Pijavice na jadranu

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Pijavice na jadranu

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 30, 2013 09:45

Tole temo odpiram, ker imam občutek, da je vedno več tega v jadranu. Morda se mi samo dozdeva ampak pred 5 leti skoraj nisem slišal za pijavico oz. bolj po redko. Letošnje leto se pa pojavijo skoraj ob vsakem prehodu fronte. Ko sem bil drugi polovico avgusta na dopustu sem jo videl 2x v enem tednu... prej pa jo v 10 letih nisem niti enkrat...

Torej kakšne so kaj vaše iskušnje in kaj mislite kako bi npr. jadrnica preživela če jo ujame kaj podobnega. Pomoje ti vse kar ni zelo dobro in močno privezano zmeče v morje drugače pa ne bi smelo biti kaj hujšega... ali pač... Ravno iz Rovinja v Pulo te nebi prestavilo :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: Pijavice na jadranu

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 30, 2013 09:51

evovii napisal/-a: kaj mislite kako bi npr. jadrnica preživela če jo ujame kaj podobnega. Pomoje ti vse kar ni zelo dobro in močno privezano zmeče v morje drugače pa ne bi smelo biti kaj hujšega... ali pač... Ravno iz Rovinja v Pulo te nebi prestavilo :D

Look at this (pijavica v Piranu):
https://www.facebook.com/photo.php?v=10 ... =2&theater

Po moje ti jadrnico zagotovo postavi na povsem bok, morda celo obrne, polomi jambor itd. Če si v kokpitu, te zagotovo odpihne v vodo, najbrž se je najbolje skriti v notranjost, saj mamevrirati v kokpitu niti nima smisla.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Sep 30, 2013 10:06

Na prvem letošnjem dopustu, v začetku julija, smo z terase PD Ankaran, na Katarini, opazovali kar tri trombe (pijavice) naenkrat. Pojavile so se v smeri izven piranske špice, proti Monfalconu.

Še stari domačini so bili presenečeni nad pojavom, katerega ne pomnijo.
Bile so zelo izrazite, z ostrimi konturami od oblaka pa do površine morja, v trajanju od 25- 35 minut.
Najmočnejša in v trajanju najbolj vstrajna je bila kar grozljiva. Ne bi se rad znašel pod njo.

Na morju sem jo že doživel samo je bilo to na Pacifiku in na tovorni ladji. Na palubi smo pustili dve polni petindvajet litrski kanti z barvo, nekaj kladivc in rašket, katerih več nikoli nismo videli.
Tudi brez juhe smo ostali, ker je kuhar dal pri steni na krmi lonec poln juhe.
Tudi to si je tromba vzela s sabo.

LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 30, 2013 14:39

Jaz tudi mislim, da se bi bilo najbolje skriti v podpalubje vreči plovno sidro in molit :? Drugače pa jadrnice pomoje ne bi zvrnilo, morda bi nastradal kakšen windeks jambor v kolikor nimaš odprtih jadr pa mislim, da bi moral preživeti. Drugače pa tudi nekekga hudega vala načeloma ni edino veter....
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Sep 30, 2013 17:33

Letos sem jih videla toliko, da sem se jih naveličala :shock: :?
Pošiljam še nekaj od ulova:

Slika

Slika
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Sep 30, 2013 17:35

Tudi mene to zanima, a so res pogostejše ali se samo bolj pogosto ulovijo oz. slikajo, glede na to da ma vsak pri sebi sedaj fotkič na mobitelu. Isto je z ostalimi naravnimi nesrečami - a so res pogostejše ali so samo toliko bolj medijsko pokrite??
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Sep 30, 2013 17:52

Res je, da je dandanes vse bolj dokumentirano in medijsko bolj prezentirano. Je pa tudi res, kar se mene in mojega spomina tiče, da so dosti bolj pogoste in izrazitejše kot nekdaj. Včasih so se dale videt trombice na prašnih cestah ob morju, katere so dvigovale , vrtinčile prah pa kaki papirček in smo jih otroci "lovili", vendar so bile mini v primerjavi z današnjimi. Ja, bile so tudi take velike, ampak zelo redke.

Bouges Nina, lepi posnetki :wink:

LP
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 30, 2013 18:11

Jezus, a tole spodaj je na Jadranu?

Bouges Nina napisal/-a:Slika
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Sep 30, 2013 18:23

Ja, mimohod mimo Veštra. Smo zbežali na kopno. Letos ne le enkrat :cry: .
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 30, 2013 20:25

Torej, v enem trenutku je bilo na obzorju 5 pijavic; torej ni kaka fotografska fora (da pustiš odprto zaslonko, al pa slikaš v intervalih, pa potem združiš ... se ne spoznam drugače) ? :shock: :shock:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Sep 30, 2013 20:45

Res se nekaj čudnega dogaja z vremenom :?: Pijavice res niso redek pojav na Jadranu, a toliko, kot zadnja leta, ne vem, če sem jih sploh videl celo življenje. Praktično ob vsaki fronti se že razvije pijavica.
Sicer se pijavice navadno razvijejo nad morjem, v bližini obale in potujejo proti obali, kjer počasi izgubijo moč.
Tudi burje je vedno več :?: Opazujem jug Istre, Kamenjak, Medulin, Premantura,... Zadnja leta je tukaj skoraj več burje in še močnejše, kot pod Velebitom :idea: Ne spomnim se, da bi pred leti tam toliko pihalo, pa tja zahajam že nekaj desetletij.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Sep 30, 2013 21:00

Grega295 napisal/-a:Torej, v enem trenutku je bilo na obzorju 5 pijavic; torej ni kaka fotografska fora (da pustiš odprto zaslonko, al pa slikaš v intervalih, pa potem združiš ... se ne spoznam drugače) ? :shock: :shock:

Ja, pet pijavic. V kampu je s strani zaposlenih zavladala panika. Vsi ljudje so morali zapustiti bazen, stalno so bili na telefonski zvezi, opazovali. Mi smo za tisto noč najeli apartma, ker je bila jadrnica popolnoma izpostavljena proti sw, w, od koder je tole prišlo. Zanimivo pa je bilo dogajanje po tem plesu. Imam fotografije, ki so videti precej obdelane s photoshopom in jih zato ne obešam nikamor. V resnici pa je bilo še veliko bolj intenzivno. Otok Sv. Ivan je bil videti kot bi lebdel. Spomnim se, da so ljudje takrat govorili, kako lepo je vse skupaj, sama pa sem občutila srhljivo moč narave in ne morem reči, da je bilo lepo. Bilo je nad, nadnaravno. Na žalost imam kar nekaj fotografij pijavic in drugih, meni neljubih, pojavov. Na žalost zato, ker nosijo različne datume in na žalost zato, ker me je tovrstnih pojavov strah.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Sep 30, 2013 22:04

.

Fotka je z neta.

Slika

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Sep 30, 2013 22:15

Bouges Nina napisal/-a:Imam fotografije, ki so videti precej obdelane s photoshopom in jih zato ne obešam nikamor.

Se priporočam za te fotke.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 30, 2013 22:23

se forum tud priporoča

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost