izkušnje z pijavko

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

izkušnje z pijavko

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Po Apr 21, 2008 12:45

Že dalj časa me zanima!? Ali ima kdo izkušnje z "pijavico"? Ali jo je že kdo od članov preživel na barki? Kako to izgleda? Ali je res tako močna? Prej se nisem bal, sedaj pa imam majhne otroke in me kar nekaj "grabi". Recimo primer: privezan si ob pomolčku na nekem otočku, otroci brezskrbno čofotajo v vodi. Kar naenkrat se pojavi za hribčkom "tromba", ki se približuje točno proti tebi in noče izginiti (na morju sem že videl tornade v daljavi, vendar so po nekaj časa izginili). Kaj torej narediti v tem primeru?
1. moliti, da se tornado "podre" in izgine (to ne)
2. pobrati otroke in ženo in se skriti v kakšno luknjo v bližini (to ja)
3. se hitro vkrcati in odbrzeti (verjetno ne - z jadrnico ni časa)
4. se samo zapreti v barko in upati na najboljše

Kaj o tem kaj mislite ostali člani?

LP Dobra vila
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Po Apr 21, 2008 16:58

Ha ha, v principu se ve kaj bi napravil noj, a to mi morjeplovci nismo. Pijavica je zelo počasna reč, tako da se tudi z jadrnico temu z lahkoto izogneš, tudi ni tako močna da bi odnesla jadrnico, morda lahko prestavi kak ribiški čoln. Verjetno pa ostaneš močno poškodovan če te ulovi z dvignjenimi jadri. Osebno bi izbral opcijo vkrcaj in odrini od obale, pa otroke v kabino. Upam da se pogovarjamo o pijavicah na Jadranu, ker te sem že srečal na cca pol milje, kolega pa je bil v ribiškem čolnu precej bliže, pa ga je malo stisnilo :shock: , a trenutek nato je steber prekinilo in minuto za tem je ujel zobatca 3,5 kg.Torej ,ko vidiš pijavico pojdi lovit ribe :D

lp Bojan
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Apr 21, 2008 17:04

Moznost, date bo na morju presenetil tornado, je priblizno enaka temu, da te bo Naomi Cammpbell povabila na pijaco. Res moras imeti smolo, da se ti to zgodi. Seveda je prvo pravilo, da se izogibas plovbe ali postopanja po pomolih ko se pripravlja nevihta, vendar v vseh mojih letih potepenja po Jadranu sem jo videl ( in in se to od dalec) le trikrat. Precej dolgo sem delal kot strojnik na ribiski ladji na Islandiji, in moja najvecja paranoja je bil tsunami. Med tem casom smo veckrat slisali podvodno grmenje ob potresih, vendar nam je meteorolog pojasnil, da smo dalec od obale popolnoma varni. Zato glej vreme in bodi pozoren na posebno vroce dni, ko se pribljizujejo podrocja mocnega vetra in bi naj bil varen!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Apr 21, 2008 17:20

Pijavice na Jadranu niso tako pogoste, sploh pa so poleti zelo redke. Mora biti res čudna vremenska situacija, da se bo pijavica pojavila poleti, ampak vreme.....
Jaz sem se pred leti peljal z njo, kakšne 2 alo 3 milje vstran, nič posebnega, razen, da jo redko doživiš in je to za morjaplovca posebna avantura. Res pa, da ne bi rinil v njo ali njeno neposredno bližino. Da se boš ob nastanku znašel sredi nje, je možnost ena:nekaj milijonov. Mnogo bolj nevarna, kot na morju, se mi zdi na kopnem. Navadno traja le nekaj minut, vetrovi v njenem centru pa ne presegajo 100 km/h. Navadno nastane iz nevihtnega oblaka, imenovanega Cumulonimbus. To je zelo globok (debel) oblak, v spodnjem delu zelo temen, pogosto iz njega visijo "proge" , v gornjem delu je zelo hladen zrak, v spodnjem pa toplejši, oblak je navadno višji, kot je njegov obseg.
Nazadnje spremenil zlatko83, dne Po Apr 21, 2008 17:50, skupaj popravljeno 1 krat.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Apr 21, 2008 17:36

Tole sličico sem na tem forumu že objavil, ker pa se je pogovor razvijal drugam, jo prestavljam sem.

Slika

Pogled iz Raba proti Lošinju. Pijavica se je počasi sprehajala med otokoma vsaj debelo uro.

Podobno sem posnel s kamero prejšnje leto v Martinščici na Cresu. Od daleč s kopnega je zgledala čisto simpatično, ko pa sem po dežju opazoval razdejano grmovje in prometno signalizacijo, se mi le zdi, da si ne bi želel biti s čolnom v bližini. Če bo šlo, bom video naložil na kak server in sem prilepil link.

Prav redka pijavica že ne more biti, če jo je meni uspelo v dveh zaporednih letih kar dvakrat posneti.

LP Francelj
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Apr 21, 2008 18:00

Na francljevi sliki lepo vidimo težek Cumulonimbus. Kadar nastane tak oblak, povzroči ga navadno nenaden vdor zelo hladnega zraka v Sredozemlje, ki povzroči močno kondenzacijo vlage, je možen nastanek tudi večih pijavic, v zaporedju, lahko pa tudi hkrati. Zato, kadar nastane takšna vremenska situacija, je to možno. Govorim pa o tem, da v Jadranu bolj poredko nastanejo tako izraziti Cumulonimbusi.
Na tej povezavi
http://www.rtvslo.si/slike/photo/32340
sem našel šolski primer Cumulonimbusa, ki pa še ni popolnoma razvit in v taki fazi še ne predstavlja neke nevarnosti. Če pa bi bil vdor hladnega zraka intenzivnejši, pa bi ta oblaček na spodnji strani postajal vedno temnejši.....
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Apr 21, 2008 18:14

Še nekaj na temo pijavice v Jadranu, da vas ne bo tako strah :twisted:

http://jadran.gfz.hr/pijavice_objasnjenje.html#koliko

Pa nekaj sličic Cumulonimbusov, da boste vedeli, kdaj naj vas bo strah :oops:

http://images.google.si/images?q=Cumulo ... s&ct=title

http://www.weather-photos.net/gallery/t ... p?album=44

Pa da boste videli, kaj lahko napravi Cumulonimbus (pa tak ne pri nas)

http://www.youtube.com/watch?v=6RuE5t1-H9k
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Po Apr 21, 2008 22:00

francelj napisal/-a:Če bo šlo, bom video naložil na kak server in sem prilepil link.

http://www.youtube.com :wink:
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Apr 21, 2008 22:14

Se bom potrudil. Video je še na DV kasetki. Vzame nekaj časa za presnemavanje in obdelavo.

Sličica pijavke zgoraj je nastala 13.8.2006. Če bi kdo hotel dopolnjevati podatke na tistih linkih :wink:
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Apr 21, 2008 22:27

Do takrat pa fotozgodba te pijavke:
Slika
Slika
Slika
Slika

LP Francelj
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Apr 22, 2008 10:34

Hvala vsem za mnenja, še posebej bom pohvalil zlatka. No saj res mogoče ni tako hudo. Mislim da sem zadnje čase preveč nervozen okoli tega, kaj vse se lahko zgodi. Mislim da to pride z leti...

LP Dobra vila
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » To Apr 22, 2008 11:25

Vau dobre fotke lepo si zadel
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Pe Apr 25, 2008 23:23

no gobbi kdaj boš kej priveslal s tvojo barko...še nisi dobil?
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Apr 30, 2008 00:22

Še obljubljeni video pijavke, posnet 13.8.2004 v Miholaščici.

http://www.youtube.com/watch?v=1PyEZWv2UyI

Na YouTube je tega presenetljivo veliko.
Naprimer:
http://www.youtube.com/watch?v=jjR253nmrWE&NR=1

LP Francelj
Nazadnje spremenil francelj, dne Sr Apr 30, 2008 12:39, skupaj popravljeno 2 krat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 30, 2008 09:40

nemo napisal/-a:Moznost, date bo na morju presenetil tornado, je priblizno enaka temu, da te bo Naomi Cammpbell povabila na pijaco. Res moras imeti smolo, da se ti to zgodi. Seveda je prvo pravilo, da se izogibas plovbe ali postopanja po pomolih ko se pripravlja nevihta, vendar v vseh mojih letih potepenja po Jadranu sem jo videl ( in in se to od dalec) le trikrat. Precej dolgo sem delal kot strojnik na ribiski ladji na Islandiji, in moja najvecja paranoja je bil tsunami. Med tem casom smo veckrat slisali podvodno grmenje ob potresih, vendar nam je meteorolog pojasnil, da smo dalec od obale popolnoma varni. Zato glej vreme in bodi pozoren na posebno vroce dni, ko se pribljizujejo podrocja mocnega vetra in bi naj bil varen!

Nemo, ta z Naomi, pa je odlična. Samo se postavlja vprašanje, pri kom bi jo bolje odnesel. Za tornadoje vemo da so nevarni. Za Naomi pa tudi, lahko pa vprašamo policaja ( se mi zdi da v Britaniji ), kateri je na srečo, pred kratkim, preživel bližnje srečanje z Naomi :lol: .
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti