ribolov z živo vabo

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

trnek
Desetnik

ribolov z živo vabo

OdgovorNapisal/-a trnek » Če Mar 28, 2013 09:22

Na forumu sem prebral že veliko o panuli in živi vabi, tako da mi je ta način ribolova poznan. Nekje v hrvaški reviji sem prebral, da so uspešno lovili na živo vabo, vendar ne na panulo, temveč iz zasidranega čolna. Sistem je bil podoben, kot lov ščuke na živo vabo (pri nas ni dovoljen, na Hrvaškem dovoljen). Na trnek so dali kneza in na tak način ujeli različne morske predatore. Ali je že mogoče gdo poizkušal tak isitem ribolova in vaše mnenje o takem načinu ribolova.

Poizkušal bom najti to revijo, ker jo imam nekje doma, takrat bom lahko tudi več napisal, točno kako so lovili.
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Če Mar 28, 2013 11:35

Ustavi, ko boš vlekel panulo pa boš imel tak način ribolova :D ...hecam se, drugače pa dobr način, če veš da so spodaj predatorji. Ubistvu je to isto, kot če nastaviš samico, vendar bo boljše če boš zraven in lovil iz čolna, ker so samice prepovedane..

Klemn
trnek
Desetnik

OdgovorNapisal/-a trnek » Če Mar 28, 2013 14:10

našel članek, ki opisuje takšen način ribolova, ki je izredno uspešen z barke, kakor tudi z kopnega. Tip ki je napisal članek, je takšen način primerjal po uspešnosti s panulo, vendar da je veliko ceneje, ker se ni treba vozit. Tip na takšen način lovi zobatce in druge predatore, dokaj uspešno.

Sitem, na katerega lovi zgleda približno tako. Spodaj da svinec 100 g. Sledi predvrvica, na katero zveže trikraki zougolin. Na stranskem delu naveže predvrvico, na kateri sta dva trnka za katera nabode ribo. od zougolina pa je vrvica logično povezana s palico. Zanimivo je to, da lovi na večji plovec, zaradi katerega lahko lovi z sistemom na poljubni globini. Plovec tudi pomaga, da se vrvica manj zapinja za skale in podobno. Z plovcem lahko tako vabo dvigne 1 m ali pa več od dna. Kot vabo uporablja kneze, ušate in šarune.
bostjan9
Admiral

večji laufar

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Če Mar 28, 2013 20:10

Zanimivo.

To je sistem "laufer" s štoparjem na glavnem laksu.

Na kakšni globini pa je lovil ?

Ali je predvrvica ki je navezana na 3 kraki karabinček in na kateri so trneki daljša od karabinčka do svinca?

Drugače pa smo na takšen način kot mulci v Dravi lovili ščuke.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Mar 28, 2013 20:59

Pri nas se je lovilo ščuke brez obtežitve in na en trojček zapet za hrbet ribice (v nedoločniku pišem, ker je to prepovedano in pošteni tega nismo počeli :roll: :oops: )
Pomoje mora bit utež na daljši predvrvici kot ribica, sicer se bo vses kupaj zapletalo. Me pa sistem zanima in ga bom preizkusil. Z eno palico loviš na grund, živo vabo, pa na drugo palico in odprta zavora........ko zapoje, pa akcija....
mirno morje
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Če Mar 28, 2013 23:38

@trnek
A ni mogoče kaka slika zraven ali pa če mogoče daš link do članka...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Mar 29, 2013 07:59

Namesto plovca sem jaz vzel navadne vodne balone. Zakaj? Ker ima napihnjen balon večjo površino in ga veter kar hitro nese. Kot panula. Na tak način lovijo tudi tune. V priobalnem področju pa predvsem brancine, ušate in podobno. Seveda tudi zobatce, če jim teren odgovarja in se nahajajo na lovnem področju.
Na našem delu Jadrana je lov z živo vabo prepovedan, ampak samo v primeru če te dobijo :wink: , za HR pa ne vem.
LP
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Mar 29, 2013 11:15

Še ena velika prednost balona pred plovcem je, da poči in ni v napoto pri drilingu ribe vse do barke ali obale. Tudi prijem ribe se z balonom vidi odlično. Balon s svojo velikostjo tudi opozori kakega prepotentnega na drugem čolnu, da so v vodi štriki in da naj pluje bolj stran, poleg tega pa ga tudi mi vidimo dobro in ga lahko umaknemo od barke tudi 100m in imamo še vedno vse pod kontrolo.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Mar 29, 2013 17:29

Pa naše morje sploh še povoha riba, ki bi prijela na ušato ali špara?
trnek
Desetnik

OdgovorNapisal/-a trnek » Pe Mar 29, 2013 17:44

Članek je v reviji praktični ribolov broj 29, kolovoz 2010, če mi bo uspelo, bom skeniral in prilepil navezo. Skratka od karabina do svinca ni napisal kakšna je dolžina, napissano je da uporablja najlon 0.25, ker v primeru da z svincem zadane ob skale ne izgubi celotnega sistema. Če je slika v merilu je ta del nekoliko krajši kot del z predvrvico in trnkoma. Predvez, na katerem so trnki pa je dolžine med 0.40 in 0.80 cm flourocarbon debeline med 0.40 in 0.80 mm. S takim sistemom lovi na različnih globinah tudi preko 30 metrov. Sistem je dejansko podoben sistemu lova ščuke. Bom pa poizkusil sistem skenirat in ga dam gor.
trnek
Desetnik

OdgovorNapisal/-a trnek » So Mar 30, 2013 08:03

Uspelo mi je skenirat in pripravit za prenos na forum, pa mi ne gre. Skratka tak način bom probal letos maja v okolici Paga in Ugljana. Dobro pa je to, da tak sistem postaviš v vodo, z drugo palico pa loviš po svoje (plovec, grunt, umetna vaba), tako imaš različne mžnosti.

Ribolov z umetno vabo je na Hrvaškem dovoljen.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Mar 30, 2013 08:05

tisto kar si skeniral odpri v novem zavihku pritisni kopiraj url slike in jih postavi med img-img*
bostjan9
Admiral

laufar

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » So Mar 30, 2013 13:30

Ja, tudi meni se je zdelo, da bo predvrvica na katerem so trnki daljša od razdalje med karabinom in svincem.....zapleta se pa ne , ker je svinec vedno spodaj, vaba pa zgoraj in ima nato večji maneverski prostor, če je prevrvica s trneki daljša....

Tudi sam bom preizkusil ta sistem.....

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost