Ne bi rad oznanjal konca sveta, vendar sem vceraj na italijanskem RAI1 gledal razdejanje po vodni ujmi v okolici Neaplja, kjer sem bil se pred enim mesecem z barko. Nevihta jim je povzrocila podobno skodo, kot pri nas v Zeleznikih. Reporter je bil na ulici med nalivom, kjer se druge strani ceste sploh ni videlo. Voda je odnasala avtomobile, podrla nekaj mostickov, izpodjedala ceste itd...
Zjutraj nsem bil na Skypu z prijateljem Islandcem,ki se trenutno nahaja na Islandiji, ima pa v Marini v Portorozu Elan 40, ki mi je povedal, da je letosnji oktober po kolicini padavin presegel vse rekorde od zacetka merjenja padavin v Reykjaviku. Ce nato preberemo se vsa porocila o taljenju severnega pola in hurikanih (posebej v juznih drzavah ZDA) lahko zakljucimo, da se podnebje dejansko spreminja.
To za nas morjeplovce pomeni, da se ne moremo vec zanesti na dolocena stoletja stara pravila o vremenu, kakor, ce je zvecer rdece nebo, bo jutri lepo mirno jutro. Dejstvo je , da se je treba zelo dobro informirati o vremenu, kar nam zagotavlja precej varnejse potovanje po morju in varnost nasih plovil in ljudi, ki z nami potujejo.Dandanes, obstoja cela vrsta internetnih strani za morjeplovce, ki so cenovno relativno ugodne in so se skozi redno uporabo pokazale kot zelo zanesljive in natancne. Nekatere celo nudijo storitve preko SMS-a , kjer lahko vsakokrat preverimo vreme na dolocenih podrocjih predno odrinemo na pot. Vcasih je bolje pocakati kak dan kakor pa lahkomiselno kreniti na pot. Na morju velja namrec Murphyev zakon in noben prehod med otoki ni tako kratek kakor smo ga planirali.
Med profesionalnimi skipperji se je ze ustalila navada, da se klicemo , ko vemo, da je nekdo ze tam, kamor smo se namenili. Vcasih, ko je kdo od nas na poti, celo poklice kakega kolega, ki je doma , da mu po SMS-u enkrat dnevno ( ponavadi zjutraj) poslje info o vremenu.To je lahko informacija , ki te resi velike skode ali tezav. Vedno znova me presenecajo zgodbe o resevanjih npr. 4 clanske druzine, ki se je po vecmetrskih valovih z majnsim gumenjakom namenila na vec deset milj dolgo plovbo med otoki. Kljub temu, da se morja ni potrebno bati, je potrebna dobra mera razsodnosti in priprav, da se kratek izlet ne bi spremenil v izkusnjo , ki je nikoli ne bomo pozabili!
Vreme in varnost na morju
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Vreme in varnost na morju
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Vidim, da si vsestransko informiran in priznam, da tudi mene čedalje bolj skrbi vse skupaj !!!
Sam sem namreč ravno to kar pišeš; lastnik manjšega plovila s štiri člansko družino - slabih izkušenj pa na srečo z vremenom še nimamo.
LP
Sam sem namreč ravno to kar pišeš; lastnik manjšega plovila s štiri člansko družino - slabih izkušenj pa na srečo z vremenom še nimamo.
LP
Deluj tako, da bo maksima tvojega delovanja postala vsesplošni moralni zakon!
No ja saj nisem lastnike gumice zelel dati za primer neodgovornih morjeplovcev, videl sem ze tudi "morske volkove" na velikih motornjacah ali jadrnicah, ki so zagrizli vec kakor so lahko pozvecili. Vazno je, da smo informirani, odgovorni in se zavedamo zmogljivosti svojih plovil v slabem vremenu.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Nemo, je čist OK, te podpiram, ko si zaskbljen. Če sva že ravno pri gumicah; jaz imam sicer bowriderja 5m, ampak to sploh nima nobene veze s tole temo.
Trenutno nabiram "kondicijo" za nakup novega motorja in se včasih človek po domače povedano "userje", ko slišiš in vidiš kaj se dogaja na morju. Vprašaš se, kaj pa če se "srečamo" - s slabim vremenom mislim.
Doslej sem redno spremljal vremenska poročila dokler je bil čoln v vodi, ampak vidim, da to še zdaleč ne bo dovolj. Najti bo potrebno še kakšno zaslombo infomacij, nekaj podobnega, kot sem bral v rubriki z UKW postajami.
Ne misli pa, da sem te narobe razumel, še zdaleč ne. Neprevidneža lahko najdemo kjerkoli, tudi med jardnicami. Upam, da sem ti uspel razložit kaj mene tare in to ni gumica, ampak nepredvidljivo vreme.
Lep pozdrav na obalo.
P.S. Tvoj slogan pod sporočili mi je, mimogrede, zelo všeč. Edini dober dan je res samo v družbi morja.
Trenutno nabiram "kondicijo" za nakup novega motorja in se včasih človek po domače povedano "userje", ko slišiš in vidiš kaj se dogaja na morju. Vprašaš se, kaj pa če se "srečamo" - s slabim vremenom mislim.
Doslej sem redno spremljal vremenska poročila dokler je bil čoln v vodi, ampak vidim, da to še zdaleč ne bo dovolj. Najti bo potrebno še kakšno zaslombo infomacij, nekaj podobnega, kot sem bral v rubriki z UKW postajami.
Ne misli pa, da sem te narobe razumel, še zdaleč ne. Neprevidneža lahko najdemo kjerkoli, tudi med jardnicami. Upam, da sem ti uspel razložit kaj mene tare in to ni gumica, ampak nepredvidljivo vreme.
Lep pozdrav na obalo.
P.S. Tvoj slogan pod sporočili mi je, mimogrede, zelo všeč. Edini dober dan je res samo v družbi morja.
Se strinjam z obema, da so nevihte in podobni pojavi vse močnejši in izrazitejši.
Okrog neizkušenosti morjeplovcev, pa sem mnenja, da je tega vse več zato, ker si danes praktično vsak lahko privošči nek čoln ali barko. Tisti z manjšim proračunom si omislijo gumico, manjši bowrider ali podobno in že se imajo za prave kapitane... Podobno si frajerji omislijo prvič v življenju čoln in to je takoj 12 metrska zverina, ker jim to pač omogoča proračun... Izkušenj pa nobenih. Izpit za voditelja čolna in VHF naredi vsak, praktičnega preizkusa ni! Mislim, da bi se tukaj moralo marsikaj spremeniti. In upam, da se v naslednjih letih bo, čeprav mislim, da je to upanje bolj tako tako...
Od počitniških kapitanov, jih vremensko napoved spremlja največ 5%. Vsi ostali plujejo na pamet. Ravno letos sem "pridivjal" iz Paga proti Rabu in v 5 minutah se je pripravila nevihta. Pa da vi vidite tisto paniko vseh čolničkov v zalivih okrog Suhe punte... Katastrofa! En Madžar, je na polno izglisiral in direktno proti meni! Potem me je opazil, ko sem bil že jaz v paniki kaj bo. Ko se umaknem v desno on zavije levo in še vedno greva drug proti drugemu... Pa kdo mu je dal izpit???
Glede vremenskih pojavov, sem letos nekajkrat prečkal Kvarner in vedno je bila cel dan bonaca, morje kot ogledalo... Pa kje je zloglasni Kvarner? In potem sem šel še zadnjič letos k sreči z malce večjo barko in takrat je bil jugo z valovi kar močan. Če bi bil z manjšim čolničem, bi bili problemi...
LP
Okrog neizkušenosti morjeplovcev, pa sem mnenja, da je tega vse več zato, ker si danes praktično vsak lahko privošči nek čoln ali barko. Tisti z manjšim proračunom si omislijo gumico, manjši bowrider ali podobno in že se imajo za prave kapitane... Podobno si frajerji omislijo prvič v življenju čoln in to je takoj 12 metrska zverina, ker jim to pač omogoča proračun... Izkušenj pa nobenih. Izpit za voditelja čolna in VHF naredi vsak, praktičnega preizkusa ni! Mislim, da bi se tukaj moralo marsikaj spremeniti. In upam, da se v naslednjih letih bo, čeprav mislim, da je to upanje bolj tako tako...
Od počitniških kapitanov, jih vremensko napoved spremlja največ 5%. Vsi ostali plujejo na pamet. Ravno letos sem "pridivjal" iz Paga proti Rabu in v 5 minutah se je pripravila nevihta. Pa da vi vidite tisto paniko vseh čolničkov v zalivih okrog Suhe punte... Katastrofa! En Madžar, je na polno izglisiral in direktno proti meni! Potem me je opazil, ko sem bil že jaz v paniki kaj bo. Ko se umaknem v desno on zavije levo in še vedno greva drug proti drugemu... Pa kdo mu je dal izpit???
Glede vremenskih pojavov, sem letos nekajkrat prečkal Kvarner in vedno je bila cel dan bonaca, morje kot ogledalo... Pa kje je zloglasni Kvarner? In potem sem šel še zadnjič letos k sreči z malce večjo barko in takrat je bil jugo z valovi kar močan. Če bi bil z manjšim čolničem, bi bili problemi...
LP
admin napisal/-a:Glede vremenskih pojavov, sem letos nekajkrat prečkal Kvarner in vedno je bila cel dan bonaca, morje kot ogledalo... Pa kje je zloglasni Kvarner? In potem sem šel še zadnjič letos k sreči z malce večjo barko in takrat je bil jugo z valovi kar močan. Če bi bil z manjšim čolničem, bi bili problemi...
LP
Ja, kje pa sem bil jaz
Ravno to hočem povedat, da na hrvaške vremenske napovedi za pomorce ne dam več kaj dosti. Vedno napovejo skoraj vse vremenske možnosti, samo čakam, da bodo avgusta napovedali možnost sneženja
Saj potem nihče več ne jemlje resno njihovih napovedi. Letos so vsaj 45 dni v dveh mesecih napovedovali skoraj enako burjo, pa je ni bilo, ali pa je potem pihnila tista orkanska, ki je spravila na suho tudi 43 čeveljske jadrnice. Kako naj zaupamo tem napovedim? Ali bomo celo poletje na privezu, ali pa se vsak dan podali v neznano, pa kaj bo, bo
Priporočam pa, da pred plovbo preverite na http://www.dhmz.htnet.hr/prognoza/karte ... param=&it=
kakšne so prognoze modela Aladin za hrvaško primorje. jaz te zadeve intenzivno sledim že kakšni dve leti in moram reči, da so bistveno bolj natančne in definirane od njihove vremenske napovedi za pomorce. Seveda morate pri branju teh kart uopštevat tudi tolerance, lokalne značilnosti, eventuelni časovni zamik vremenskih dogajanj,......
Trenutno se mi zdi to najbolj natančna napoved za Jadran.
Če nimate dostopa do neta, je napoved na voljo tudi na WAP-u.
Aladin je vsekakor zakon, tako slovenski, kot tudi hrvaški.
Glede njihovih napovedi v besedi pa se kar strinjam. Tudi sam sem poslušal skoraj vsak dan "upozorenje", pa ni bilo nikoli iz tega nič. Mogoče nalašč malce pretiravajo, saj jih tako ne more nihče obsojati. Če ti dajo opozorilo in ni potem nič, je vsem vse OK in počitniški kapitani smo srečni, da je nastal lep dan kljub slabi napovedi
. Če pa bi napovedali mirno morje, razvije pa se "neverin", bi jih marsikdo lahko obsodil, da so ga zavedli v nevaren položaj... Mogoče???
LP
Glede njihovih napovedi v besedi pa se kar strinjam. Tudi sam sem poslušal skoraj vsak dan "upozorenje", pa ni bilo nikoli iz tega nič. Mogoče nalašč malce pretiravajo, saj jih tako ne more nihče obsojati. Če ti dajo opozorilo in ni potem nič, je vsem vse OK in počitniški kapitani smo srečni, da je nastal lep dan kljub slabi napovedi
LP
Po opravljenem izpitu za voditelja čolna smo prepuščeni samemu sebi, drži. Če imaš prijatelja z izkušnjami ali pa kaj podobnega še gre, precej pa se jih zanese na brezbrižnost in srečo.
Poleg tega so jih nekateri kar kupili, kar je še večji obsurd
- kot bi šel po jajca na trg.
Zlatko83, dober nasvet - se zahvaljujem (forum je 1A). Tile TV vremenarji so res "KR NEKI".
LP
Poleg tega so jih nekateri kar kupili, kar je še večji obsurd
Zlatko83, dober nasvet - se zahvaljujem (forum je 1A). Tile TV vremenarji so res "KR NEKI".
LP
-
gobbi
- Viceadmiral
- Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA
Eh vremenari doli so prava katastrofa edino pridejo pa prav ko dobiš kakega kolega na obisk pa ti ga ni za vozit pač tisti dan ekstra poslušaš vremenske prognoze ,vstaneš se ko začne pihat maestral,pol pa mu rečeš,sory vremenske razmere ne dopuščajo plovbe
,
To kak pa pri nas izgleda ispit pa je prava katastrofa , jaz sem ga naredil,prišel na morje zvezal čoln, grem po pomolu do slaščičarne pa je čoln pred mano v slaščičarni lep dogodek ne
To kak pa pri nas izgleda ispit pa je prava katastrofa , jaz sem ga naredil,prišel na morje zvezal čoln, grem po pomolu do slaščičarne pa je čoln pred mano v slaščičarni lep dogodek ne
Se strinjam z vami, ampak pri Hrvatih me moti, da imajo skoraj na vsakih vremeskih poročilih za pomorce "upozorenje". Potem se v 90% ne zgodi nič in marsikateri popoldanski morjeplovec prične podcenjevat ta opozorila. Potem pa se v teh 10% res zgodi volja vremena, pa je na morju svetovna panika. Vsi panično glisirajo v marine, doživel sem celo, da je jahtica dobesedno zglisirala v marino. nekako so pristali, potem pa vsi panično poskakali z ladje, brez da bi jo sploh privezali
V Jadranu je zame edino merilo izkušnje in pa seveda aladin DHMZ. Če ga boste znali pravilno "prebrat" in združit z lokalnimi značilnostmi, je to skoraj sigurna vremenska napoved.
V Jadranu je zame edino merilo izkušnje in pa seveda aladin DHMZ. Če ga boste znali pravilno "prebrat" in združit z lokalnimi značilnostmi, je to skoraj sigurna vremenska napoved.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta