost, za ostalo aviacijo pa velja ostati na tleh še toliko bolj. Tu bi pilotu zelo koristile morjeplovske izkušnje, saj bi potem lahko bolje ocenil bližino nevihte in se pravočasno odločil za zasilni pristanek. Bi pač kmetu plačal škodo za uničeno koruzo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 24, 2012 11:53

Edina sreča v nesreči je bila ta, da barje nima problema z sušo, je zeleno in ravno tako koruza, drugače bi vzplamtel požar večjih razsežnosti in bila katastrofa še večja.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Avg 24, 2012 19:13

Prav včeraj zjutraj sem po 7 uri delal za PCjem v kuhinji od koder imam odličen razgled od jugozahoda do severa. V lepem vremenu vidim Triglav z Julijci, Karavanke in Kamniške alpe. V gorenjski smeri je bilo zelo temno. Okoli 7h30 pa se je že toliko stemnilo, da sem preveril radarsko sliko, če bo treba umakniti avto zaradi toče.

Bilo je popolnoma jasno, da prihaja nevihta iz zahoda. Tudi balonarji so se tega definitivno zavedali in videli vse znake prihajajoče nevihte, vendar lahko da prepozno oziroma, ko so že vzleteli. Z balonom ne moreš pristati kjerkoli in takoj, zato verjamem, da je glede na dane okoliščine pilot balona iskal čimbolj primerno mesto čimprejšnjega pristanka. Z večjim rizikom bi sigurno lahko pristal prej, vendar je moral iskati kompromis med prihajajočo nevihto in čimbolj varnim mestom pristanka. Tukaj ni 100% pravila. Pomembne so le izkušnje katere je ta pilot vsekakor imel (ne glede na birokracijo). Na žalost ni bilo možnosti varnega pristanka pred prihodom vetra. Gre tudi za splet nesrečnih vremenskih okoliščin saj je bila nevihtna celica neverjetno široka, zato je veter pričel za nekaj minut pihati prej kot ponavadi, kar je po vsej verjetnosti tudi poglavitni vzrok te nesreče.

Prepričan sem, da bi pilot, če bi posumil na prihajajočo nevihto že pred vzletom preveril vremenski radar in odpovedal let.
LP NT
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Pe Avg 24, 2012 19:33

Točno ta dan sem zamujal v službo in me kliče žena ob 7:30 da v centru Ljubljane je tak črno nebo in da piha in da bo sodni dan,...
Jaz sem bil na Dolenjski cesti nekje pri Leclercu, pogledam v nebo proti jugu , NIČ, niti oblačka, vidim moder balon in si mislim kaj to čveka baba,... če ni oblačka in so baloni v zraku pol že nau nevihte,....takrat bi prisegel da bo nevihta zelo lokalna in je bo čez 15 minut konec....
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Pe Avg 24, 2012 20:14

Nikola Tesla napisal/-a:Z balonom ne moreš pristati kjerkoli in takoj, zato verjamem, da je glede na dane okoliščine pilot balona iskal čimbolj primerno mesto čimprejšnjega pristanka. Z večjim rizikom bi sigurno lahko pristal prej, vendar je moral iskati kompromis med prihajajočo nevihto in čimbolj varnim mestom pristanka.

Ne glede na okoliščine nikakor ne morem zagovarjati pilota, ki je opravljal polete z balonom brez veljavne licence.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Avg 24, 2012 20:24

tomaz_slo napisal/-a:
Ne glede na okoliščine nikakor ne morem zagovarjati pilota, ki je opravljal polete z balonom brez veljavne licence.

Sam pa mislim, da je ta papir samo papir, enako, kot če ti vzamejo izspit za avto, znanje ti nemorejo vzet.Res pa je, da je to kr velika obremenilnost za pilota.Mislim, da je tukaj nesrečen splet okoliščin
Ure dnevi leta tečejo....
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Avg 24, 2012 20:46

Glede na to, da živim v bližini nesreče vem, da je pilot letel do vzletišča Hauptmance in žal ni delal zasilnega pristanka. Na barju je kar veliko možnosti za zasilne pristanke, ki jih balonarji tudi delajo. Še najmanjši problem je škoda, ki jo naredijo, ko pomendrajo koruzo. Veliko večji problem je, kako potem balon z vso tehniko spraviti po mehkih barjanskih tleh čez jarke do ceste (makadama), ki so redke. Mnenja sem, da je pilot slabo ocenil hitrost približevanja nevihte in velikost nevihtne celice. Verjetno tudi ni imel izkušenj z nevihtami v zraku, saj takrat res baloni ne letijo. Mi, na morju imamo takih izkušenj gotovo več. Če bi se odločil za zasilni pristanek izven vzletišča bi bili potniki celi, gotovo pa bi pilot imel stroške in težave s spravilom balona.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov