Ribolov na morju - Pomoč in nasveti

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jul 11, 2013 18:05

.

Poglej gornjo fotko, držim ga s kleščami.

Z enimi kleščami (takimi tapravimi ribiškimi, "špiccangami") ga primeš za čeljust, z drugimi odpneš trnek.

OK, tako naredim, če je trnek dokaj lahko dosegljiv. Ko pa je včasih globoko v grlu, takrat se pa reže najlon in naj gre s trnekom.
Večinoma jih pa vzamem, ker so pečeni zelo okusni.

Drugi od zgoraj je pajek.

Slika

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Jul 11, 2013 18:58

Zdravo,
no tole s pajki res ni najbolj prijetna zadeva, tako zelo hudo pa tudi ni... Mi jih ujamemo kar precej, ker se očitno radi zadržujejo tam, kjer se lovi grund... Jaz ga najprej dvignem v čoln na tak način, da stojim višje, njega pa spustim v dno čolna. Pogoj je seveda, da je dovolj prostora. Če je slabo zapet (in to je dostikrat) se zaradi neumornega tresenja sname kar sam. Če pa je dobro zapet, potem ga z laksom položim v vedro in dvignem do roba ter naslonim malo čez rob. Potem mu najprej s kleščami na hitro zdrobim glavo, da ga ubijem in neha tresti. Potem pa mu porežem vse hrbtne bodice in tudi tiste ob škrgah. Zgodilo se nam je tudi to, da je sinu priletel na boso nogo v čolnu in ga usekal. Takrat sem naredil malo panike zaradi tega, ker je bilo to prvič in nisem vedel, ali je slučajno alergičen. Takoj sem zglisiral k obali in v kafiču dobil vročo vodo, s katero smo polivali mesto pika. Baje naj bi bilo 70 stopinj dovolj, da strup koagulira in zgubi moč. Skratka, toliko vroča voda mora biti, da se še ne opečemo, pa je dovolj. Kot začetniku ti seveda priporočam, da se s pajki še ne ukvarjaš, ker boš imel že drugih problemov dovolj. Kasneje pa boš videl, da ni to noben bau bau, razen seveda, še enkrat poudarjam, če je kdo alergičen... Aja, pa še nekaj - ko se že čisto umiri in misliš da je mrtev in, ko se ga probaš dotakniti, ti bo skočil pol metra v zrak in spet začel tresti ko vrag. Tudi to je njihova značilnost :wink:
Sicer pa, zakaj se sploh igrati s pajki? Ker so pečeni, kot je napisal Pajer1, hudičevo dobri in okusni :wink:
Dober prijem, mirno morje in dober tek :)
Green to green or red to red, safely go ahead!
xpolhecx
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a xpolhecx » Če Jul 18, 2013 10:53

Hvala lepa ;) V ponedeljek sem si izposodil knjigo o morskem ribolovu in že kar nekaj prebral. Sicer je napisana v hrvaškem jeziku ampak vredu. Tale pajek mi že na trnku ni všeč, kaj šele pečen :D Sem si že kupil te ribiške škarje oziroma klešče in vso potrebno opremo, jutri pa odpotujem. Vam sporočim kako je potekal moj prvi ribolov na morju.

Aja še tole: Kje vi naberete največ volekov?
Uporabniški avatar
diablo666
Štabni vodnik
Kraj: 220 km od morja- Koroška kajpak

OdgovorNapisal/-a diablo666 » Pe Jul 19, 2013 10:30

Lov vabe za orado - volek

MOKER NAČIN
Okoli kamna naveži kakšen star zrezek al pa kako govejo kost ki ima še malo mesa včasih tudi kakšen malo večji ugor v bistvu vsako kompaktno meso je dobro. Vržeš v vodo in čakaš že po parih urah začnejo atleti obletavat vabo. Preprosto in učinkovito.

SUH NAČIN
Greš do pristanišč kjer ribiči čistijo mreže jim daš kakšno kuno ali mrzlo pivo z veseljem ti jih natrosijo.

Opozorilo:
Pazi na barvo oziroma vodo, ki jo spuščajo voleki. Oblekice postanjeo super vjolične. To so dobro vnovčili že stari feničani.
Pa dober prijem.
Ne počnite tega doma. S prijatelji je lepše.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Jun 02, 2016 12:28

Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Jun 02, 2016 13:36

Imam to zbirko. Je za prelistat. Sem pa dal takrat za en priročnik skoraj toliko kot je sedaj cela zbirka. Tako, da je res ugodno.
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » So Jun 11, 2016 22:14

Stopi napisal/-a:S trnkom z jadranske obale... :wink:

https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba ... ibarjenje/

Kupil sem vse tri.. zdaj pa bo na vrsti branje :wink:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 12, 2016 16:22

Saj ga lahko s kaksno palici pocis da se umiri, bistvo je da ves da so nevarni imajo termolabilen strup tako da kaksen vzigalnik seboj imet ni odvec.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jun 12, 2016 17:37

.

kocka napisal/-a:Saj ga lahko s kaksno palici pocis da se umiri, bistvo je da ves da so nevarni imajo termolabilen strup tako da kaksen vzigalnik seboj imet ni odvec.

O čem ti to???

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jun 12, 2016 19:02

Očitno je kocka spregledal 2 stran in je odgovoril zadnjemu na prvi strani, ko je bilo govora o pajkih in o tem kako ga spraviti s trnka. Tudi meni se je to že zgodilo, zato sedaj vedno preverim objavo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jun 12, 2016 20:32

Točno to kot je Daki rekel :lol: , mene je pauk piču in živ več ne gre v čoln. Res pa da sem bil neiskušen in sem tisto njegovo tresenje hotel z roko umirit, potem pa, ni za povedat..... To da vročina pomaga sem ugotovil ko nisem mogel vec zdrzat in sem sel domov in prijel razbeljen volan.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Jun 12, 2016 21:03

Jaz imam v žepu vedno "špiccange".....in ko visi na trnku, ga primem skozi usta....potem pa nož in na dilco in odrežem za strupniki. Glava pa nazaj v morje..
mirno morje
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jun 12, 2016 22:13

Problem pri pajku je ta, da je to zelo nemirna riba. Jaz imam to rešeno tako, da ji zarinem čez usta skozi celo telo do repa špičasto palico in tako ne more več opletati. Nato mu lahko mirno snameš trnek s kleščami.
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » Po Jun 13, 2016 01:56

Daki napisal/-a:Problem pri pajku je ta, da je to zelo nemirna riba. Jaz imam to rešeno tako, da ji zarinem čez usta skozi celo telo do repa špičasto palico in tako ne more več opletati. Nato mu lahko mirno snameš trnek s kleščami.

Pajek sploh ni problem,ne vem zakaj delate vso to paniko v zvezi s to ribo... enostavno jo uloviš in jo ne tikaš-enostavno jo s pincami odstraniš s trnika in ga spraviš v skrinjo,je pa narejena na žaru prava delicija :P
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Jun 13, 2016 12:37

Jaz tega nebi nikoli počel........strup se v hladilniku ne uniči in se lahko zbodeš tudi ko ga pripravljaš za žar, zato obvezno vse strupnike stran takoj po ulovu.
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost