ribolov z živo vabo
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
ribolov z živo vabo
Na forumu sem prebral že veliko o panuli in živi vabi, tako da mi je ta način ribolova poznan. Nekje v hrvaški reviji sem prebral, da so uspešno lovili na živo vabo, vendar ne na panulo, temveč iz zasidranega čolna. Sistem je bil podoben, kot lov ščuke na živo vabo (pri nas ni dovoljen, na Hrvaškem dovoljen). Na trnek so dali kneza in na tak način ujeli različne morske predatore. Ali je že mogoče gdo poizkušal tak isitem ribolova in vaše mnenje o takem načinu ribolova.
Poizkušal bom najti to revijo, ker jo imam nekje doma, takrat bom lahko tudi več napisal, točno kako so lovili.
Poizkušal bom najti to revijo, ker jo imam nekje doma, takrat bom lahko tudi več napisal, točno kako so lovili.
našel članek, ki opisuje takšen način ribolova, ki je izredno uspešen z barke, kakor tudi z kopnega. Tip ki je napisal članek, je takšen način primerjal po uspešnosti s panulo, vendar da je veliko ceneje, ker se ni treba vozit. Tip na takšen način lovi zobatce in druge predatore, dokaj uspešno.
Sitem, na katerega lovi zgleda približno tako. Spodaj da svinec 100 g. Sledi predvrvica, na katero zveže trikraki zougolin. Na stranskem delu naveže predvrvico, na kateri sta dva trnka za katera nabode ribo. od zougolina pa je vrvica logično povezana s palico. Zanimivo je to, da lovi na večji plovec, zaradi katerega lahko lovi z sistemom na poljubni globini. Plovec tudi pomaga, da se vrvica manj zapinja za skale in podobno. Z plovcem lahko tako vabo dvigne 1 m ali pa več od dna. Kot vabo uporablja kneze, ušate in šarune.
Sitem, na katerega lovi zgleda približno tako. Spodaj da svinec 100 g. Sledi predvrvica, na katero zveže trikraki zougolin. Na stranskem delu naveže predvrvico, na kateri sta dva trnka za katera nabode ribo. od zougolina pa je vrvica logično povezana s palico. Zanimivo je to, da lovi na večji plovec, zaradi katerega lahko lovi z sistemom na poljubni globini. Plovec tudi pomaga, da se vrvica manj zapinja za skale in podobno. Z plovcem lahko tako vabo dvigne 1 m ali pa več od dna. Kot vabo uporablja kneze, ušate in šarune.
večji laufar
Zanimivo.
To je sistem "laufer" s štoparjem na glavnem laksu.
Na kakšni globini pa je lovil ?
Ali je predvrvica ki je navezana na 3 kraki karabinček in na kateri so trneki daljša od karabinčka do svinca?
Drugače pa smo na takšen način kot mulci v Dravi lovili ščuke.
To je sistem "laufer" s štoparjem na glavnem laksu.
Na kakšni globini pa je lovil ?
Ali je predvrvica ki je navezana na 3 kraki karabinček in na kateri so trneki daljša od karabinčka do svinca?
Drugače pa smo na takšen način kot mulci v Dravi lovili ščuke.
Pri nas se je lovilo ščuke brez obtežitve in na en trojček zapet za hrbet ribice (v nedoločniku pišem, ker je to prepovedano in pošteni tega nismo počeli
)
Pomoje mora bit utež na daljši predvrvici kot ribica, sicer se bo vses kupaj zapletalo. Me pa sistem zanima in ga bom preizkusil. Z eno palico loviš na grund, živo vabo, pa na drugo palico in odprta zavora........ko zapoje, pa akcija....
Pomoje mora bit utež na daljši predvrvici kot ribica, sicer se bo vses kupaj zapletalo. Me pa sistem zanima in ga bom preizkusil. Z eno palico loviš na grund, živo vabo, pa na drugo palico in odprta zavora........ko zapoje, pa akcija....
mirno morje
Namesto plovca sem jaz vzel navadne vodne balone. Zakaj? Ker ima napihnjen balon večjo površino in ga veter kar hitro nese. Kot panula. Na tak način lovijo tudi tune. V priobalnem področju pa predvsem brancine, ušate in podobno. Seveda tudi zobatce, če jim teren odgovarja in se nahajajo na lovnem področju.
Na našem delu Jadrana je lov z živo vabo prepovedan, ampak samo v primeru če te dobijo
, za HR pa ne vem.
LP
Na našem delu Jadrana je lov z živo vabo prepovedan, ampak samo v primeru če te dobijo
LP
Še ena velika prednost balona pred plovcem je, da poči in ni v napoto pri drilingu ribe vse do barke ali obale. Tudi prijem ribe se z balonom vidi odlično. Balon s svojo velikostjo tudi opozori kakega prepotentnega na drugem čolnu, da so v vodi štriki in da naj pluje bolj stran, poleg tega pa ga tudi mi vidimo dobro in ga lahko umaknemo od barke tudi 100m in imamo še vedno vse pod kontrolo.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Članek je v reviji praktični ribolov broj 29, kolovoz 2010, če mi bo uspelo, bom skeniral in prilepil navezo. Skratka od karabina do svinca ni napisal kakšna je dolžina, napissano je da uporablja najlon 0.25, ker v primeru da z svincem zadane ob skale ne izgubi celotnega sistema. Če je slika v merilu je ta del nekoliko krajši kot del z predvrvico in trnkoma. Predvez, na katerem so trnki pa je dolžine med 0.40 in 0.80 cm flourocarbon debeline med 0.40 in 0.80 mm. S takim sistemom lovi na različnih globinah tudi preko 30 metrov. Sistem je dejansko podoben sistemu lova ščuke. Bom pa poizkusil sistem skenirat in ga dam gor.
Uspelo mi je skenirat in pripravit za prenos na forum, pa mi ne gre. Skratka tak način bom probal letos maja v okolici Paga in Ugljana. Dobro pa je to, da tak sistem postaviš v vodo, z drugo palico pa loviš po svoje (plovec, grunt, umetna vaba), tako imaš različne mžnosti.
Ribolov z umetno vabo je na Hrvaškem dovoljen.
Ribolov z umetno vabo je na Hrvaškem dovoljen.
laufar
Ja, tudi meni se je zdelo, da bo predvrvica na katerem so trnki daljša od razdalje med karabinom in svincem.....zapleta se pa ne , ker je svinec vedno spodaj, vaba pa zgoraj in ima nato večji maneverski prostor, če je prevrvica s trneki daljša....
Tudi sam bom preizkusil ta sistem.....
Tudi sam bom preizkusil ta sistem.....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost