Luc

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

Luc

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Sr Sep 19, 2012 17:05

? za pajer1-ja. Danes na sejmu v Kopru sem ob obali videl dosti iglic ki so raubale ob njih pa še manjše ribice-cirka 5-10dkg. Ker sem luc-e že ulovil, sem prepričan da so bili to luc-i. Pajer1, si ti kaj seznanjen kako je z luc-i na slov. obali. Jaz ga prej še nikoli nisem videl.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Sep 19, 2012 18:12

Luci so v Slo morju bolj izjema, kot pravilo. Pred dvajsetimi leti so ga gledali kot veliko posebnost tudi profi ribiči,večina sploh ni poznala sorte. Je pa bolj riba odprtega morja in ne obale. Tudi velikost ni nič presenetljivega. Sami otroci iz vrtca.
Kaj vem, kaj je ravbalo pred tvojim nosom.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 19, 2012 19:55

Luci ne pridejo v vode plitvejše od 60m! Verjetno si videl njegovega bratranca Rumbaca

Rumbaca sem lani prvič ujel pred Ronkijem (Izola). Po obliki je na brzino zelo podoben palamidi, vendar ima krajšo glavo in krajšo hrbtno plavut. Po zgornji polovici trupa je pisan kot bi imel hieroglife. Enako kot Luc le, da ima Luc karakteristične pike ob prsni plavuti trupac-rumbac pa jih nima. Je zelo borben in vleče kot dvakrat večja palamida. Sem bil zelo presenečen saj sem po kontri pričakoval nekaj precej večjega.

Trup robec (Auxis Thazard Lac.), zraste do 50cm, 3kg
Hrvaško: Trupac, rumbac, robac, trupina, tunčič, šarban
Nemško: Makrelen, thunfish, Bonito
Špansko Frigate mackerel
Francosko: Melva, auxide
Italijansko: Tombarello
Slika

LUC, po trebuhu ima pikice po hrbtu pa vzorec podoben hieroglifom, zato se ga je tudi prijelo ime "nepismeni tunj".
Slika

In še za primerjavo Palamida
Slika

LP NT :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta