Potopljene jadrnice v neurju 29.7.2013

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

andrejv
Admiral
Kraj: Ljubljana, Koper

Potopljene jadrnice v neurju 29.7.2013

OdgovorNapisal/-a andrejv » To Jul 30, 2013 11:52

Pri Umagu je odneslo jadrnico na valobran:

http://www.ipress.hr/istra/olujno-nevri ... 28502.html

Me kar srh oblije, ko gledam te slike.

V Kopru se je potopila poljska jadrnica, lastnik si je med resevanjem zlomil roko.

Nekaj slik tukaj:

http://www.primorske.si/Kronika/Ko-je-u ... zares.aspx

http://www.regionalobala.si/novica/neur ... togalerija

Pa video, kako je premetavalo ob skladiščih soli v Portorožu:

http://www.youtube.com/watch?v=MOSKMfYovyU#at=11
Uporabniški avatar
darkside
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a darkside » To Jul 30, 2013 12:50

Tukaj si lahko ogledate ob strani ko je timelapse za včeraj kako je v piranu delalo... žal video ni ravno nekaj ker v minuti objavi komplet celoten dan. žal bo to možno gledat le danes.

edit: evo uredil da sem prenesel video. sedaj si lahko ogledate kadarkoli. pač videjo ni ravno nekaj.
Klikni za ogled posnetka

če povem po pravici: slike v takem ne vem ali res najboljše nastanejo ali kako, ko pa pogledaš škodo ki jo morje v takem naredi pa ni več tako lepo. upam da noben morjeplovec ni utrpel večje škode.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Jul 31, 2013 10:13

Pri Senju je odneslo POLICISKO PLOVILO na obalo, vir radijo krka.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Avg 01, 2013 01:29

Zelo na kratko povzetek dogajanja

Rovinj, sidrišče oz. privezi na bojah pred marino:

Ko sem pogledal v nebo, sem imel zelo slab občutek. Kličem prijatelja, ki mi pove, da je napoved zelo slaba, možni neverini in vodne trombe. Cela Istra!!
Takoj začnem pospravljati palubo, cockpit, pet minut zatem komaj uspem rešiti še motor s čolna. Poskušam namestiti še dodatno vrv na bojo, pa mi ne uspe. Zato takoj zagrabim ključe od motorja in vžgem. Že prvi valovi so bili nenormalno visoki, prihajali so direkt iz zahoda, brez ovir. Na sosednji boji je bil na jadrnici občasno viden samo vrhnji del palube. Čoln ki je bil na moji barki privezan za krmo, je dvigovalo in obračalo kot kurje pero. Na morju tako visokih valov še nisem doživel. Uro in pol sem s pomočjo motorja držal barko čim bližje boje. Trudil sem se, da mi ne strga vrvi. V glavi sem si pripravil rezervne scenarije v takem primeru. Kmalu zatem nas neusmiljeno postrežejo še z dežjem. Vztrajal sem do konca in mi je uspelo. Napravljen v jadralno obleko in rešilni jopič. Prvič sem ga imel gor!! Tudi posadkam na sosednjih barkah ni bilo lahko, predvidevam pa da kakšne večje škode ni bilo.
Ko se vse nekako pomiri, pa začne pihati NE. Val pa iz W. Posledica tega je bila bočna postavitev barke. Pri tem neusmiljenem valjanju 1,5 m valov mi končno uspe namestiti še dodatno vrv na bojo. Ob 21:00 ležem v posteljo in spim do 00:30, ko zamenjam s trdim ležiščem v cockpitu. Valjanje se ne umiri vse do jutra.
Ob 08:00 vžgem motor in kljub težkemu morju vztrajam do druge največje marine v Sloveniji.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Sr Avg 07, 2013 07:04

Joško,

Če ni skrivnost. Kaj pa je bil rezervni scenarij v primeru pretrganja vrvi na boji? Izplutje?
LP, Sodnick
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 07, 2013 14:57

Ne vem za Joškota, ampak pri meni je v podobnih situacijah rezervni plan dvojni - za akcijo pripravljeno rezervno sidro, kar je težak zložljivi admiralec, s 15m težke verige in 60m vrvi;
in
pripravljena zadnja krajšava na jadru in ostale jadralsko nujne vrvi in škripci za primer nujnega izplutja. Tudi primerno prestavljeni škripci na travelerju škotin, pripravljene dvižnice, itd - In seveda oster nož pri roki za ev. rezanje vrvi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta