Panula za zobatce

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Sep 04, 2014 22:26

gregasom napisal/-a:Si pri svincu snel olovo iz zanke ali nato naprej na roke?

Naredil sem zanko iz vrvice pred najlonom.. na to zanko sem potem obesil s sponko svinec na 1.5 metrskem 0,30 laksu.. Ko sem svinec pritegnil do čolna sem ga snel in normalno naprej navijal na mlinček..
Edino kar me je zmotilo je bila sponka s katero sem fiksiral svinec (malce nerodna - majhna)..

evo tle je sistem kot sem ga uporabil:
Slika

tle je pa primer kako narediti zanko:
https://www.youtube.com/watch?v=aMhDCrpdIbI
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Pe Sep 05, 2014 14:41

Namesto sponke sem jaz uporabljal tole
http://www.trofeja.si/ribiska-trgovina/ ... zi-no-knot

Zlo hitro dol snameš. Sem pa hitro obupal, enkrat potrgal svinev drugič pa se mi je vtrgala vrvica ker sem imel le 0,20....
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » So Sep 06, 2014 08:22

Ja super.. jaz sem se kar zafrkaval, da sem odpel tisto malo sponko.. še posebej ko je riba je to odpenjanje čisto odveč :) (sem videl da tudi tubertini izdeluje sponke za hitro odpenjanje)..
cbb

OdgovorNapisal/-a cbb » Če Sep 25, 2014 14:32

marenostrum napisal/-a:
matejm napisal/-a:@marenostrum: Rad bi te vidu kako bi, na poginulega kalamara, lignja,...., ujel zubka.:)
najbolša ješka je lep. živ kalamar. Potem pride pa iglica, ušata, špar.
Lahko ga dobiš tudi na zelo dobro imetno vabo, ampak tle je več sreče kot pameti.
Probaš lahko tudi na parangal za zubke.

Škoda da te ni bilo nikol zravn :wink: . Ta prvi lign še je bil mogoče živ. Kako dolgo , ve sam on. Po prvem zobatcu, in uri, dveh, pa od ostalih lignov ni bilo več nobenga živga. Pa lahko probaš z pumpico, ledeno vodo in še kaj, kot sem jaz.
No če pa je kakšn drug "recept" da ostanejo ligni cel dan živi, pa bi se z informacijo dalo dobr zaslužit . Sam ne teorije. Praksa.

lp

Ohranjanje lignja je mala malica. Najboljše je tako, da ga vržeš v čuvarico za lignje in spustiš v dovolhj globoko vodo. Čuvarica za lignje pa je narejena iz pol meterske cevi fi 120 mm. Greš v trgovino, kjer prodajajo cevi za vodovodne napeljave, kupiš tak komad in ustrezna pokrova za obe strani. Ta dva pokrova še naluknjaš kot cedilo, da se voda lepo menja, pa kakšno lukno tudi v samo cev zvrtaš. Drugače pa, lahko si pogledate video na youtube - Marco Volpi - Traina dentici, kjer boste videli točno tako čuvarico za lignje.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Sep 25, 2014 15:04

cbb napisal/-a:Greš v trgovino, kjer prodajajo cevi za vodovodne napeljave, kupiš tak komad in ustrezna pokrova za obe strani. Ta dva pokrova še naluknjaš kot cedilo, da se voda lepo menja, pa kakšno lukno tudi v samo cev zvrtaš. Drugače pa, lahko si pogledate video na youtube - Marco Volpi - Traina dentici, kjer boste videli točno tako čuvarico za lignje.

sem videl to.. problem je na čolnu ker nisem imel pumpe za cirkulacijo in so pocrkali.. med ribolovom lignjev nisem imel težavo s tem, ker sem jih držal v morju... (v mreži)..
anjes
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a anjes » Po Okt 06, 2014 15:52

Za lignje pa še ena mala skrivnost, glede zaboja v katerem so, obvezno mora biti črne barve, saj če je bele barve ligenj izpiha črnilo, in obledi, tak tudi potem ni najbolj ušeč zobatcem, pa tudi prej pogine, črna obvezno.

Lp Anej
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Okt 13, 2014 17:13

Zobatec od Peterv6i nima nikoli 5kg :lol:
Je cca 3-3.5kg, več ni.
Florocarbon ne priporočam, več škode kod koristi, zadnja leta uporabljam dvojno upredenico 0.6mm in naredim vozel vsakih 8-10cm, ter na njo vežem trnke.
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Po Okt 13, 2014 17:29

Gaso napisal/-a:Zobatec od Peterv6i nima nikoli 5kg :lol:
Je cca 3-3.5kg, več ni.
Florocarbon ne priporočam, več škode kod koristi, zadnja leta uporabljam dvojno upredenico 0.6mm in naredim vozel vsakih 8-10cm, ter na njo vežem trnke.

S čim utemeljuješ tvojo trditev o teži ? Kaj pa je to "dvojna upredenica". Dej raje po lublansk, sej vidim da ti piše da si iz LJ.

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
proton
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a proton » Po Okt 13, 2014 19:18

cbb napisal/-a:
marenostrum napisal/-a:
matejm napisal/-a:@marenostrum: Rad bi te vidu kako bi, na poginulega kalamara, lignja,...., ujel zubka.:)
najbolša ješka je lep. živ kalamar. Potem pride pa iglica, ušata, špar.
Lahko ga dobiš tudi na zelo dobro imetno vabo, ampak tle je več sreče kot pameti.
Probaš lahko tudi na parangal za zubke.

Škoda da te ni bilo nikol zravn :wink: . Ta prvi lign še je bil mogoče živ. Kako dolgo , ve sam on. Po prvem zobatcu, in uri, dveh, pa od ostalih lignov ni bilo več nobenga živga. Pa lahko probaš z pumpico, ledeno vodo in še kaj, kot sem jaz.
No če pa je kakšn drug "recept" da ostanejo ligni cel dan živi, pa bi se z informacijo dalo dobr zaslužit . Sam ne teorije. Praksa.

lp

Ohranjanje lignja je mala malica. Najboljše je tako, da ga vržeš v čuvarico za lignje in spustiš v dovolhj globoko vodo. Čuvarica za lignje pa je narejena iz pol meterske cevi fi 120 mm. Greš v trgovino, kjer prodajajo cevi za vodovodne napeljave, kupiš tak komad in ustrezna pokrova za obe strani. Ta dva pokrova še naluknjaš kot cedilo, da se voda lepo menja, pa kakšno lukno tudi v samo cev zvrtaš. Drugače pa, lahko si pogledate video na youtube - Marco Volpi - Traina dentici, kjer boste videli točno tako čuvarico za lignje.

Lahko dodaš povezavo na video, ker ga ne najdem?

Sicer pa hvala za info! Preizkusim čez dober teden ;)
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Okt 13, 2014 21:15

marenostrum napisal/-a:
Gaso napisal/-a:Zobatec od Peterv6i nima nikoli 5kg :lol:
Je cca 3-3.5kg, več ni.

S čim utemeljuješ tvojo trditev o teži ? Kaj pa je to "dvojna upredenica". Dej raje po lublansk, sej vidim da ti piše da si iz LJ.

lp

Utemeljujem s svojimi ujetimi zobatci, in če je slika z ribolovcem, je zelo lahko oceniti, ta je cca 3 - 3.5kg in takšen je ravno najboljši, saj gre po diagonali v pečico, če odrežeš malo repa, za tiste ki pa še niste videli 5kg ribe, pa bo vsaka čez 1kg 5kg :) Malo imam probleme saj sem večino časa na morju na HR, pa se včasih ne spomnim slovenskega izraza, še posebej pri ribolovu.

Za lažjo oceno, tukaj je 0.8kg, 3kg, 3.5kg pa ocenjujte.
Slika
Ta ima pa 7kg, plastenka pa je 1.5L ne 0.5 !
Slika
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Okt 15, 2014 10:33

Moram rečt ženi, da mi kupi digitalno vago.. to na cagarje ni nič.. Evo tako je kot pravi Gaso malo sem rep odrezal in je šel v pladenj...

Slika

glava pa v juhco in rep seveda
Slika

Drugo leto se bom bolj potrudil..
Nazadnje spremenil peterv6i, dne Sr Okt 15, 2014 10:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Okt 15, 2014 10:34

proton napisal/-a:
Lahko dodaš povezavo na video, ker ga ne najdem?

Sicer pa hvala za info! Preizkusim čez dober teden ;)

https://www.youtube.com/watch?v=t1q-qdnBi3U#t=362
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Okt 15, 2014 10:37

anjes napisal/-a:Za lignje pa še ena mala skrivnost, glede zaboja v katerem so, obvezno mora biti črne barve, saj če je bele barve ligenj izpiha črnilo, in obledi, tak tudi potem ni najbolj ušeč zobatcem, pa tudi prej pogine, črna obvezno.

Lp Anej

Bom oblekel posodo v "neopren" za potapljaške obleke.. ta bo naredil črno in delno zaščitil pred sončno svetlovo da se ne bodo skuhali :))

Samo čas si moram najdet, da grem lahko na hrvaško.. volja in vse ostalo je..
adriaticsailor
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaticsailor » Če Okt 16, 2014 14:11

Če se dodatknem malo slike, kjer je lepo narisan sistem za lov zobatca. Jaz osebno uporabljam predvez debeline 0.80mm. Ne zaradi zobatca ampak zaradi drugih rib (gof, tuna itd.). Že večkrat se mi je zgodilo, da je prijela druga vrsta. Rezultat je bil trganje predveza 0.50mm kot za šalo.

Lp
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Okt 16, 2014 15:35

Verjamem.. lahko bi dal debelejši laks..
Nekako po teh video posnetkih je povsod govora 0,50.. pa sem dal zaradi tega..
Saj sem napisal.. da nimam izkušenj s tem..

Zdaj sem si nabavil dve palice...
Ena je shimano catana ax trolling 2014 = 66 eur + Penn ld 30
Druga je Okuma Cedros CJ 65s, palica Cedros Speed Jig CJ 6'0 dobil sem komplet za 150 EUR.. sicer palica za jig ampak bo vredu tudi za panulo (predvidevam).. ;)

Na gumenjak sem si montiral še pomožni motor.. tako da pod minimumom dela 1 miljo.
Montirat moram samo še 2 nosilca za palice..

Težava je samo v času ampak ok.. če ni druge si bom drugo leto privoščil več ribolova ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost