VREME ISTRA

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

somebody
Višji štabni vodnik

VREME ISTRA

OdgovorNapisal/-a somebody » Pe Maj 20, 2011 07:43

Zanima me vreme ta vikend v Istri (PUla - Rovinj)
a bo primerno za vožnjo z čolnom

lp
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Maj 20, 2011 08:45

poglej na DHMZ tam boš našel vse podatke.
Lp,
Iztok
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Maj 20, 2011 08:58

SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Maj 20, 2011 09:04

Aja pa še to stran sem pozabil. Sicer je italijanska ma kaže točno http://www.ilmeteo.it/meteo-europa/Porec

Lp,
Iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Vreme za konec tedna ob Jadranu

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 20, 2011 11:49

Po vsem sodeč bo primerno.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=74695&highlight=#74695 in od tam na DHMZ

Za oba dneva podobno:

Morje mirno (napoved ne več kot pol metra vala, večinoma le valčki),
vetrovi za večino jadralcev prešibki (sicer večinoma iz istih smeri kot burja),
popoldanske plohe nad kopnim, kar najbrž pomeni verjetnost neverina (ki ga omenja sporočilo za pomorce) nad obalo in nekaterimi priobalnimi otoki (Pag recimo).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Maj 20, 2011 12:41

Za Istro je baje vedno odlična napoved iz Aviana ? ima kdo taprav link ?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Maj 20, 2011 12:43

Če je to to je to ta link http://www.meteoam.it/

lp,
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Maj 20, 2011 12:47

Veš, da ne vem, vem samo da v nulo vedno zadane...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 20, 2011 18:31

Za jutri je prognoza podobna kot za danes, torej popoldanske nevihte nad kopnim in obalo. Visok zračni tlak, ampak razmeroma vlažen zrak in zato intenziven razvoj oblakov.

Zjutraj lepo, morje mirno, šibki vetrovi s kopnega, nato močan razvoj vročinskih oblakov in popoldne nad kopnim in obalo verjetne nevihte (neverini).

Za ilustracijo današnje meteo slike za popoldanske nevihte

Satelitska slika oblačnosti med 16. in 17. uro
Slika

Vremenski radar ob 16 nekaj, trenutno stanje, padavine
Slika

Prognoza DHMZ za padavine iz neviht za danes popoldne
Slika

Analiza za danes popoldne (tlak, vremenski pojavi, fronte) iz NATO letalske baze v Ramsteinu - križci so prognozirane strele
Slika

Podobna napoved je tudi na Meteoalarm http://meteoalarm.eu/index.php?lang=sl_SI

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Maj 21, 2011 07:10

Potrjuje se, kar sem opisal v prejšnjem postu, razen da se 'popoldanske nevihte' lahko začno že pozno dopoldne. Mehanizem popoldanskih neviht je v 'bazi znanja' opisan poljudno tule.

Kaže, da bo vreme pri nas tudi jutri zelo podobno današnjemu - zjutraj jasno, morje zelo malo (ali nič) vzvalovano, čez dan naraščanje oblačnosti in popoldne - ter lahko že kasneje dopoldne - nevihte nad kopnim in obalo.

Na kopnem (in pri obali) imejte pri roki oblačila za dež.

Tole je pa jutranje stanje vremena - v kakršno napoved česar včeraj popoldan marsikdo, ki je gledal oblačno nebo (in vse ostalo) za danes zjutraj ne bi verjel.

Pred pol ure skoraj polna luna na - kolikor sem ga videl skozi okno - jasnem nebu. V mojem vidnem polju ni bilo videti nobenega oblaka.

Radarska slika z Lisce kaže prazno, torej da v dosegu radarja nikjer nič ne pada (ni padavin).

Tole je satelitska slika pred šesto zjutraj - oblaki so se skoraj v celoti razkadili. Preostali oblaki nad Alpami so verjetno v glavnem jutranja megla
Slika

Tole je prognoza tlaka in front za jutri z DHMZ Cro.
Slika
Včerajšnja prognoza za današnji dan se je razlikovala v tem, da ciklon še ni bil nad Veliko Britanijo in da sta bila na njej še ciklona nad Tunisom in Turčijo - prvi med drugim trenutno povzroča peščeni vihar v Alžiriji (S na sliki iz Ramsteina spodaj).

Stanje nad srednjo Evropo (in pri nas) je videti stabilno, dokler se ne bo približal ciklon, ki bo jutri nekje nad veliko Britanjo, kar verjetno pomeni še nekaj dni sedanjemu podobnega vremena.

Tole je prognoza valov za zjutraj (DHMZ),
Slika

tole pa za popoldne
Slika
Torej zjutraj severni in sredni jadran šajba ali skoraj šajba, čez dan recimo ob obali Istre nekaj vzvalovanja - verjetni vzrok kakšna nevera nad obalo.

Tole so prognozirane padavine iz popoldanskih neviht; če kliknete na sliko, bo odprlo Aladina DHMZ in boste lahko pogledali prognozo za dopoldne (manj padavin, ampak tudi že) in še prej do šeste (skoraj nič padavin).
Slika

Aladin za veter kaže šibke vetrove (do pet vozlov), vendar utegne tokrat zavajati, saj ta model napovedovanja ne more napovedati vetrov zaradi never (napovedana je - velika - verjetnost never, ni pa točne napovedi, točno kje in točno kdaj se bo sprožila, zato ni mogoče izračunati vetrov iz nje).

VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 20.05.2011 u 19:00 sati

UPOZORENJE
Moguć je neverin, uglavnom sredinom dana i poslijepodne uz obalu. Moguća je magla, uglavnom u noći i ujutro.

SITUACIJA
Nad Jadranom se zadržava anticiklonalni greben, a po visini kruži vlažni i nestabilni zrak.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA 24 SATA
Tiho ili NE i NW, sutra uz obalu i SW vjetar 4-10 čvorova. More 1-2. Vidljivost 10-20 km, mjestimice 1-4 km zbog sumaglice, moguće je manje od 1 km zbog magle, uglavnom u noći i ujutro. Pretežno vedro, postoji mogućnost za pljusak i grmljavinu, uglavnom sredinom dana i poslijepodne uz obalu.

Tule so pa kazalci na vire, ki sem jih uporabljal.

Uporabniški avatar
Tex
Admiral

Re: VREME ISTRA

OdgovorNapisal/-a Tex » So Maj 21, 2011 10:19

somebody napisal/-a:a bo primerno za vožnjo z čolnom

lp

Vreme je vedno primerno za vožnjo z čolnom :wink:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Maj 21, 2011 23:57

Slika

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Maj 22, 2011 08:16

Danes podobno kot včeraj (zato nima smisla ponavljati slik :wink:) .

Za Texa, v zjutraj po večini severne polovica Jadrana šajba, v ostalem pa tudi le malo valov. Po mojem dan za glisiranje.

Malo za jadralce uporabljenega vetra - razen tam, kjer so nevihte.

Nad obalo neverini in nad celino nevihte - torej pri roki obleka za dež - popravljam, obleka tudi za naliv.

Ponekod tudi možnost toče (včeraj so rekli, da je je v Srednji vasi v Bohinju že bilo malo, na jezeru pa le naliv).

somebody
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a somebody » Po Maj 23, 2011 07:18

Pozdravljeni
Hvala za napovedi in nasvete glede vremena. Vreme je zdržalo, cel dan sonce malo vetra valovi mali glisiralo se je normalno , bil na čolnu celo soboto prevozili smo od Pule do Vrsarja nazaj vstavlanje in sončenje ob zalivih vožnja pred Brioni, sončni zahod zasidrani pri otoku Kotež nato privez v lučici.
Kmalu spet ponovimo ampak druga relacija
lp
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Maj 23, 2011 08:24

Lepo, da si se dobro imel.

Mene pa je v soboto popoldne (v skladu z napovedjo) skoraj eno uro pralo in sem pač tisti čas bil v opremi za dež; v nedeljo pa popoldne ni padalo ravno name. Ne glede na to tega dne na vodi ni bilo zamuditi.

Običajno so pogovori o temu podobnem v temi vreme čez vikend, tako da je malo manj tem in o vremenu čez vikend vse skupaj na enem mestu. Tako tudi lažje najdeš, ko iščeš :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti